Rijeka koja izaziva dvojake osjećaje

Prevelike oscilacije: nogometaši Rijeke su peti put ove sezone do pobjede stigli rezultatskim preokretom

Denis Frančišković

Joao Escoval, Adam Gnezda Čerin, Jorge Obregon i Adrian Liber/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Joao Escoval, Adam Gnezda Čerin, Jorge Obregon i Adrian Liber/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Pomni pratitelji Bijelih posljednjeg desetljeća i navijači ne sjećaju se ovakvog ulaska momčadi u sezonu. Rijeka krivuda, ponire i uzdiže se, djeluje poprilično nabujalo. I skuplja bodove



RIJEKA Bio je to šlager kola i jedna od najintrigantnijih utakmica ovosezonskog HNL-a. Derbi koji je pokvario rođendan jednom treneru (Krunoslav Rendulić), a drugom donio još pokoju sijedu (Goran Tomić). U konačnici prevagnuo je na Tomićevu stranu za velikih 4:0 protiv Gorice od kada je na klupi Bijelih. I novih 3:4.


Jednako kao na njegovoj premijeri, kada su Riječani šokirali u prošlom prvenstvu domaćine povevši 0:4 pa spašavali »živu glavu« u završnici. Najnoviji sudar s Turopoljcima ponudio je još više stresova i šokova. Što reći o utakmici u kojoj protivnik vodi, triput gađa okvir vrata pa se nakon izjednačenja vrati golom u nadoknadi prvog dijela. A onda uslijedi brzopotezno izjednačenje, igrač više, jedanaesterac i vodstvo. Pa novi šok u 90. za novo poravnanje i u nadoknadi pobjednički gol za novu bijelu erupciju radosti. Takav scenarij bilo bi teško i napisati, a kamoli ga doživjeti. Na travnjaku, tribinama ili uz male ekrane. Utakmica koja para živce navijačima i jedne i druge momčadi, a oduševljava neutralne. No, to je ovosezonska Rijeka. Rijeka koja izaziva miks emocija. Oduševljava u napadu i tranziciji, a puno puta tjera u očaj kad su u pitanju obrambene akcije i reakcije Bijelih. Rijeka koja unatoč toplo-hladnim izdanjima, oscilacijama, igrom punom dramatike, ponekad i tragikomedije, a puno puta s puno preokreta, kod svojih simpatizera izaziva u isto vrijeme dvojake osjećaje, one koju griju srce, ali i one koji izazivaju i zabrinutost. Rijeka koju morate voljeti, ali biti spremni i na tu vrstu navijačke patnje.


Ubojiti i ranjivi


Pomni pratitelji Bijelih posljednjeg desetljeća i navijači ne sjećaju se ovakvog ulaska momčadi u sezonu. Rijeka krivuda, ponire i uzdiže se, djeluje poprilično nabujalo. I skuplja bodove, s Kvarnera se s liderske pozicije gleda na ostatak prvoligaške karavane. Navijače sve to raduje, ali očito ovo nije dugotrajan obrazac na kojem Bijeli mogu graditi igru i ambicije. Trener Tomić iz kola u kolo upozorava na stabilnost igre i momčadi. Upozorava na to i Domagoj Pavičić koji se drugi put zaredom svojim golom pojavljuje u ulozi spasitelja. No, kad počne svaka nova utakmica dolaze stari stresovi. I ono što se nastoji, ali zasad nikako ne može izbjeći.




– Ova momčad ima potencijal za gol više, ali svakako uz što manje tih »crnih rupa«. Što napraviti? Jedino sve to ispravljati kroz rad – kaže trener Tomić koji je potvrdio da je doživio jednu od najstresnijih utakmica na klupi. – Moramo promijeniti svijest, mislim da je sve to stvar više psihološke prirode. Obrana ne počiva samo na dva stopera. Događa nam se da moramo primiti gol da bi zabili dva. Jednostavno moramo i možemo bolje, kvalitete i energije ima, samo da još bolje reagiramo kao cijela momčad u obrani.


Unatoč poziciji lidera, ovo je Rijeka koja se još traži. Pitanje je samo koliko će taj proces potrajati. U napadu je momčad ubojita, a u obrani itekako ranjiva. Statistički s 19 postignutih golova ili dojmljivih 2,1 po utakmici, ali i 12 primljenih ili 1,3 po susretu. Uz to, momčad je ostavila najupečatljiviji dojam protiv najboljih (Dinamo, Hajduk), najlošiji protiv papirnatno puno slabijih protivnika, i to u domaćim utakmicama (Šibenik, Slaven Belupo).


Izvučeni bodovi


Posebna priča ovosezonske Rijeke su preokreti. I to redom pozitivni na valovima kojih momčad dirigira vrh ljestvice. Čak pet, odnosno polovicu prvenstvenih utakmica Bijeli su izvukli na toj energiji preokreta. I pritom, s obzirom na događanja na travnjaku i razvoj utakmica, izvukli čak devet ili skoro 50 posto od svojih 20 bodova.


Protiv Dinama u dojmljivoj izvedbi uzeli su bod nakon što su dvaput gubili i jednom vodili, jednako kao i protiv Hrvatskog dragovoljca, nakon što su bili »zaleđeni« do poluvremena na minus dva. Do tri boda došli su domaćim preokretima protiv Šibenika i Slaven Belupa nakon gola minusa, a u Velikoj Gorici generalno se može reći da su došli do dva boda u nadoknadi nakon što su opasno živjeli, bili s golom zaostatka, ali ipak u završnicu preokretom ušli s prednošću. U većini tih utakmica Bijele su pogocima spašavali Drmić i Pavičić.


Zasad sve za momčad s Rujevice ide na rezultatskom planu iznad očekivanja. Mjesto na ljestvici i rezultati bolji od igre zamaskirali su donekle sadržaj. No, Tomić je toga svjestan. Kako je i najavio, utakmica s Goricom bit će ona koja će zahtijevati duboku analizu. Igrači će imati što čuti i vidjeti u Rijekinom press centru.