Pred nama je 55. Super Bowl

Povijesna noć za američki nogomet: Tom Brady protiv “novog Toma Bradyja”

Marinko Krmpotić

Tom Brady/Foto: GEOFF BURKE/USA TODAY Sports

Tom Brady/Foto: GEOFF BURKE/USA TODAY Sports

Završnica ovogodišnje sezone National Football League igra se u Tampi na stadionu Raymond James, a očekuju nas nepredvidljiv ishod, neizvjesnost do samog kraja i vrhunska zabava.



RIJEKA U noći s nedjelje na ponedjeljak – zna to svaki ljubitelj NFL-a iliti američkog nogometa – zajamčeno je zadovoljstvo, uzbuđenje i napetost.


Sve to pružit će Super Bowl, završna utakmica ovogodišnje NFL sezone, natjecanja koje u 101 godinu dugoj povijesti baš ove godine nudi jednu od finalnih utakmica koja se i prije svog početka opravdano naziva povijesnom.


Temeljni razlog tom određenju ponajprije je činjenica da ćemo u finalu gledati borbu dva igrača koji predstavljaju prošlost i budućnost ove veličanstvene igre. Na strani domaćina to će biti već legendarni Tom Brady, 44-godišnji razigravač (quarterback) momčadi Tampa Bay Bucaneers, a protivnik će mu biti punih osamnaest godina mlađi Patrick Mahomes, vođa gostujuće momčadi, ujedno i branitelja naslova, ekipe Kansas City Chiefs.




Bradyju će ovo biti već deseti nastup u završnoj utakmici sezone pri čemu je u dosadašnjih devet čak šest puta svoju momčad – a to su bili New England Patriots – vodio do osvajanja naslova prvaka. Mahomesu će ovo biti drugo finale, a prvo je apsolvirao prošle godine dovevši svoje Chiefse do uverljive pobjede protiv San Francisco 49ersa (31:20).


Ta pobjeda, ali i cijela sezona prije te utakmice, kao i ovogodišnja sjajna sezona u kojoj su Chiefsi u 16 utakmica ostvarili 14 pobjeda i samo dva poraza, svima je dala do znanja kako je upravo Mahomes u ovom trenutku jedini koji može ponoviti, pa možda i nadmašiti, rezultate koje već ima veteran Tom Brady. Naravno, neće to biti ni lako, ni jednostavno, a prepreka pri drugom uzastopnom osvajanju Super Bowla Mahomesu će biti upravo – Brady.


Tom Brady rođen je 3. kolovoza 1977. godine u gradiću San Mateo u Kaliforniji gdje je i završio srednju školu da bi potom školovanje nastavio na koledžu u Michiganu gdje se i profilira kao razigravač da bi ga 1999. godine New England Patriotsi izabrali za svog budućeg quarterbacka.


Potpuna posvećenost


U toj će ekipi, uz trenera Billa Belichicka, Brady provesti puna dva desetljeća tijekom kojih će devet puta momčad odvesti do finala te šest puta osvojiti Super Bowl.


Nakon što po završetku sezone 2019./20. Patriotsi nisu prihvatili njegova financijska traženja, odlučio je prvi put u životu promijeniti klub te je potpisao za Tampa Bay Bucaneerse, koje je već u svojoj prvoj sezoni odveo do finala!


Ono što fascinira svakog ljubitelja američkog nogometa, ali i sporta općenito, svakako je to što Brady tako dugo traje u jednom iznimno napornom, grubom pa čak i za zdravlje i život opasnom sportu, kakav je američki nogomet. No, kako je i sam Brady često govorio, nema u tom uspjehu neke posebne tajne ni »čarobnog napitka«.


Jednostavno, Brady je život posvetio tom sportu, živi maksimalno predano treninzima i obvezama, primjenjuje godinama posebnu prehranu, a okupio je oko sebe i tim stručnjaka koji minuciozno analiziraju sve što je potrebno da bude fizički i psihički spreman ne samo za svaku utakmicu, već i za svaki trening.


Ta potpuna posvećenost uz, naravno, nedvojbenu nadarenost i igračku inteligenciju, dovela je Bradyja do toga da s 44 na leđima u jednom od najzahtjevnijih sportova današnjice još uvijek može biti među najboljima. Konkretno to znači da u okršaju s osamnaest godina mlađim suparnikom, nitko sa sigurnošću ne može tvrditi kako će Brady izgubiti. A već to je jako puno.


Nerješiva enigma


Patrick Mahomes rodio se u gradiću Tyler u Texasu 17. rujna 1995. godine, dakle one godine kad je Brady završavao srednju školu. Mahomes nije bio predodređen za football. Naprotiv, njegov je otac Pat bio uspješan profesionani igrač bejzbola i upravo je taj sport mali Patrick u djetinjstvu najviše zavolio, ali se isto tako vrlo uspješno bavio košarkom i američkim nogometom.


Upravo ta raznovrsnost, po vlastitim riječima, puno mu je pomogla pri stvaranju posebnog stila bacanja lopte što je u mnogočemu od njega učinilo najnadarenijeg igrača američkog nogometa!


Mahomes je svim protivničkim ekipama postao nerješiva enigma jer zaista nitko jajastu »loptu« ne baca poput njega, a to znači praktično iz zgloba i uz rješenja koja objedinjuju iskustva vezana uz sva tri sporta!


Baš zbog toga njegova su dodavanja nepredvidljiva, neponovljiva i često vrlo atraktivna, a uz fantastičan pregled igre, brze noge i sposobnost nalaženja neočekivanih rješenja to ga u ovom trenutku čini igračem koji bi za desetak godina mogao postati po svim kriterijima najbolji igrač u povijesti ove igre. Korak ka tome svakako bi bila pobjeda protiv igrača uz kojeg se trenutačno veže taj pojam, a to je baš njegov večerašnji rival Tom Brady.


Odlični igrači


Ovakva dominacija osobnosti Bradyja i Mahomesa pomalo nezasluženo u drugi plan gura njihove momčadi. Jer, i Bucsi i Chiefsi nisu do finala došli samo zbog njih dvojice, već i zbog sjajnih igrača koji ih prate.


Kod domaće momčadi to su Antonio Brown, Mike Evans, Leonard Fournette, Ndamukong Suh te Rob Gronkowsky, dugogodišnji prijatelj i suigrač Bradyja koji je prošle sezone najavio kraj karijere, službeno je i završio da bi potom na poziv Bradyja odlučio – odigrati bar još jednu sezonu i pridružio se prijatelju u Tampi. Kod Chiefsa fantastični su igrači Travis Kelce, Tyrek Hill, LeVeon Bell, Clyde Edwards-Helaire, Darel Willias i Demarcus Robinson. Svi oni jamče vrhunsku zabavu i, svi se nadaju, neizvjesnu utakmicu.