Doping

Prvak Hrvatske u bodybuildingu suspendiran na četiri godine, priznao je krivnju

Hina

Ilustracija, Foto Pixabay

Ilustracija, Foto Pixabay

Sportaš nije zatražio analizu B uzorka, niti je imao terapijsko izuzeće, a u očitovanju je priznao korištenje zabranjenih tvari, dodaje se u priopćenju.ZAGREB Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA)  je suspendirao je na četiri godine bodybuildera Marka Šoltića zbog korištenja nedopuštenih supstanci, priopćeno je u petak iz HZTA-a.


Stegovno vijeće HZJZ-a je na stegovnom zasjedanju održanom 26. studenog 2020. godine utvrdilo  da je 12. rujna 2020., na dopinškom testiranju na Prvenstvu Hrvatske u body buildingu i fitnessu, održanom u Čakovcu, u urinu Marka Šoltića analizom akreditiranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa (AUT), utvrđeno prisustvo dviju zabranjenih nespecifiranih tvari – metabolita dehidroklormetiltestosterona i stanozolola (kategorija S1.1 Anabolički androgeni steroidi (AAS), iz Popisa zabranjenih sredstava 2020), navodi se u priopćenju HZTA-a.


Sportaš nije zatražio analizu B uzorka, niti je imao terapijsko izuzeće, a u očitovanju je priznao korištenje zabranjenih tvari, dodaje se u priopćenju.
Zbog toga su Marku Šoltiću određene četiri godine razdoblja nepodobnosti, a u izrečenu mjeru uračunava se vrijeme trajanja privremene suspenzije uvedene 7. listopada 2020. tako da izrečena mjera ističe 6. listopada 2024. te se poništavaju rezultati postignuti na Prvenstvu Hrvatske u bodybuildingu i fitnessu, održanom u Čakovcu 12. rujna 2020.