Irfan Smajlagić

Proslavljeni hrvatski rukometaš postao izbornik BiH, susjedi njegov dolazak vide kao “prekretnicu rukometa u zemlji”

Hina

Irfan Smajlagić/Foto PIXSELL

Irfan Smajlagić/Foto PIXSELL

Upravni odbor Rukometnog saveza BiH donio je odluku o angažmanu rođenog Banjalučana Smajlagića, potvrdio je prvi čovjek Saveza Kenan Magoda



MOSTAR Hrvatski trener i proslavljeni rukometaš Irfan Smajlagić postao je izbornik muške rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.


Upravni odbor Rukometnog saveza BiH donio je odluku o angažmanu rođenog Banjalučana Smajlagića, potvrdio je prvi čovjek Saveza Kenan Magoda.


“Jamčim da će muška reprezentacija BiH konačno imati izbornika koji će predstavljati viziju koju mi želimo”, rekao je Magoda.




Dodao je kako dolazak Irfana Smajlagića vidi kao prekretnicu rukometa u BiH.


“Červar je dobio gotov proizvod koji mu je praktično napravio Smajlagić, a slično želimo da napravi i od naše selekcije”, dodao je Magoda.


Smajlagić je na klupi rukomente reprezentacije BiH naslijedio Ivicu Obrvana. Prva iskušenja očekuju ga već 13. listopada u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024., kad će bosansko-hercegovačka reprezentacija igrati protiv Slovenije.


Smajlagić je bio jedan od najboljih rukometaša i jedno od najboljih desnih krila u Europi. S reprezentacijom Jugoslavije je osvojio broncu na Olimpijskim igrama 1988. u Seulu, a u dresu reprezentacije Hrvatske bio je olimpijski pobjednik u Atlanti 1996., osvajač srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu na Islandu 1995. te zlatni na Mediteranskim igrama 1993.


U ulozi izbornika je s hrvatskom mladom reprezentacijom 2006. osvojio zlato na Europskom prvenstvu.