Zagrijavanje

Plivači SAD-a treniraju na Kantridi: “Sve nam se sviđa! Kad bi barem ovo ostala naša mala tajna”

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Iz Rijeke kreću po nove medalje sa svjetske smotre!



Plivačka reprezentacija SAD-a na bazenu na Kantridi odrađuje završne pripreme uoči Svjetskoga prvenstva, što će se od 18. lipnja do 3. srpnja održati u Budimpešti.


Ovo je treći put da su plivači SAD-a uoči velikog natjecanja u Europi izabrali Rijeku kao destinaciju u kojoj će staviti završnu glazuru, zasluga je to Ivana Verunice i agencije INCroatia, zahvaljujući kojoj su prvi put na bazenu na Kantridi pripreme odradili 2015. godine, a potom i 2017. godine.


– Jako nam je drago što smo opet u Rijeci, ovdje imamo stvarno odlične uvjete za rad i sve što nam treba da bismo spremni došli na još jedno natjecanje – poručila je Lindsay Mintenko, izvršna direktorica plivačke reprezentacije SAD-a.




– Jako nam se sviđa u Rijeci i voljeli bismo kada bi ova destinacija ostala naša mala tajna koju neće otkriti druge reprezentacije i poželjeti doći ovdje na pripreme.


Ovo je treći put da završne pripreme odrađujemo u Rijeci, prijašnja dva puta smo ostvarili odlične rezultate i osvojili brojne medalje pa se nadamo da će tako biti i ovoga puta – dodala je Mintenko na konferenciji za novinare, održanoj na bazenu na Kantridi u ranim jutarnjim satima dok je 41 plivač SAD-a pod budnim okom mladih riječkih nada, koje su pomno pratile svaki zaveslaj svojih idola, odrađivao prvi subotnji trening.


Jedan od onih koji će sigurno na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti voditi glavnu riječ je Ryan Murphy, srebrni na 200 i brončani na 100 leđno s Olimpijskih igara u Tokiju te branitelj naslova svjetskoga prvaka na 100 leđno i srebrni na 50 i 200 leđno, koji je, kao i ostatak reprezentacije SAD-a, oduševljen Rijekom.


Lokacija


– Rijeka je odlično mjesto za trening, ali i grad koji nudi puno toga za vidjeti i izvan bazena. Lokacija bazena Kantrida ne može biti bolja, ispod je plaža pa smo se čak i nekoliko puta okupali u moru. Svima nam se sve sviđa, ljudi su jako ljubazni i uslužni – rekao je Ryan Murphy, uz Leah Smith, Lilly King, Natalie Hinds i Caeleba Dressela jedan od kapetana reprezentacije SAD-a.



– Prije sedam tjedana imali smo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i svaki od 41 člana naše reprezentacije morao je isplivati odlične rezultate da bi danas mogao biti ovdje.


Naša ekipa je nova, u njoj ima dosta mladih plivača kojima želimo da nastave našu tradiciju osvajanja odličja na velikim natjecanjima. Na nama je da im pomognemo svojim savjetima, ali i da im ostavimo prostora da se sami razvijaju i u ekipu donesu svoju energiju – poručio je Murphy, osim kojeg se riječkim novinarima predstavila i Leah Smith, specijalistica za utrke slobodnim stilom i važna karika štafete 4×200 slobodno u kojoj je osvojila i olimpijsko zlato u Rio de Janeiru 2016. godine.


– Prvi put sam u Rijeci bila 2015. godine kao 19-godišnjakinja, lijepo se vratiti i prisjetiti se rezultata koje smo ostvarili po odlasku iz Rijeke.


Stoga svi jedva čekamo Budimpeštu. Naša ekipa je spoj mladosti i iskustva, imamo fantastičnu kemiju i vjerujem da će Svjetsko prvenstvo biti još jedno naše odlično natjecanje.


Pozivnica


Uime Grada Rijeke plivače SAD-a došao je pozdraviti gradonačelnik Marko Filipović i poželjeti im dobar nastup na Svjetskome prvenstvu.


– Iznimna nam je čast što na bazenu Kantrida opet možemo ugostiti reprezentaciju SAD-a. Bazeni Kantrida jedan su od najljepših kompleksa na Mediteranu i drago mi je što je kao takav prepoznat i izvan granica Hrvatske. Boravak reprezentacije SAD-a u Rijeci i pripreme na Kantridi nisu samo promocija našeg grada, već i cijele Hrvatske.


Želim vam, prije svega, ugodan boravak u Rijeci, kao i zapažene rezultate i velik broj medalja na Svjetskome prvenstvu u Budimpešti.


Hvala vam što ste odabrali Rijeku kao mjesto vaših završnih priprema, naša vrata su vam uvijek otvorena – rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, osim kojeg je dobrodošlicu uvijek rado viđenim gostima iz SAD-a poželio i Igor Butorac, direktor Rijeka sporta.


– S ponosom možemo istaknuti da bazeni Kantrida svakodnevno bilježe tisuću posjeta, a posebno nas raduje što su prepoznati na svjetskoj karti.


Reprezentaciji SAD-a želimo puno uspjeha na Svjetskom prvenstvu, vjerujemo da smo ispunili njihova očekivanja, kao i da su dobri uvjeti i naše domaćinstvo nova pozivnica za sljedeći dolazak u Rijeku – poručio je Butorac.