Dorotea Pešić Bukovac

Predsjednica Riječkog sportskog saveza o programu javnih potreba u sportu: “Napravili smo veliki pomak”

Ivana Vaupotić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Vodilja IO-a i Skupštine RSS-a je da se loptački sportovi i stručni rad valoriziraju. Kad imaš objekte i zaposlene trenere, mislim da za posljedicu možemo imati samo dobre rezultate - kaže Pešić-Bukovac



RIJEKA Riječki sportski kolektivi dobili su dobru vijest na kraju kalendarske godine, Gradsko vijeće Grada Rijeke na svojoj je sjednici usvojilo Program javnih potreba u sportu za 2024. godinu u visini od 2.375.500 eura.


Riječ je o rekordnom iznosu koji će Grad Rijeka izdvojiti za sport u posljednjih deset godina, a koji je u odnosu na proteklu godinu s obzirom na početni financijski plan za 2023. godinu, veći za oko 450.000 eura, od čega se najveći dio od oko 340.000 eura odnosi na povećanje sredstava koja se izdvajaju za treninge i natjecanja sportaša. Svakako pozitivan pomak, no pitanje je li dovoljan za sve potrebe riječkih klubova.


– Nikad nije dovoljno, ali mislim da smo napravili veliki pomak. Više se valoriziraju loptački, dakle, ekipni sportovi, koji imaju ligaški način natjecanja u okviru kojega putuju svaki drugi vikend, zbog čega su i njihovi troškovi veći nego u ostalim sportovima. Već se vide rezultati jer smo imali rebalans proračuna za 2023. godinu, u okviru kojeg je najveći iznos otišao na loptačke sportove – započela je Dorotea Pešić-Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza, zaduženog za predlaganje programa javnih potreba u sportu.


Rekordnih 2375.500 eura



Programom javnih potreba u sportu Grada Rijeke, koji za 2024. godinu iznosi 2.375.500 eura, utvrđuju se aktivnosti, poslovi i djelatnosti u sportu od značenja za Grad Rijeku i njegovu promociju na svim razinama. Predlaže ga Riječki sportski savez, koji će do veljače Gradskom vijeću predložiti detaljni plan raspodjele financijskih sredstava, o kojoj će riječki vijećnici glasovati na svojoj sjednici. Financijska sredstva za ostvarivanje javnih potreba u sportu osigurana su iz proračuna Grada Rijeke.
Osim za aktivnosti koje se sufinanciraju putem Riječkog sportskog saveza, a za koje je osigurano 2.218.900 eura, od čega se 1.710.100 eura odvaja za treninge i natjecanja sportaša, putem Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade sufinancirat će se programi u vrijednosti od 78.600 eura. Prije svega, za rad Sportske ambulante, kao ustroja dugoročnog sustava praćenja i svojevrsne baze podataka svakog sportaša na jednom mjestu, organiziranje tradicionalnih i prigodnih sportskih priredbi, organiziranje i sudjelovanje na značajnim međunarodnim natjecanjima te posebni programi mladih selekcija. Za provođenje sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom i osoba oštećena sluha osigurano je 78.000 eura.

Treninzi i natjecanja


Ono što je zasad poznato jest da će se najviše sredstava iz programa javnih potreba izdvojiti za treninge i natjecanja sportaša. Za aktivnosti koje se sufinanciraju putem Riječkog sportskog saveza osigurano je 2.218.900 eura, od čega će se 1,710.100 eura izdvojiti za treninge i natjecanja sportaša.


– To je bazično, tu se računaju sva putovanja, kategorije svih sportaša, od najmanjih do seniora, te stručni rad. Ove su godine učinjeni veliki pomaci i mislim da slobodno mogu reći da su iza nas godine krize i korone. Ove godine smo konačno malo prodisali. Nadam se da će iduće godine situacija biti još bolja. Kako je i obećano, vjerojatno će opet biti rebalans proračuna pa ćemo vidjeti hoćemo li dobiti dodatna sredstva – nastavila je Pešić-Bukovac, koja je naglasak stavila na stručni rad.


Stručni rad


– Vodilja Izvršnog odbora i Skupštine Riječkog sportskog saveza je da se loptački sportovi i stručni rad valoriziraju s obzirom na to da imamo objekte koje klubovi besplatno koriste, a koji se svi više-manje renoviraju. Stručni rad i financijska sredstva pretpostavke su da klubovi mogu u miru raditi i postizati rezultate.


Unazad tri godine preko RSS-a nije se uopće financiralo trenere, a ovu ćemo godinu zaključiti s 47 zaposlenih trenera. Iduće godine računamo da će ih biti još više i da će se ta brojka porasti na 57 trenera. Za vrijeme pandemije koronavirusa i pomoći države u financiranju trenera, vidjeli smo da imamo jako malo zaposlenih trenera, što je nama bio znak za uzbunu.


Pa smo krenuli u tom smjeru. Kad imaš objekte i zaposlene trenere koji osjećaju nekakvu sigurnost, mislim da za posljedicu možemo imati samo dobre rezultate. No, za sve treba vremena pa tako i za to – poručila je predsjednica Riječkog sportskog saveza, koja je zadovoljna uspjesima riječkog sporta u 2023. godini.


– Mislim da imamo dobre rezultate, vidimo da se košarka uzdigla nakon dugog niza godina, tu su kuglačice i vaterpolisti, koji su uspješni i na međunarodnim natjecanjima, rukomet se polako vraća prema najvišem rangu natjecanja, a dobri se rezultati postižu i u judu, karateu i plivanju. Nadam se da će sve ovo što smo poduzeli pomoći da i ostali dobiju valorizaciju svoga rada – zaključila je Dorotea Pešić-Bukovac.