Fran Bonifačić

Prvak Balkana u desetoboju i sportski junak Punta: Zlatni rezime glavnog cilja ljetne sezone

Igor Duvnjak

SLAVLJE - Fran Bonifačić

SLAVLJE - Fran Bonifačić

Dugo sam se spremao za prvenstvo Balkana. Sve sam podredio tome u dogovoru s trenerom, sve kako bih tamo bio u svom dobrom izdanju - kaže Bonifačić



RIJEKA U ovim danima naglih promjena vremenskih prilika, kada je stala kiša, a oblaci otišli svojim putem, nad Krkom se pojavila duga, kao da je i ta idilična slika bila pozdrav prirode Franu Bonifačiću, sportskom junaku Punta i cijelog otoka, na njegovu povratku s Balkanijade u Kraljevu gdje se radovao naslovu prvaka.


Ako je atletika »kraljica sportova«, onda je desetoboj »atletski kralj«, a Fran je zasjeo na tron u toj zahtjevnoj disciplini, dvodnevnom koktelu nadmetanja u skokovima s motkom i bez nje, bacanja i trčanja, ostvarivši novi uspjeh u zapaženoj karijeri.


– Dugo sam se spremao za ovu Balkanijadu, bila mi je glavni cilj u ovom ljetnom dijelu sezone – kaže Fran Bonifačić, član Atletskog kluba Krk o značaju tog dosega. – Tome sam podredio sve pripremne cikluse u dogovoru s trenerom, sve kako bih tamo bio u dobrom izdanju. Još uoči sezone zacrtao sam si kao cilj taj nastup u Kraljevu. S ostvarenim brojem bodova generalno sam zadovoljan. Očekivao sam i bolji rezultat, i to u nekim idealnim uvjetima ostvarenje osobnog rekorda, nešto iznad onih 7.760. U Kraljevu sam dostigao 7.667 bodova, 93 manje od svog rekorda.


Dramatičan rasplet




U milimetarski izjednačenom, dramatičnom raspletu trijumfirao je za jedan jedini bod pred grčkim konkurentom. Odlučivala je posljednja disciplina, iscrpljujuća utrka na 1.500 metara u koju je Puntar startao s tek dva boda prednosti, uspio je sačuvati razmak za »jedan zlata vrijedan« bod u ovom trkačkom nadmudrivanju i taktiziranju.


– Bio je to baš trilerovski rasplet našeg nadmetanja. Nakon one devete discipline, poslije bacanja koplja, ispalo je da sam ispred drugoplasiranog grčkog konkurenta za dva boda. Ilustracije radi, ta dva boda su oko 30 stotinki sekunde na 1.500 metara. Jasno da sam znao da tko pobijedi u ovoj utrci, bit će i prvak. Imao sam malu prednost, mogao sam ga slijediti, znajući da ako s njim utrčim u cilj da ću ostati ispred za dva boda. Tako je utrka i krenula, on je malo usporio da bi finiširao u posljednjem krugu. Uhvatio sam priključak za njim koliko sam god mogao i na kraju sam uspio malo isfiniširati tu utrku i ostao sam u cilju pola metra iza njega. Njemu je na koncu to bilo dovoljno da smanji razliku za taj bod, za koliko sam ostao ispred njega.


Ta je utrka bila baš luda, u tih posljednjih stotinu metara obojica smo baš dali od sebe sve što smo imali. Po prolasku kroz cilj obojica smo popadali na pod nakon što smo od sebe dali uistinu posljednje atome snage.


Bonifačić već neko vrijeme trenera ima u Novom Sadu. Samim time Puntar provodi dosta vremena trenirajući u vojvođanskoj metropoli.


– Od ove godine više ne surađujem s trenerom Petrom Kurtovićem, počeo sam raditi s Feđom Kamasijem iz Novog Sada te tamo provodim s njim dosta vremena i, uglavnom, generalno sam tamo kroz duža razdoblja. Ispada da živim na relaciji Rijeka – Novi Sad.


Čestitke

Franov je uspjeh glasno odjeknuo u njegovu Puntu i šire, našao se u ugodnoj ulozi pobjednika koji prima niz zasluženih čestitki.


– Bilo je dosta čestitara, brzo se pročula ova pobjeda, to ljudima dosta znači, kada čuju da si negdje prvi, da si postao prvak u nekom sportu. Otac mi je pak kazao da su mu ljudi u Puntu čestitali ubrzo nakon natjecanja s obzirom na to da su razni portali brzo preuzeli vijest iz Kraljeva.

Poticaj


Naravno da mu je ovaj doseg dao poticaja za daljnji marljivi rad bez čega je u sportu nezamislivo očekivati neke značajnije uspjehe.


– Kada si prvak Balkana, smatraš da je to jedan sljedeći korak poslije Državnog prvenstva. Kako na tom prvenstvu nisam nastupao zbog ozljede, htio sam to nekako nadoknaditi. Lijep je ovo uspjeh, kada možeš reći da si prvak Balkana. To je kao malo Europsko prvenstvo, bilo je tamo puno dobrih atletičara iz atletski jakih država, time je ova pobjeda još slađa. Apsolutno da mi je ovo poticaj za daljnju karijeru. Inače, podsjećam da je svaka promjena trenera malo nezgodna jer se moraš i malo prilagoditi na neki novi program. Ovo sada je dokaz da smo na dobrom putu, da sam blizu svog najboljeg rezultata. Uspjeh u Kraljevu je pravi podstrek, to je pak bila samo jedna stepenica na putu, još uvijek imam za cilj nastupe jednog dana na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Stremim k tome.


Mnogi turisti ljeti dolaze u Punat uživati u čarima sunca i mora, a sada se i Fran može malo opustiti i guštirati koliko-toliko u kupanju i sunčanju.


– Imam sada nekih tjedan dana aktivnog odmora, a onda ćemo se pripremati za naš motkaški miting, drugi »Jamp to Krk«, koji će se održati na samoj rivi u Krku 30. kolovoza. Stići ću se malo okupati i malo rasplivati, uostalom, sada je i vrijeme za to. Bitno je pritom samo da ostanem aktivan.


Fran Bonifačić je istaknuti sportaš, uza svu posvećenost atletici 23-godišnji Puntar nije zanemario ni školovanje.


– Od ove se godine bavim samo atletikom. Lani sam završio tri godine fakulteta, onog Ekonomskog, ta faza je iza mene. Kako sam dosta u Novom Sadu, odlučio sam se ove godine posvetiti samo sportu pa da vidim kako će to dalje ići. Inače, možda naknadno upišem i magisterij te četvrtu i petu godinu fakulteta. Vidjet ćemo što će biti.