Vaterpolo

Primorjaši poraženi u Ateni u prvom susretu četvrtfinala Euro kupa. Prva i zadnja četvrtina odlučile

Igor Duvnjak

Te Riele/Foto V. KARUZA

Te Riele/Foto V. KARUZA

Uzvrat se igra za tri tjedna u Rijeci



ATENA Prva utakmica četvrtfinala Europskog kupa vaterpolista: Vouliagmeni – Primorje Erste bank 14:9 (5:2, 2:3, 2:2, 5:2). Suci: Ivan Raković (Srbija), Julien Bourges (Francuska).


VOULIAGMENI: Tzortzatos, Chalayvopoulos 1, Spachits 1, Kalogeropoulos 5 (1), Almyras 1, Ubović 1, Papasifakis 1, Woodhead 4, Kastrinakis, Kapotsis, Kourouvanis, Chatzis, Andreadis.


PRIMORJE ERSTE BANK: M. I. Čubranić, L. Babić, Kadivec, Tončinić, Brubnjak, Brguljan, N. Čubranić 3 (2), K. Babić, Burburan, Te Riele 4 (1), Crippa 1 (1), Paparić 1, Jurić.




U Ateni se začula početna i završna paljba Vouliagmenija, po pet pogodaka u prvoj i četvrtoj četvrtini donijeli su domaćinima visoku prednost 14:9 za uzvratni susret četvrtfinala LEN Euro kupa s Primorjem Erste bank u Rijeci. Zaostavši odmah u prvoj četvrtini, riječke su kapice praktički cijeli preostali dio igre provele u plivanju za odmaklim domaćinima. Prilazili su na dva, u jednom trenu i na zaveslaj zaostatka, ali kada im nije uspjelo sustizanje i pretjecanje, domaćini su u završnih nekoliko minuta ostvarili mini skor 3:1 dovoljan da ostvare uvjerljiv uspjeh.


Nizozemac Kas Te Riele je započeo atensku priču o golovima, ali su onda domaćini glasno i jasno odgovorili, izrešetali su riječku mrežu dugometražnom serijom od čak pet pogodaka, toliko da do prvog odmora zaprijete značajno odmicanje riječkim gostima.


Iz igre su ubrzo strijelci bili Kalogeropoulos, pa onda i Papasifakis, s igračem više pridružio im se Spachits, da bi na 5:1, nanovo iz igre, opet strijelac često spominjani Kalogeropoulos. Gosti su tada ipak dočekali prilike i to vrlo izgledne za odgovore iz dva peterca.


Prvog je koncem prve četvrtine realizirao Niko Čubranić, drugoga početkom nastavka Talijan Fabio Crippa, čime su probudili nade Primorjaša da se nakon zakašnjelog starta u nastavku utakmice ipak mogu uključiti u utrku za kako tako povoljnim rezultatom.


Primorje EB je u toj drugoj četvrtini dugo bilo uspješnije od Vouliagmenija i održavalo je ta dva zaveslaja zaostatka za domaćinima do posljednje minute kada je grčka momčad zaradila peterac, ali je velika prilika Chalayvopoulosua ispala još veća neprilika. Mauro Ivan Čubranić je obranio njegov udarac 50 sekundi do “velikog odmora”.


Drugi dio nadmetanja, međutim, nije dobro započeo po Riječane, iako su se prvo uspjeli obraniti sa igračem manje. Imali su ubrzo potom i priliku na svođenje zaostatka na minimum, no nisu uspjeli realizirati brojčanu prednost pa ih je sredinom četvrtine kaznio baš Chalayvopoulos za “održavanje vodostaja”.


Uporna je riječka momčad tražila priliku za totalno primicanje, koju je ovaj put iskoristila. Niko Čubranić iz igre pa Riele s igračem više bili su točni da bi na semaforu bilo samo 8:7 53 sekunde do posljednjeg odmora. Ipak, Amerikanac Woodhead je te sekunde iskoristio za realizaciju igrača više. “Amer” i nezaustavljivi Kalogeropoulos su se ponovili za 11:7 uoči drugog dijela posljednje četvrtine u kojem je nastavljena grčka paljba, okončana je do 14:9.


Uzvrat se igra za tri tjedna u Rijeci.