EP OSOBA S OŠTEĆENIM SLUHOM

Pripreme reprezentacije rukometaša oštećena sluha: Hrvatska u pohodu na europsku krunu

Marinko Krmpotić

Tomislav Bošnjak, Mario Sirotić i Dragan Todorović/Foto: M. KRMPOTIĆ

Tomislav Bošnjak, Mario Sirotić i Dragan Todorović/Foto: M. KRMPOTIĆ

Odlično radimo u Delnicama, raspoloženje je baš kako treba, ozljeda nema pa vjerujem da će tako biti i nastavljeno - kaže izbornik Mario Sirotić uoči prvenstva što 18. lipnja počinje u Zagrebu



DELNICE Prije nepune tri godine, uoči Svjetskog prvenstva održanog u Brazilu, na pripremama u Delnicama bili su članovi hrvatske rukometne reprezentacije osoba oštećena sluha. Potom su se iz Brazila vratili kao svjetski prvaci. Ovih dana ista je ekipa, tek malo promijenjena, opet u Delnicama, a cilj je ovog puta biti što bolji – ako može i najbolji – na Europskom prvenstvu što se krajem ovog mjeseca održava u Zagrebu.


Prošle je godine svjetsko zlato iskovao trener i izbornik Mario Sirotić, već četiri godine prvi čovjek reprezentacije, koja u posljednjih desetak godina predstavlja najuspješniju hrvatsku reprezentaciju u svim sportovima.


– Takav ugled obavezuje pa je jasno da i ovog puta pripreme teku uz spoznaju kako treba dati sve od sebe i pokušati biti što bolji. Delnice smo odabrali jer znamo da su ovdje uvjeti odlični – od smještaja i ljudi iz Hotela Risnjak pa do mogućnosti za trening. Odlično radimo, raspoloženje je baš kako treba, ozljeda nema i sve je počelo kako treba pa vjerujem da će tako biti i nastavljeno u Jastrebarskom na drugom dijelu priprema te potom i na turniru. Realno nam je najveći problem to što zbog koronavirusa mnogi igrači nisu igrali cijelu sezonu, neki uopće nisu igrali, već samo trenirali, često i individualno. To nastojimo nadoknaditi kroz pojačani rad na ovim delničkim pripremama gdje skupljamo snagu, a zatim slijedi tjedan dana priprema u Jastrebarskom gdje ćemo raditi na tehnici i taktici. Europsko prvenstvo počinje 18. lipnja i nastupa ukupno šest ekipa, a igrat će se po liga sustavu, odnosno svatko sa svakim pa u svakoj utakmici treba biti na maksimumu.


Rusi i Turci




– Prva nam je utakmica protiv Turske, potom slijede susreti sa Srbijom, BiH, Francuskom te Rusijom. Naravno da želimo prvo mjesto jer za to imamo kvalitetu, navikli smo igrati za trofeje, a uz sve to igra se u Hrvatskoj. Najveći s nam konkurenti Rusi i Turci, dok su nam Francuzi, Srbi te reprezentacija Bosne i Hercegovine nepoznanice, jer još nisu nastupale na ovakvim smotrama. Prva nam je utakmica teška jer je Turska jaka, a dobro je što posljednju utakmicu igramo s Rusijom kad ćemo znati na čemu smo, iako je vjerojatno da će nam trebati pobjeda – kaže izbornik i trener Mario Sirotić.


Kondicijski trener Dragan Todorović također je zadovoljan do sada odrađenim.


– Pripreme smo, u stvari, počeli već krajem siječnja kad smo igračima poslali program individualnog rada kojeg su poštivali i zato sada u Delnicama možemo kvalitetno raditi jer su temelji stvoreni. Pokušat ćemo sve tako isplanirati da dečki budu maksimalno spremni za utakmice u Zagrebu – rekao je Todorović.


Nova titula


Od hrvatskih reprezentativaca najpoznatije je ime Tomislav Bošnjak, član premijerligaša Umaga, koji je prošle godine u Brazilu proglašen najboljim igračem. Naravno, Bošnjak želi novi naslov, a iako cijeni svakog protivnika, vjeruje da Hrvatska opet može biti najbolja.


– I ja i ekipa nastojat ćemo opet biti najbolji, ali treba uvažiti činjenicu da je cijela ova sezona zbog korone poprilično kaotična jer se malo igralo, malo nije, malo treniralo, malo nije… No, sve to treba zaboraviti, pripremiti se u Delnicama i Jastrebarskom što bolje te zatim u Zagrebu dati sve od sebe. Vjerujem da ćemo biti uspješni jer je atmosfera u ekipi jako dobra, a baš to je najbitnije na ovakvim natjecanjima. Želimo što bolji rezultat i stoga kako bismo i na taj način zahvalili ne samo Rukometnom savezu Hrvatske, koji uvijek stoji iza nas, već i Vladi RH i Ministarstvu sporta koji su odlično reagirali jer je ovo EP trebalo biti održano u Danskoj koja je odustala, a zahvaljujući našoj Vladi, Hrvatska je prihvatila biti domaćin – rekao je Bošnjak.


Igračka ruža

Reprezentaciju čine igrači iz hrvatskih prvoligaških, drugoligaškh i trećeligaških klubova. Riječ je o kvalitetnim igračima kao što su Tomislav Bošnjak, Oliver Lušić, Teo Glumac, Pero Jukić, braća Perak i Kolarić, Žiga Bedenik, Vedran Jakovljević, Dominik Žmirić, Kristijan Živković, Marijan Turković, Marko Prošenski, Dean Šagovac, Leonardo Vučak, Bojan Crnojević, Ivan Pajić i Patrik Radić. Naravno, nužno je sve njih složiti da bude kako treba, motivirati dečke za što kvalitetniji i borbeniji pristup, a trener Sirotić i njegova ekipa to itekako znaju napraviti pa je realno nadati se još jednoj borbi Hrvatske za medalju.