GODIŠNJICA KOŠARKAŠKE PREMIJERE

Prije 82 godine sušačka Victoria poražena od Sokola u prvoj službenoj košarkaškoj utakmici u Hrvatskoj

Luka Medak

Uzvrat u Zagrebu: Sokol 2 i Victoria

Uzvrat u Zagrebu: Sokol 2 i Victoria

Sušačani u ljetopisima ističu da je prva službena utakmica u povijesti Hrvatske odigrana upravo na Sušaku, čemu svjedoči faksimil zapisnika o susretu održanom 8. lipnja 1939. godine. Pod vedrim nebom loptalo se sedam Sušačana i osam članova zagrebačkog društva Sokol 2



RIJEKA U povijesnim zapisima poznato je da je košarka kao sport na područje današnje Hrvatske došla početkom 20-ih godina prošloga stoljeća, ali možda je malo manje poznato da je prva službena košarkaška utakmica odigrana upravo na području Rijeke, i to na današnji dan prije točno 82 godine.


Bio je to sraz dvaju sportskih društava, Sokola 2 iz Zagreba i Victorije sa Sušaka. Sportaši s lijeve obale Rječine bili su pretežno društvo plivača, ali su bili dovoljno daroviti da se bave i ostalim sportovima. Igrali su vaterpolo, neki i nogomet, ali prakticirali su i tzv. »pallacanestro«, igru između obruča koju su uzimali za posebnost susjeda u Rijeci pod Italijom. Sušačani u ljetopisima ističu da je prva službena utakmica u povijesti Hrvatske odigrana upravo na Sušaku, čemu svjedoči faksimil zapisnika o susretu održanom 8. lipnja 1939. godine. Pod vedrim nebom loptalo se sedam Sušačana i osam članova zagrebačkog društva Sokol 2.


Victoriju su predstavljali Božo Grkinić, Vlado Polić, Nikola Grego, Ivan Šafar, Jozo Banić, Mladen Bezjak i Ersilio Šikić, a Sokol 2 Zdenko Tončić, Franjo Pučko, Vlado Tešin, Franjo Birtić, Josip Kozjak, Zvonko Neferović, Marijan Maržan i John Oliver Ames.




U prvome je poluvremenu bilo 15:15, da bi drugo gosti dobili 15:18 te uzeli ukupnu pobjedu s 28:30. Uloge kapetana pripale su Boži Grkiniću i Marijanu Maržanu, a zanimljivo je da je Grkinić bio i kapetan košarkaša na Europskom prvenstvu u Pragu 1947. godine, da bi samo godinu dana kasnije bio i kapetan vaterpolista na Olimpijskim igrama u stradalom Londonu. Spomenute momčadi odigrale su i uzvratnu utakmicu u Zagrebu, u kojoj je pred mnoštvom gledatelja pobijedila Victoria.


– Gosti su se s 20:14 zgoditaka revanširali za 28:30 poraz, što su ga tri dana prije pretrpjeli na svom terenu – pisalo je u članku ondašnjih dnevnih novina Novosti.


Valja spomenuti da je prva neslužbena košarkaška utakmica odigrana čak 10 godina ranije u Zagrebu između rukometašica, odnosno tadašnjih »hazenašica« Akademskog i Građanskog, ali ne po pravilima, nego »prerađeno prema prilikama«, kako stoji u izvješću s te utakmice. U hladnoj dvorani usred siječnja tada je slavio Akademski s 13:9.