Meri Mataja

Plivačica Kantride isplivala mlađeseniorski državni rekord i ispunila normu za EP i SP: “Sad mogu na miru trenirati”

Ivana Vaupotić

PALAC GORE - Meri Mataja

PALAC GORE - Meri Mataja

Prvi cilj za ovu sezonu je ispunjen i sada možemo na miru početi trenirati za ljeto. Norma na 50 metara je tu, nadam se i onima na 100 i 200 metara, još moramo raditi na tome - kaže Mataja



RIJEKA Meri Mataja nastavlja rušiti rekorde, plivačica Kantride jučer je na HEP mitingu u Zagrebu drugi put ove sezone popravila mlađeseniorski rekord Hrvatske na 50 prsno. Kvalifikacijsku utrku isplivala je za 31.64 sekunde, čime je za 30 stotinki popravila svoj 15 dana star državni rekord, ali i za dvije stotinke nadmašila normu za Europsko prvenstvo, što će se od 11. do 21. kolovoza održati u Rimu, te za Svjetsko prvenstvo, domaćin kojega će od 18. lipnja do 3. srpnja biti Budimpešta.


– Bilo je odlično, utrka je bila baš kako treba, čak i puno bolja nego što sam očekivala. Još je bilo i jutro, to inače zna imati veze, ali u mojem slučaju ispada da nema. Jer i kad sam isplivala apsolutni državni rekord u malom bazenu od 30.79 sekundi, bilo je jutro. Možda ipak ima nešto u tom jutru – kaže Meri Mataja, koja je u poslijepodnevnom finalu plivala 31.74 sekundi, što joj je bilo dovoljno za prvo mjesto.


– Konkurencija je bila nikakva, možda bi rezultat bio bolji da je bilo konkurencije, ali nema veze. Ja sam svoje napravila i osigurala sam svoje mjesto među putnicima na dva velika natjecanja.




Meri Mataja trenutno je najbolja riječka plivačica i jedna od uzdanica hrvatskoga plivanja koja ima iskustva nastupa na velikim juniorskim natjecanjima na kojima je redovito plivala u polufinalu. Od 1. siječnja ove godine plivačica Kantride je mlađa seniorka, a više nego uspješnu premijeru u seniorskim vodama imala je početkom listopada prošle godine kada je na Svjetskom kupu u Budimpešti osvajanjem petoga mjesta na 50 prsno ostvarila jedan od najvećih uspjeha karijere, isplivavši pritom apsolutni, mlađeseniorski i juniorski državni rekord od 31.13 sekundi.


– Dobro sam se snašla u seniorskim vodama, nadam se da će tako i ostati. Norma nije bila u planu baš sada u Zagrebu jer za nju ima još vremena, a tu je bila i utrka u Rijeci prije dva tjedna u kojoj sam jako stisnula, pa sam mislila da neću tako lako doplivati do norme baš na ovom natjecanju. Tako da me norma malo i iznenadila. Prvi cilj za ovu sezonu je ispunjen i sada možemo na miru početi trenirati za ljeto. Norma na 50 metara je tu, nadam se i onima na 100 i 200 metara, još moramo raditi na tome.


Čeka nas još puno posla, ali sada kad imam normu ipak je sve puno lakše. Ja sam svoje napravila – nastavila je maturantica Prve sušačke hrvatske gimnazije, kojoj ovog vikenda predstoji nastup na Otvorenom prvenstvu Srbije u Beogradu, nakon čega slijedi natjecanje na domaćem bazenu i miting Victoria u Rijeci.


– Sa školom je i dalje sve u redu i sve ide prema planu. Uskoro nam počinju probne mature, ali vjerujem da ni tu neće biti problema – zaključila je Meri Mataja.