Vaterpolo

Primorjaši ostvarili premijernu europsku pobjedu, “laka konjica” projurila pored zapanjenih gostiju

Igor Duvnjak

Niko Čubranić bio je siguran iz peterca/Foto S. DRECHSLER

Niko Čubranić bio je siguran iz peterca/Foto S. DRECHSLER

Primorjaši su slavili u eksihibicijskoj igri nagrađenoj pljeskom navijača koji su ustali na noge za pohvalu ovom "balu na vodi" aduta trenera Hinića. Riječani nadoknadili startni minus



RIJEKA Primorje EB je potopilo ugledni Viva WASPO 98 Hannover, Riječani su ostvarili premijernu europsku pobjedu. Riječka vaterpolska “laka konjica” je hvatala zalet, a onda je projurila pored zapanjenih gostiju i slavila u eksihibicijskoj igri nagrađenoj pljeskom navijača koji su redom ustali na noge za pohvalu ovom “balu na vodi” aduta trenera Igora Hinića.


Primorje Erste Bank – Viva Waspo ’98 Hannover 13:9

Utakmica 2. kola C skupine Euro kupa vaterpolista: Primorje Erste Bank – Viva Waspo ’98 Hannover 13:9 (2:4, 6:2, 3:2,2:1). Plivalište na Kantridi. Gledatelja 500. Suci: Gyorgy Kun (Mađarska), Levan Berišvili (Gruzija).


PRIMORJE ERSTE BANK: M. I. Čubranić, L. Babić 1 Tončinić, Brubnjak 2, Brguljan 5, N. Čubranić 2 (1), K. Babić, Burburan 1, Te Riele 2, Crippa, Paparić, Jurić.




VIVA WASPO ’98 HANNOVER: Götze, Macan, Schippe 1, Langiewicz, Froreich, Takacs 1, Schütze, Gansen, Jaschke, Milardović, Benić 5 (1), Bašić 2, Benke.


Igrač više: Primorje EB 14 (6), VW ’98 Hannover 12 (4). Peterci: Primorje EB 2 (1), VW ’98 Hannover 1 (1).

Zavrijedili su pritom i epitet “nesalomljivi”, ne obazirući se na one početne zaostatke od dva gola, tako su jako zbili redove da su kao kvarnerska južina otpuhali otpor momčadi iz Hannovera.


Njemački su gosti uspjeli poentirati već u prvom napadu kada je s dva metra Schipper nadmudrio čuvare i nemoćnog golmana. Primorjaši su uzvratili u idućem napadu brzom akcijom i golom Nike Čubranića.


Uslijedile su potom neugodne minute u kojima su Riječanima prilike za vodstvo isparile jedna za drugom, razdoblje s tri neiskorištena igrača više zaredom, a u to se uklopio još jedan od brojnih ovosezonskih nerealiziranih peteraca. U ovom slučaju kapetanu Tinu Brubnjaku je lopta ispala dok se spremao šutirati.


Razbijen tabu


Naravno da se kvalitetna postava iz Hannovera koristila ponuđenim blagodatima i stalno odmicala za jedan zaveslaj uz kolekciju obrana Götzea. Hrvoje Benić i prijatelji su tako imali prednost 3:2 da bi uz zvuk sirene Takacs poslao loptu iza Čubranića i udvostručio vodstvo gostiju, bilo je 4:2 na prvom odmoru.


Luka Babić je početkom nastavka razbio tabu “igrača više”, a Niko Čubranić peterca i domaći su u samo tri minute izbrisali minus. Hrvoje Benić je namjestio ruku i dao tri gola znatno prije “velikog odmora”, no domaći nisu popuštali.


U pravi je trenutak “progovorio” majstor Darko Brguljan i s vezana gola donio Riječanima, za koje je poslovično dobro branio Mauro Ivan Čubranić, toliko čekano prvo vodstvo. Zagrmjela je ljevica Kasa Te Rielea pa su se domaći navijači razgalili poslije serije od čak 3:0, kada su domaći “samo tako” odmakli na 8:6. Brguljanova paljba po obrani bivšeg mu kluba bila je tolika da da je već četvrtim golom odmaknuo Primorjaše na 10:7 uoči sredine treće četvrtine.


Čuvanje prednosti


Do posljednjeg odmora njemački gosti su nakon minute odmora pokušavali zauzdati rasplivane i efikasne domaće “kapice”, koje su pak ljubomorno čuvale dragocjena tri gola prednosti. Raspoložen među vratnicama Mauro Ivan Čubranić i prijatelji uplivali su u posljednju četvrtinu s vrlo obećavajućih 11:8, praćeni pljeskom i bodrenjem s tribina.


Momčadi su uplivale u posljednje tri minute s istim razmakom nakon što je nezaustavljivi Brguljan već petim golom za 12:9 Riječane doveo na prag uspjeha. Stigla je i nova Čubranićeva obrana, sve su to bile prave najave kako europski bodovi ostaju na Kantridi.