Osvrt na godinu

PRESJEK 2022. Uspješna godina za sportaše iz PGŽ: Tigricama s Mlake poker trofeja, boćarice i boćari žarili i palili

Valentina Prokić

NA KROVU SVIJETA - Kuglačice Mlake sa stručnim stožerom

NA KROVU SVIJETA - Kuglačice Mlake sa stručnim stožerom

Kuglačice Mlake su treći put zaredom osvojile Svjetski kup, a sezonu su zaključile osvajanjem Lige prvakinja. Boćarice Čavle ŠB su prvakinje Hrvatske, a Carrolina Bajrić europska prvakinja u kraljevskoj disciplini



RIJEKA Županijsku 2022. godinu, kada je sport u pitanju, definitivno su obilježile kuglačice Mlake. Tigrice s Mlake su svoju sezonu, započetu prošle godine, u 2022. zaključile na najbolji mogući način, s čak četiri osvojena trofeja. Osim domaćeg prvenstva i Kupa Hrvatske, gdje su već godinama neprikosnovene, na međunarodnoj razini Tigrice su osvojile treći put zaredom Svjetski kup, a sezonu su zaključile osvajanjem Lige prvakinja. Mlakarice su već sve navikle na svoje uspjehe pa gotovo i same sebe, ali uvijek žele još, a cilj je sve ponoviti.


– Možemo li ponoviti četiri trofeja? Možemo, sve možemo, samo ako bude zdravlja. Malo nam se smanjio broj upravo zbog zdravstveih problema, tako da ako budemo ponovno kompletni, rezultati će doći – rekao je Tonči Mikac, trener Mlake, koji zajedno s Loresom Agotićem godinama »dirigira« ekipom Mlake.


Što se reprezentativnih nastupa tiče, mlakarice Anamarija Grdić, Tamara Sinković i Venesa Bogdanović bile su dio ekipe koja je osvojila broncu na mlađeseniorskom prvenstvu. Bogdanović je osvojila broncu u ženskom tandemu, a na seniorskom SP-u u mix tandemu.




Kuglačica Rijeke Matea Juričić također je bila dio brončane reprezentativne selekcije, a godinu je zaključila osvajanjem svog prvog naslova seniorske prvakinje Hrvatske.


Kuglanje, koje je u Rijeci na izuzetno visokoj razini, iduće će godine na Mlaki dobiti i Svjetski pojedinačni kup u veljači, dok će Svjetsko seniorsko ekipno prvenstvo biti održano u Varaždinu u svibnju.


Čavjanke i Jakovari


Da ne ostane sve na kuglanju, pobrinuli su se boćarice i boćari, igračice Čavle – Škole boćanja i Svetog Jakova iz Jadranova. Čavjanke su osvojile još jedan od naslova prvakinja Hrvatske, a potom su kolekciji dodale i broncu u Kupu prvakinja Europe. Na reprezentativnom planu Carrolina Bajrić je postala europska prvakinja u kraljevskoj disciplini pojedinačno klasično na prvenstvu održanom u Ljubljani, a bogatu kolekciju je upotpunila i dvjema europskim broncama u preciznom i štafetnom izbijanju. Njena klupska kolegica Nikol Belasić osvojila je broncu u paru s Nives Jelovica.


Boćarice Čavle – Škole boćanja »poharale« su i prvenstvo Hrvatske. Belasić je osvojila zlato i srebro, Bajrić srebro, Ema Maršanić dva zlata i srebro, Dora Fućak zlato i broncu, a Dorotea Margan broncu. Na prvenstvu Hrvatske iskazale su se i boćarice Kastva Renata Abram, Renata Ogrizek, Dolores Vlaše, Marina Šebelja i Klara Širola, koje su osigurale srebro i pet bronci.


Što se boćara tiče, obilježila ju je mlada momčad Svetog Jakova iz Jadranova. Jakovari su prvo u kvalifikacijama uvjerljivom pobjedom nad riječkim Vargonom osigurali premijerno sudjelovanje u najelitnijem razredu hrvatskog boćanja – Super ligi. Potom im je naslov juniorskih prvaka Hrvatske osigurao nastup na premijernom izdanju Kupa Europe za juniore koji su suvereno osvojili te će njihovo ime zauvijek ostati upisano u boćarske anale kao prvih pobjednika.


Karlo Šaban je dvjema titulama svjetskog prvaka u paru, u seniorskoj i U-23 kategoriji, potvrdio da je već sada vrhunski boćar, a njegovi klupski suigrači ga slijede velikim koracima. Žarko Jerčinović postao je svjetski U-18 prvak u preciznom izbijanju te brončani u paru s Ivanom Načinovićem iz Vargona, dok su još dvije bronce u Jadranovo donijeli Lovro Šipek i Filip Klarić. Nema sumnje da je Vjekoslav Matetić, trener Svetog Jakova, koji je ujedno direktor svih reprezentacija HBS-a te seniorski izbornik, napravio sjajan posao kako u Jadranovu, tako i na reprezentativnoj razini.


– Fenomenalna godina je iza nas, sa scenarijem koji ne bi ni najbolji redatelji mogli osmisliti na takav način. Dečki su igrali vrhunski cijelu godinu, a s obzirom na igru, rekorde i sve ono što pokazuju na treninzima i utakmicama, te ako tako i nastave, čeka ih još puno vrhunskih rezultata. Stvarno im skidam kapu i čestitam na svemu – poručio je Vjekoslav Matetić, alfa i omega Svetog Jakova.


Plivačica Kantride Meri Mataja i ove je godine rušila državne rekorde, posljednji prije deset dana na prvenstvu Hrvatske u Rijeci, na kojem je postala vlasnica apsolutnog i mlađeseniorskog državnog rekorda u utrci na 50 prsno u malom bazenu (30.68). Ljetos je bila jedina predstavnica hrvatskoga plivanja na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, a hrvatske je boje branila i na Europskom prvenstvu u Rimu na koje je otputovala popravivši treći put svoj mlađeseniorski državni rekord na 50 prsno u velikom bazenu (31.51).


Amina Kajtaz odmah je na početku pokazala da će biti veliko pojačanje Kantride, još je na Svjetskom kupu u Berlinu te na mitingu Mladost pomicala granice hrvatskih rekorda na 100 i 200 delfin u malom bazenu, da bi na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Melbourneu isplivala nove najbolje hrvatske rezultate u utrkama na 100 (57.88) i 200 metara (2:06.90).


Tradicionalno najuspješniji sportaš s otoka Krka, Andrej Krstinić (Dub Malinska), sa stilom se vratio natjecanjima u »field« samostrelu. Krstinić je kao povratnik osvojio naslov svjetskog prvaka u pojedinačnoj te u ekipnoj konkurenciji s reprezentacijom Hrvatske na prvenstvu u Mađarskoj. Uz dva zlata, iz Mađarske je donio i broncu osvojenu u mješovitoj ekipi. Tijekom priprema za svjetsku smotru, nastupio je na dva Svjetska kupa gdje je osvojio dvije bronce.


Uspješna je bila i karatistica Championa Ema Sgardelli, koja se okitila titulom mlađeseniorske prvakinje Europe u kategoriji do 50 kilograma, kao i broncom na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u turskoj Konyji. Medalju je u Rijeku donijela i Lea Vukoja, odnedavno nova članica Championa, osvojivši zlato u ekipnom dijelu natjecanja na Europskom prvenstvu u Turskoj.


Sara Pešut iz KBK-a Sušak u Turskoj se na Europskom prvenstvu popela na treću stepenicu pobjedničkog postolja u low kicku. Njena klupska kolegica Ela Znaor osvojila je dvije svjetske bronce.


Dva zlata na OI gluhih

Laura Štefanec (AK Kvarner) obranila je zlato na Olimpijskim igrama gluhih u Brazilu u bacanju koplja, a ove je godine svjetska rekorderka gluhih. Zlato je s istog natjecanja donio i Crikveničanin Oliver Lušić kao kapetan rukometne reprezentacije. Na 21. IBSA Europskom prvenstvu za slijepe i slabovidne Vedran Dumenčić je bio dio srebrne reprezentacije, a Marija Vidmar brončane ženske ekipe. Vidmar je osvojila i zlato u mješovitim parovima B2.


Zaposlen je bio i kraljevički paratriatlonac Antonio Franko s dvije pobjede i jednim trećim mjestom na natjecanjima Svjetskog kupa te broncom osvojenom na Europskom prvenstvu. Svjetsko prvenstvo u studenom Franko je završio kao osmi.

More i podmorje


Treće mjesto ukupno u Svjetskom kupu osigurao je i vološćanski windsurfer Enrico Marotti (DSNM Volosko). Marotti je na posljednjoj regati održanoj u Japanu pobijedio u disciplini slalom, što mu je donijelo treće mjesto ukupnog poretka ovogodišnjeg kupa. Marottiju je to premijerno postolje u ukupnom poretku najboljih svjetskih windsurfera.


Osim Marottija, kada je more i podmorje u pitanju, sjajnu su godinu imali članovi riječkog RK-a Ocean.


Petar Klovar oborio je svjetski rekord na CMAS SP-u u Turskoj zaronivši na 132 metra bez peraja te tako postao najdublji natjecateljski ronilac u povijesti. Rangiran je kao treći ronilac prema AIDA rankingu u povijesti. Na Adriatic Depth Trophy na Krku osvojio je prva mjesta u sve tri discipline, a novi svjetski rekord postavio je u disciplini ronjenja s konstantnim opeterećenjem bez peraja (CNF), zaronivši na dubinu od 93 metra.


Sanda Delija je u Turskoj osvojila svjetsku broncu, a u podmorju Krka završila je prva u sve tri discipline, ronjenje s konstantnim opterećenjem bez peraja (CNF), slobodno poniranje i ronjenje s konstantnim opterećenjem (CWT).


Vitomir Maričić, koji je u Turskoj bio srebrni, na natjecanju Vertical Blue osvojio je tri bronce i time ostvario povijesni rezultat, pored Alexeya Molchanova i Alessie Zecchini, osvojivši medalje na svih šest najprestižnijih natjecanja u ronjenju na dah.


Marina Mavrinac Matulja (SRD Zubatac) je zajedno sa svojim kolegicama iz reprezentacije osvojila ekipnu broncu na Svjetskom prvenstvu u ribolovu s obale, dok je Arsen Radinović (SRD Kantrida) bio dio srebrne muške reprezentacije.