Vaterpolo

Primorje EB je u četvrtfinalu Euro kupa! Riječani u Gruziji bili gospodari u vodi od početka do kraja susreta

Igor Duvnjak

Tin Brubnjak/Foto M. LEVAK

Tin Brubnjak/Foto M. LEVAK

Obrana domaćina je doživjela pravu vaterpolsku neveru s Kvarnera kojoj se nije mogla ni znala nikako suprostaviti



TBILISI Uzvratna utakmica osmine finala Europskog kupa vaterpolista: Dinamo Tbilisi – Primorje Erste bank 15:20 (4:6, 3:3, 3:6, 5:5). Plivalište u Tbilisiji. Suci: Veselin Mišković (Crna Gora), Peter De Jong (Nizozemska).


DINAMO TBILISI: Razmadze, Kalinić, Akhveldiani 3 (2), Dzikhtsiarenka 1, Tkeshelashvili 1, Vapenski 2, Jakhaia, Tankosić 3 (1), Imnaishvili, Magrakvelidze 1, Giga 1, Pješivac 3, Gvetadze.


PRIMORJE ERSTE BANK: Ivan Mauro Čubranić, Luka Babić, Kadivec, Tončinić 1, Brubnjak 4, Brguljan 4, Niko Čubranić 2 (2), Karlo Babić, Burburan 1 (1), Te Riele 5, Crippa 2 (2), Paparić 1, Jurić.




Igrač više: Dinamo Tbilisi 17 (8), Primorje EB 18 (9). Peterci: Dinamo Tbilisi 4 (3), Primorje EB 6 (5).


Vaterpolisti Primorja Erste bank su u Tbilisiju ostvarili ulazak u četvrtfinale LEN Euro kupa, mlada momčad trenera Igora Hinića ostvarila je to na impresivan način. Obrana domaćina je doživjela pravu vaterpolsku neveru s Kvarnera kojoj se nije mogla ni znala nikako suprostaviti. Epilog je konačnih 20:15 za Primorje EB koje je na Kantridi pobijedilo 8:7, a u Tbilisiju je bilo gospodar u vodi od početka do kraja grabeći ka ovom lijepom međunarodnom uspjehu.


Iskusnik Primorjaša Darko Brguljan je deblokirao rezultat u Gruziji, Razmadze nije upio zaustaviti njegov šut iz akcije gostiju. Kao da je otvorio špinu iz koje je na startu utakmice potekao mlaz pogodaka, nije odigrana ni polovica četvrtine, a golmani su četiri puta morali po loptu u mrežu.


Po izjednačenju “Dinamovaca” s igračem više brojčanu je prednost iskoristio kapetan Riječana Tin Brubnjak, ali je ubrzo stigao Dinamov odgovor golom Vapenskog sa šest metara. Naleti domaćina na obranu Riječana su ubrzo dali novi plod izborenim petercem kojeg je realizirao Akhveldiani i donio domaćinima prvo vodstvo – 3:2.


Do odlaska na prvi odmor Riječani su nastavili dokazivati da imaju baruta, prvo Niko Čubranić, a onda Viktor Tončinić su bili djelotvorni s igračem više. Prešavši nanovo u vodstvo gosti su u pet i pol minuta igre dali četiri gola. Napad s Kantride je nastavio devastiranje obrane Gruzijaca, nakon što je Pješivac nanovo izjednačio, odgovorili su mu Brguljan te onda ljevoruki Kas Te Riele pa je Primorje EB četvrtinu okončalo s “teniskih” 6:4.


Primorjaši su i povratkom u igru nastavili u ritmu golova, Brubnjak i je svojim drugim golom, šutem izvana, donio najveću razliku, tri zaveslaja prednosti. Ponovio se uskoro i s igračem više, a ta reakcija na pogodak Imnaishvilija održavala je i dalje njegovu momčad na razmaku od tri pogotka. Sredinom četvrtine Dzikhtsiarenka je uspio smanjiti na 8:6, ali gostima se osladilo davanje golova. Brguljan je sada poentirao s igračem više, svojim već trećim golom je “održavao vodostaj”, značajnu prednost od tri pogotka. U očekivanju “velikog odmora” goste je u pretposljednjoj minuti matirao Giga iz igre te su Riječani posljednje dvije četvrtine čekali s vodstvom 9:7.


Raznovrsni su i plodonosi napadi riječkih “kapica” bili i početkom trećeg dijela igre. Te Riele golom prvo s igračem više, a onda izvana je reagirao na dva pogotka Dinama čime je održavao itekako obećavajuću prednost od tri gola vaterpolskih “revolveraša sa Kantride”.


Domaćinima je, istina, Vapenski ubrzo vraćao nadu, ali su onda Primorjaši izborili peterac, a mladi Niko Čubranić je bio miran i siguran. Iz najstože kazne povisio je na 12:9 kada je do kraja utakmice preostalo malo više od jedanaest minuta. Priče u najavama o plivačkim prednostima mlađih i bržih riječkih gostiju su u pravi čas dobile potvrdu u praksi, u pretposljednjoj minuti četvrtine sjevnula je munjevita kontra, a okončao ju je Te Riele.


Nizozemac je tako složio svoj poker golova, a Riječanima donio najveću razliku – 13:9. Kada je i nadomak posljednjeg odmora Niko Čubranić realizirao svoj drugi peterac, a paljbu nastavio Te Riele, ovog puta golom “na daljinski”, poslije vatrometne gostujuće četvrtine s čak šest golova i vodstva 15:10 dojam je bio da su vrata četvrtfinala već otvorena. Pojačan je i početkom posljednjeg čina dok je domaća obrana bezuspješno rješavala enimgu kako zaustaviti goste, a ovi su golom Brguljana iz daljine otplivali do velikih šest zaveslaja prednosti.


U lijepu priču se uključio i golman Ivan Mauro Čubranić koji je obranom peterca spriječio Vapenskog dok su “Dinamovcima” minute sve brže protjecale. Do kraja pitanja o četvrtfinalistima više nije moglo biti, u priču se golom s dva metra uključio i Lovro Paparić. Primorje EB je mirno i zadovoljno moglo uplivati u finiš i na koncu proslaviti veliki uspjeh, visoku pobjedu 20:15 i plasman u četvrtfinale Euro kupa.