Sigurno skijanje

Projekt Ski kluba Rijeka dobio potporu EU-a: “Poanta je što zdravije bavljenje skijanjem”

Zlatko Horvat

SMANJITI BROJ OZLJEDA - Žarko Despot, Davor Štimac i Sebastian Brigović

SMANJITI BROJ OZLJEDA - Žarko Despot, Davor Štimac i Sebastian Brigović

Pripremali smo tri projekta, dva smo kandidirali, a potpora je stigla za projekt »SKISAFE« - kaže Žarko Despot



RIJEKA Svjetski kup bez gledatelja, što je bio slučaj i sa Svjetskim prvenstvom u Cortini d’Ampezzo, zatvorena skijališta ili nemoguć dolazak do njih, to je realnost Ski kluba Rijeka, koji je donekle iskoristio Platak, ali pandemija koronavirusa ostavila je dubok trag na zimske aktivnosti. Srećom, u Ski klubu Rijeka okrenuli su se nekim drugim aktivnostima i imaju razloga za zadovoljstvo.


– Pripremali smo tri projekta, dva smo kandidirali, a potpora je stigla za projekt »SKISAFE« ili sigurno skijanje – kaže Žarko Despot, koji je zajedno s voditeljem projekta Sebastianom Brigovićem, Vericom Mance i Anitom Bistričić sudjelovao u pripremi projekta vezanom za područje edukacije u sportu za Erasmus plus.


Namjenska sredstva


– Ušli smo u podgrupu osiguranja zdravlja sportaša, zajedno sa svojim slovačkim i talijanskim partnerima te Udrugom Vere Montis, a za naš projekt, zajedno s partnerima, dobit ćemo 53.100 eura. Naš je cilj educirati kadrove koji rade u sportu. Puno je onih koji rade u sportu, a zapravo volontiraju. Oni su vrlo važni za sustav sporta. Imamo i učitelje skijanja. Ja sam u sustavu edukacije skijaša od 1963. godine. Tada se znalo skijati po mjesečini… – dodaje Despot.


Štimac: Dobar projekt



Davor Štimac, predsjednik Ski kluba Rijeka, svjestan je da financiranje sporta više neće biti jednostavno.
– Moramo kao klub shvatiti da smo iz Europe i da se moramo okrenuti Europi po pitanju novca. Tko se tome prilagodi, bolje će stajati. Skijanje je skup sport, a naša događanja se uglavnom zbivaju u inozemstvu. Zato nam je i lakše naći partnere izvan zemlje. Mi skijaši možemo biti predvodnici, pokazati drugima što znače ovakvi projekti. Vjerujem da će i drugi postati svjesni onoga što smo mi sada. Do sada su obitelji financirale skijanje svoje djece, a ovo je jedan od načina da to smanjimo. Ovaj projekt je dobar i ako bude manje ozljeda poslije svega, uštede će biti velike – kaže Štimac, zahvalivši se ljudima koji su pokrenuli projekt i dobili zeleno svjetlo i novac za njegov razvoj.

Novac ne dolazi samo zato što je netko dobro složio projekt. Sredstva su strogo namjenska.


– Imat ćemo dvije radionice, na kojima ćemo educirati sve zajedno 30 trenera. Ti ljudi bit će educirani, zajedno s ekipom od 20 djece bit će prezentirano što treba učiniti da bi skijanje bilo sigurnije.


Za svaki europski projekt nužni su strani partneri.


– Ski Klub Rijeka ugledao se na Riječki sportski savez koji je otvorio tu priču o europskim projektima. Jasle za javne potrebe u sportu sve su manje, tu ne govorimo o profesionalnom, već amaterskom sportu, koji je baza. Ti klubovi imaju »know-how« u volonterima, a rad na EU fondovima prilika je da se to znanje unovči. Mi nismo jedini u sustavu Erasmusa plus, što je dobro. Ovo je mali projekt, ali tek smo se počeli penjati na planinu. Kada se potvrdimo, moći ćemo preuzeti veće projekte, što bi bilo odlično za klub – optimističan je Žarko Despot.


Poduzetnička sposobnost

– Klub će se ove godine kandidirati na još dva do tri manja projekta te pokazati poduzetničku sposobnost na razini jedne vrhunske sportske organizacije. Mi se kao ski klub u budućnosti planiramo kandidirati i biti partneri na velikim projektima Europske unije, koji će nam donijeti potrebnu stručnu spremu te znatno pridonijeti razvoju našeg sportskog pogona i financijskih sposobnosti – kaže Brigović.

Online sastanak


Prvi »online« sastanak već je održan, na redu su »workshopovi« s partnerima krajem ove i početkom iduće godine, okrugli stol za kraj, a projekt mora biti završen do lipnja 2022. godine, s izvještajem za kraj.


– Prvi sastavak bio je »online« zbog COVID-19. Partnerima sam prezentirao projekt i njihove dužnosti. Za početak upoznali smo se s partnerima, ljudima iz milanske tvrtke L’Orma i ADEL-a iz Bratislave. Imali smo uspješnu diskusiju o postupcima, pravilima i kako ćemo organizirati te radionice, tko će doći, a oni su iznijeli svoje mišljenje. Dakle, prva radionica bit će krajem godine blizu Milana, a iduća u veljači ili ožujku iduće godine – kaže voditelj projekta Sebastian Brigović.


Brigović je hrvatski olimpijac, nastupio je u Sočiju, dok je sa sveučilištem Denver osvojio dva NCAA ekipna naslova prvaka. Sada je na čelu vrijednog projekta.


– Poanta je što manje ozljeda i što zdravije bavljenje skijanjem, koje postaje vrlo opasan sport ako se ne provodi na pravilan način. Zato se maksimalno treba držati pravila. Većina trenera nije diplomirala na Kineziološkom fakultetu da bi znala baš sve detalje kako zaštititi djecu u ovom opasnom sportu. Tome služi ovaj projekt – zaključuje Brigović.