IVA LESJAK

Predsjednica ŽRK-a Zamet nakon donacije Erste banke: “Sada je posebno važno koncentrirati se na djecu”

Valentina Prokić

Rukometašice Zameta (ŽRK Zamet)

Rukometašice Zameta (ŽRK Zamet)

Puno nam znače sredstva od donacije, pogotovo jer smo ove godine pokrenuli Školu rukometa i treba nam puno sredstava da sve postavimo na noge i da bi se kupila potrebna oprema - kaže Iva Lesjak



RIJEKA Ženski rukometni klub Zamet jedan je od četiriju klubova kojem je Riječki sportski savez namijenio dio vrijedne donacije u iznosu od 300 tisuća kuna ugovorom koji su potpisali Grad Rijeka, Erste banka i RSS. Predsjednica Iva Lesjak, koja polako privodi kraju treću godinu svoga predsjedničkog mandata tijekom kojega je imala pune ruke posla sa spašavanjem riječkog ženskog rukometnog kolektiva, bliži se povratku na financijsku »nulu«, a rezultatski ponovo u elitno društvo. Naime, ženski rukometni klub, koji nema nikakve veze s muškim osim što dijele istu dvoranu na Zametu, prije nepune tri godine bio je na rubu propasti.


– Puno nam znače sredstva od donacije, pogotovo jer smo ove godine pokrenuli Školu rukometa za djecu i s obzirom na to da nam je prva godina, treba nam puno sredstava da sve postavimo na noge i da bi se kupila potrebna oprema. Vrijednost projekta je prepoznalo i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, koje je financiralo dio svih troškova, ali ova donacija nam puno znači da bi i u sljedećem razdoblju nastavili raditi s djecom kao što smo krenuli od početka, na jedan inovativan način u kojem nije samo riječ o sportu, već im pokušavamo dodatnom edukacijom i drugačijim pristupom pomoći u stjecanju dobrih životnih navika. Pandemija je uzrok što se djeca sada puno manje kreću, puno teže rade neke osnovne vježbe koje su se nekad radile bez problema. Sada se vidi da su djeca više sjedila, manje se kretala, a to nije dobro i trebamo to promijeniti u svim sportovima. Jako je sada važno koncentrirati se na djecu.


Prva liga


Iva Lesjak klub je preuzela na rubu provalije, a zbog velikih financijskih dubioza Zamećanke su morale preseliti u nižu ligu. No, rezultatski, seniorke idu prema povratku u najbolje društvo.




– Sad je puno ljepša situacija u klubu, stari dugovi su se vratili, još je ostalo nešto malo za vratiti. Mislim da će iduća godina, kada se sve to svede na nulu, biti prijelomna i ako stvari nastave kao što idu sada, nadamo se povratku u Prvu ligu. To je ono što smo si zacrtali kao Uprava kada smo preuzeli poziciju i, nažalost, morali ih »izbiti« iz Prve lige zbog rezanja troškova. Cure se trude na parketu da bi naša seniorska ekipa došla do Prve lige, a onda se nadamo da će s Prvom ligom doći i neki veći sponzor. Trenutačno kao sponzora imamo samo banku Kovanicu, uz donacije koje stižu i na tome zahvaljujemo Gradu Rijeci i Erste banci jer nam stvarno puno znači da možemo nastaviti s radom. Ako nemate seniore, koji su neka vrsta promidžbe za klub, teško ćete i motivirati djecu da igraju rukomet. Moramo se držati na nekoj razini da bismo imali djecu – dodaje predsjednica ŽRK Zamet.


Masovnost


U klubu ima oko stotinjak mladih djevojaka koje se bave rukometom, što je lijepa brojka.


– Ove godine imamo osamdesetak djece, to je do U-14 kategorije, ako gledamo i kadetkinje, koje više nisu djeca jer igraju za seniorsku ekipu, tu ih je još petnaestak. Možda se to ne čini kao veliki broj, ali naspram onog što je bilo prije tri godine, dvostruko je veći. Ne možete preko noći postići masovnost, to je dugogodišnji proces, ali trudimo se. Prošle godine nismo mogli u škole ulaziti zbog pandemije, da im na tjelesnom pokažemo što je rukomet i da zavole taj sport. Ove godine se nešto malo može, tako da djeci prezentiramo sport i uključimo ih. Nije važno koji je sport u pitanju, djeca se trebaju baviti sportom i to je jedino važno. Čim više klubova treba to raditi, jer zato klubovi postoje, da bi se djeca bavila sportom – zaključila je Iva Lesjak.