Pripreme za finale

POGLED PREMA SPLITU Bijele muči forma i ozljeda Harisa Vučkića, a motivira grotlo Poljuda

Denis Frančišković

GOL - Jorge Obregon puca kraj Nike Galešića/Foto M. LEVAK

GOL - Jorge Obregon puca kraj Nike Galešića/Foto M. LEVAK

Bijeli u poljudsku školjku dolaze kao najefikasnija momčad lige, a osim toga brojnim Rijekinim igračima ovo je zadnja utakmica u bijelom, ovog puta u bordo dresu. Riječani su se kao domaćini opredijelili za pričuvnu, ali na Poljudu sretnu garnituru dresova



RIJEKA Nogometaši Rijeke odradili su nužnu formalnost i u posljednjem kolu HNL-a minimalno u revijalnoj utakmici svladali (1:0) koloniju svojih igrača, koji su se ovog proljeća skrasili na Sigetu. Bila je to utakmica za zaborav po vrućem vremenu, koja je za kraj okupila solidnih dvije i pol tisuća navijača, a sve se očekivano pretvorilo u uvertiru za utakmicu sezone ovog četvrtka na Poljudu.


Transparent »Važ je naš – Forza Fiume«, izvješen početkom drugog poluvremena na Istoku i parajući zvuk sa Sjevera »Hoćemo pobjedu!« na završnom Armadinom višestrukom bisu, najplastičnije su dočarali nadanja navijača Bijelih uoči Splita.


Hajduk je ove sezone prvi put nakon devet godina pretekao Rijeku na ljestvici, a Riječani s četvrtim mjestom došli do najlošijeg plasmana desetljeća. No, za oba kluba sezonu će prije svega obilježiti borba za trofej. Rijeka i Hajduk dosad su osvajali šest puta Rabuzinovo sunce, Splićani zadnji put 2013., Riječani čak tri puta u posljednjih pet godina.




Jedini međusobni finalni kup-dvoboj dogodio se 2005. kada je Rijeka u dvije utakmice bila bolja, na Kantridi slavila 2:1, a potom na Poljudu podigla Rabuzinovo sunce nakon minimalne pobjede 1:0. U doba Jugoslavije Riječani su dvaput osvajali kup-trofej, i to u nizu 1978. i 1979. godine, Hajduk je bio daleko uspješniji s devet osvojenih Kupova.


Hajduk i Rijeka garantiraju nogometnu poslasticu na oproštaju od sezone u kojoj su oba kluba imala uspone i padove, ali nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti Dinamo i baciti mu rukavicu izazova. Premda su bili u mogućnosti. Rijeka je dvaput pobjeđivala na Poljudu, za koji se već specijalizirala godinama, Hajduk dvaput na Rujevici na kojoj je došao do četvrte pobjede u nizu. Zanimljivo, Rijeka je uz Dinamo u zadnjem kolu ove subote jedina ovog proljeća pobijedila Splićane…


Procjene kladionica


Brojni se pitaju što očekivati u četvrtak na Poljudu. Kladionice očekivano u ovom trenutku nisu naklonjene Riječanima, koeficijent na pobjedu Hajduka je 2.00, na pobjedu Rijeke 3.50, odnosno 47 posto na Bile i 26 posto na Bijele. U konačnici, na osvajača Kupa neovisno o regularnom dijelu, produžecima ili nakon jedanaesteraca Splićanima se daju šanse s omjerima 1.55, a Riječanima s 2.30.


No, to je onaj papirnati, manje zanemariv dio procjena. U jednoj utakmici, posebno Hajduka i Rijeke sve je moguće, Riječanima Poljud leži i budu li pravi imaju se čemu nadati daleko od kladioničarskih procjena.


Uz epitet najefikasnije momčadi Bijeli su ove sezone (71 gol) i onaj sastav koji je oduzeo najviše lopti protivniku (16.4 po utakmici), Bijeli su i pojedinačnim učinkom ostavili traga u netom završenoj sezoni HNL-a. Drmić je drugi strijelac lige (21 gol), a Murić najbolji asistent (10). Velkovski se pak istaknuo kao najbolji s dugim loptama i presjecanjima po utakmici, a Selahi s najviše oduzetih lopti.


Psihološka priprema


Što je najbitnije za Bijele u ovom trenutku? Prije svega povratak u pravu formu, koja je izgubljena u posljednjim utakmicama. I Rijeka i Hajduk u zadnjih pet ogleda osvojili su samo deset bodova, Rijeka u zadnjih deset njih 13, a Hajduk 23. Forma je očiti problem koji muču Tomićevu momčad, jednako kao i ozljeda Harisa Vučkića. Treći strijelac Bijelih oporavlja se od ozljede protiv Dinama i njegov je nastup pod upitnikom. Vučkić je taman pronašao pravu formu i podesio »ciljnike« i ova četiri dana bit će pod posebnim povećalom.


Treći, ali ništa manje važni segment riječke priče uoči Poljuda bit će psihološka priprema. Bijeli su dosta prizemljeni posljednjim porazom na Rujevici (0:3) i brojni bivši nogometaši i stručnjaci uoči tog derbija jasno su ustvrdili da će pobjednik imati psihološku prednost uoči finala Kupa.


Jasno je da Rijeka ima i brojne pluseve uoči drugog jadranskog sudara za trofej. Prije svega to je motiviranost, igrači i Tomić žele se dokazati u grotlu Poljuda i potvrditi da iza njih nije promašena sezona. Bijeli u poljudsku školjku dolaze kao najefikasnija momčad lige, a osim toga brojnim Rijekinim igračima ovo će biti zadnja utakmica u bijelom, ovog puta u bordo dresu. Riječani su se kao domaćini opredijelili za pričuvnu, ali na Poljudu sretnu garnituru dresova.


Pavičić i Velkovski, ali i brojni drugi kojima ističe posudba i koji su dalje nego bliže Rujevici (Krešić, Gnezda Čerin, Abass, Drmić), sigurno žele dobrom predstavom i trofejom oplemeniti u konačnici jednu solidnu sezonu.


Naravno, dosta toga je i u rukama i mislima dvojice stratega, Valdasa Dambrauskasa i Gorana Tomića. Obojica su u posljednje dvije utakmice pokazala da mogu nadmudriti jedan drugoga.