Loša partija

Poraz Modrih zakomplicirao borbu za drugo mjesto u skupini, Dinamo u Beču izgledao kao drugorazredna momčad

Davor Petrović

Mislav Oršić/Foto REUTERS

Mislav Oršić/Foto REUTERS

Dinamo je na Allianz stadionu izgledao kao drugorazredna momčad, jasno određenih ograničenja. Početne postave pokazale su da je Damir Krznar posegnuo za neočekivanim rješenjima, s Lukom Menalom na desnom boku, Amerom Gojakom u veznom redu te Brunom Petkovićem u ulozi udarne napadačke igle.



BEČ Na gostovanju u Beču Dinamo je pokazao da je u stanju ponoviti prvo poluvrijeme nedavnog derbija s Rijekom, pa čak i više od toga. Rapid, doduše, u tom razdoblju nije stigao do tri gola prednosti, ali to mu nije bilo ni potrebno. Jednostavno, Dinamo je na Allianz stadionu izgledao kao drugorazredna momčad, jasno određenih ograničenja.


RAPID – DINAMO 2:1

Allianz Stadion. Gledatelja: 10.000. Sutkinja: Katerina Monzul (Ukrajina) 6,5. Strijelci: 1:0 Grüll (9′), 1:1 Oršić (24′), 2:1 (34′) Hofmann. Žuti kartoni: Greiml, Kitagawa (Rapid), Andrić, Baturina, Tolić, Mišić (Dinamo).


RAPID: Gartler 6,5 – Stojković 6, Greiml 6,5, Hofmann 7 (90’+2′ Wimmer -), Ullmann 6 – Aiwu 6,5, Ljubičić 6,5 – Arase 7 (89′ Schick -), Fountas 6,5 (69′ Ballo -), Grüll 7,5 – Kara 6,5 (89′ Kitagawa -).




DINAMO: Livaković 6 – Ristovski 5,5 (78′ Moharrami -), Theophile 5,5, Lauritsen 5 (46′ Šutalo 5,5), Franjić 5 – Menalo 5, Mišić 5, Gojak 5 (46′ Baturina 5,5), Oršić 6 – Ivanušec 5,5 (78′ Tolić -) – Petković 5,5 (39′ Andrić 5).

Početne postave pokazale su da je Damir Krznar posegnuo za neočekivanim rješenjima, s Lukom Menalom na desnom boku, Amerom Gojakom u veznom redu te Brunom Petkovićem u ulozi udarne napadačke igle. Trener Dinama najavljivao je određene promjene, zbog ozljeda igrača, ali rijetki su mislili da će se tu naći mjesta za dva BiH reprezentativca. Naime, Gojak i Menalo su veći dio ove sezone proveli na klupi za pričuve.


S druge strane, Dietmar Kühbauer posegnuo je za svojim standardnim igračima, i to mu se isplatilo nakon devet minuta igre. Naime, tada je Kevin Theophile-Catherine nasumce ispucao loptu, koja se zatim vratila, kao da je odbijena od zida, otvorivši prostor na desnom krilu za Kevina Arase. Taj austrijski U-21 reprezentativac nigerijskih korijena prošao je kroz trojicu igrača Dinama i pronašao usamljenog Marca Grülla u srcu kaznenog prostora – 1:0.


Bio je to prvi gol Rapida u Skupini H, a, samim time, i hladan tuš za goste iz Zagreba. Srećom po njih, izjednačenje je stiglo relativno brzo, i to na sličan način. Bečani su uspjeli obraniti prekid u 25. minuti, no lopta je ekspresno vraćena u njihov kazneni prostor, gdje se najbolje snašao Oršić – 1:1.


No, ubrzo se pokazalo da će Dinamo morati pokazati puno više za pobjedu. Preciznije, Rapid je u tom razdoblju bio puno opasniji suparnik i nije pretjerano reći da je diktirao tempo. Tako je u 34. minuti stigao prekid na lijevom boku. Izvođač je bio Grüll, koji je poslao loptu na vrh peterca, u visini prve stative, a tamo je utrčavao Maximilian Hofmann – 2:1.


Samo pet minuta kasnije stigao je novi šok za modri ansambl. Petković je osjetio posljedice udarca u glavu, koji je dobio na Rujevici, i morao je napustiti teren. Njegovo mjesto u vrhu napada preuzeo je nezagrijani Komnen Andrić, koji si je u roku od dvije minute priskrbio žuti karton.


Na početku nastavka Krznar je na teren poslao Josipa Šutala i Martina Baturinu, očigledno se nadajući efektu kakav je na sličan način postigao na Rujevici. Prvih petnaest minuta nastavka pokazalo je da u Beču to baš i neće ići tako glatko. Zapravo, takav razvoj situacije bio je logičan jer Dinamo je u prvom dijelu napunio domaću momčad samopouzdanjem.


Modri su, doduše, imali posjed lopte, ali ovoga puta Fortuna ih nije pomazila, kao u situacijama kod jedanaesteraca na derbiju s Rijekom, a sami nisu uspjeli stvoriti priliku koja bi im donijela barem naznaku preokreta. Minute su, pak, brzo prolazile, topeći nadu u preokret.


Štoviše, zbivanja na terenu također nisu nudila puno razloga za optimizam. Modri, naime, u drugom dijelu nisu uputili niti jedan jedini udarac prema golu suparnika sve do 83. minute. Zapravo, Dinamo je u Beču prošao u skladu s onim što je pokazao na terenu.