Lana Francetić

Povratnica u riječku ekipu koja traži ostanak u Superligi: “Nisam mogla dočekati vratiti se na parket”

Katarina Blažević

Lana Francetić/Foto M. GRACIN

Lana Francetić/Foto M. GRACIN

Sve smo jako sretne što smo osvojile set protiv Dinama i uspjele doći do doigravanja, iako bi idealna situacija bila da smo završile devete - kaže 16-godišnja Lana



RIJEKA Mlada hrvatska reprezentativka Lana Francetić vratila se na parket nakon ozljede u prosincu prošle godine i odmah pružila odličnu partiju u porazu odbojkašica Rijeke od Dinama. Bila je to utakmica nakon koje je i poražena ekipa bila, barem donekle, sretna i zadovoljna.


Naime, Riječanke su zahvaljujući jednom osvojenom setu izbjegle direktno ispadanje iz lige, u kojoj će ostanak morati osigurati u doigravanju protiv Dubrovnika, prvaka Prve lige. Lana je zasigurno bila jedna od zaslužnijih u osvajanju seta protiv Dinama na Trsatu, iako je uoči utakmice odradila tek pet treninga nakon nešto više od tri mjeseca pauze.


– Iskreno, bilo mi je na trenutke užasno psihički teško, ali jednostavno nisam mogla dočekati vratiti se na parket. Jako puno ljudi, roditelji i moji bližnji, pitali su me je li me sada strah igrati. Ni najmanje me nije bilo strah, čak sam i treneru Juriću rekla da mi se čini da igram na čistom adrenalinu. Protiv Dinama sam imala osjećaj kao da nisam ni otišla – rekla je 16-godišnja Lana Francetić, koja se ozlijedila na pripremama reprezentacije.


Važna utakmica




– Krivo sam doskočila, uganula sam gležanj i oštetila ligamente. To smo odmah sanirali, ali kako inače imam problema s koljenima, izletjela mi je patela, koja je potom lupila u obje kosti i došlo je do upale. Bilo je dosta natečeno, bilo je i vode u koljenu, potrgao se kolateralni ligament, oštetila se i hrskavica, svašta nešto… Bio je samo problem da se ne vratim prerano, da ne bi bilo jače ozljede ako se to ponovo dogodi.


Na kraju se njezin povratak u ekipu poklopio s jednom od važnijih utakmica sezone. Talentirana igračica Rijeke odlučila je »stisnuti zube« u dramatičnom završetku sezone.


– Pa ako se pita neke druge ljude, malo sam uranila s povratkom… Mislim da nije do mene, čim se ozlijedi bilo koja od nas sedam, kao Petra Gregorović u ovoj utakmici, automatski se vidi pad u igri. U utakmicu protiv Dinama nismo ušle kao da moramo osvojiti jedan set, nego je, naravno, svima nama bilo u glavama da pokušamo pobijediti. Dinamo je stvarno kompletnija i iskusnija ekipa od nas. Sve smo jako sretne što smo osvojile taj set i uspjele doći do doigravanja, iako bi idealna situacija bila da smo završile kao devete. Ali što da radimo, moramo biti sretne onim što smo postigle.


Informacije


Trener Krešimir Jurić sada barem ima kompletnu ekipu uoči doigravanja za ostanak, a Riječanke imaju i nešto više vremena za pripremu jer se posljednje kolo Prve lige igra ovoga vikenda. Prvi susret doigravanja za ostanak na rasporedu je 13. ili 14. travnja na Trsatu, a igra se na dvije pobjede. Informacije o Dubrovniku igračice s Trsata moći će dobiti od kolegica iz Drenove.


– Malo smo razočarane što moramo igrati u doigravanju. Da sam bila u igri sve ove utakmice, možda bi bilo drugačije, a možda i ne bi. Ne možemo to znati. Odigrat ćemo ove dvije utakmice najbolje što možemo. Drago mi je što smo sada barem kompletne pa će i treninzi biti bolji. Možda nam se pridruži i Natalia Tomić i onda se nadamo najboljem. Dubrovnik? Znamo jako malo, ali sigurna sam da su treneri već krenuli s prikupljanjem informacija – zaključila je Lana Francetić.