ATP Umag

Popyrin u finalu Umaga svladao Wawrinku, Australcu je to drugi turnirski naslov

Hina

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Za 23-godišnjeg Australca to je drugi turnirski naslov nakon što je prije dvije godine u Singapuru pobijedio Kazahstanca Aleksandra Bublika



UMAG Australski tenisač Alexei Popyrin pobjednik je 33. izdanja ATP teniskog turnira Croatia Open u Umagu nakon što je u finalu pred 4.000 gledatelja porazio Švicarca Stana Wawrinku 6-7 (5), 6-3, 6-4.


Za 23-godišnjeg Australca to je drugi turnirski naslov nakon što je prije dvije godine u Singapuru pobijedio Kazahstanca Aleksandra Bublika.


S druge strane, čak 15 godina stariji Švicarac je u svom 31. finalu upisao 15. poraz, pri čemu četvrti u nizu.




Zanimljivo, Wawrinka je prije 17 godina u Umagu osvojio svoj prvi ATP naslov, nakon što mu je Novak Đoković predao meč pri rezultatu 6-6 u prvom setu, no ovoga puta nije uspio po drugi put slaviti u Umagu.


Australac, koji je prije umaškog turnira držao 90. mjesto na ATP ljestvici, bolje je ušao u meč.


U trećem gemu je napravio break i prednost je držao do devete igre kada je servirao za set, ali nije uspio. Odigrao je nekoliko slabijih poena, što je iskusni Wawrinka iskoristio, vratio izgubljeni gem i potom odveo set u trinaestu igru.


U “tiebreaku” je Wawrinka poveo 2-0, imao je i 5-3, no Popyrin je izjednačio na 5-5. Ipak, iduća dva poena su otišla na Wawrinkinu stranu i 38-godišnji Švicarac je dobio prvi set 7-6 nakon 55 minuta igre.


Popyrin je odlično krenuo i u drugi set. Poveo je 3-0 uz jedan break, no za razliku od prvog seta, uspio je prednost zadržati do kraja i nakon 44 minute igre dobio je set sa 6-3 izjednačivši na 1-1.


U odlučujućem, trećem setu krenulo se s dva breaka. Prvi je servis izgubio Švicarac, a zatim i Australac.


Popyrin je tada zatražio medicinski time-out zbog ozljede mišića natkoljenice i u nastavku meča je bilo vidljivo kako ima problema.


Wawrinka je pri vodstvu 3-2 imao break loptu, ali se Popyrin izvukao. Uspio je prebroditi krizu, da bi u devetoj igri oduzeo servis Švicarcu za 5-4, a potom osvojio svoj servis za pobjedu.


Inače, ovo je uvjerljivo najbolji rezultat nekog australskog tenisača u Umagu, jer je osim Popyrina u Stella Marisu u 33 godine igrao još Simon Youl, koji je 1994. eliminiran već na startu, te ove godine Christopher O’Connell, no ni on nije otišao dalje od uvodne prepreke.