Ključni jedanaesterci

Pjaca je preuzeo odgovornost u Velikoj Gorici: “Ovo je velika pobjeda zbog prave reakcije cijele momčadi”

Davor Petrović

SVE DOBRO PROŠLO - Marko Pjaca izvodi prvi jedanaesterac/Foto D. KOVAČEVIĆ

SVE DOBRO PROŠLO - Marko Pjaca izvodi prvi jedanaesterac/Foto D. KOVAČEVIĆ

Kada je Gorica imala dva razlike, osjećaj je bio... Drž’ gaće. Na ovakvom terenu je teško stvoriti bilo što. Međutim, naša reakcija je bila odlična i relativno brza, mislim da je ovo bila velika stvar za nas - tvrdi Pjaca



VELIKA GORICA Jednu od važnijih uloga u preokretu na gostovanju kod Gorice imao je Marko Pjaca, koji je preuzeo odgovornost kada je to bilo najpotrebnije i izveo jedanaesterce za hvatanje rezultatskog manjka iz prvih pola sata utakmice. Doduše, kod drugog ga je skoro skupo koštala iskrenost jer je Ivan Banić obranio njegov udarac s »bijele točke« za 2:2.


– Inače ne mijenjam stranu, i to bih otpucao u isti kut kao i prvi jedanaesterac. Međutim, kada smo na poluvremenu išli u svlačionicu, Banić me pitao kako inače izvodim jedanaesterce. S obzirom na taj razgovor, odlučio sam drugi jedanaesterac pucati po sredini, ali lopta je otišla više u desno. Banić je obranio tu loptu, ali, na svu sreću, prvi sam stigao na odbijanac i zabio gol – objašnjava Pjaca.


Jedanaesterce u Rijeci inače izvodi Niko Janković?


– Inače sam drugi po redu iza Janka, ali do sada nisam izvodio najstrožu kaznu. S obzirom na to da ih je on zabio sve, nije bilo ni smisla ni potrebe mijenjati izvođača dok je on u igri. Sada se dogodilo da ga nije bilo na terenu, a ja sam »drugi sve kod nas«, ha, ha… Drugi sam zabio iz popravnog, ali sada je daleko najvažnije da je sve dobro prošlo za nas.


Borbenost


Nakon svega, kakve dojmove nosite iz Velike Gorice?




– Definitivno nismo dobro otvorili tekmu, ali, iskreno, nije se trebalo ni igrati zbog uvjeta. Ovakvo stanje terena sigurno nije adekvatno za ovu razinu natjecanja. Ovakvi uvjeti ne dopuštaju da kvaliteta ispliva. Na ovakvom terenu sve se svodi na borbenost, napucavanje i jurnjavu za loptom. Po meni, ovu utakmicu je trebalo odgoditi. Igranje u ovakvim uvjetima, na rubu je regularnosti, može ti usmjeriti prvenstvo. Zadnji put sam igrao na ovakvom terenu još dok sam bio u Lokomotivi, no tada je snijeg padao tijekom utakmice.


U prvih pola sata igre Gorica je imala dva gola prednosti. Kakav je bio osjećaj u tim trenucima?


– Odmah sam znao da će nam biti duplo teže nego u normalnim uvjetima jer ovdje se tako i tako sve nabijalo. Na kraju je palo pet golova, ali, po meni, onakav teren je za utakmicu koja završava 1:0. Kada je Gorica imala dva razlike, osjećaj je bio… Drž’ gaće. Na ovakvom terenu je teško stvoriti bilo što. Međutim, naša reakcija je bila odlična i relativno brzo smo se vratili u egal. S obzirom na to da smo relativno mlada momčad, mislim da je ovo bila velika stvar za nas.


Kada sve zajedno rezimirate, koliko pobjeda na ovakvoj utakmici znači za Rijeku u kontekstu nastavka sezone?


– Definitivno jako puno. Kao što sam rekao, imamo relativno mladu momčad. Vjerujem da smo nakon preokreta u ovako teškim uvjetima svi shvatili da može doći do bodova i kada situacija nije idealna. U Velikoj Gorici pobjedu nam nije donijela lepršava igra već velika borbenost cijele momčadi i zato smatram da nam to puno znači u svakom smislu.


Nedjelja donosi gostovanje na Poljudu. Što se tamo može očekivati od Rijeke?


– Takve tekme u pravilu odlučuju neki vanserijski potezi ili epizode u igri. Znamo da će nas u Splitu dočekati pun stadion navijača Hajduka, ali vjerujem da će tamo biti i dosta naših navijača. Pobijedimo li Hajduk, izbit ćemo na prvo mjesto. U Split putujemo s istim gardom kakav smo imali kada smo dolazili u Veliku Goricu.


Dinamo nije otpao


Idete na pobjedu?


– U Split se idemo nadigravati i osvojiti tri boda. Vjerujem da će tamo uvjeti za igru biti puno bolji nego u Velikoj Gorici. Na Poljudu nam se ne smije ponoviti ovako mlako otvaranje utakmice, tamo od početka moramo pokazati ono što smo pokazali nakon što je Gorica otišla na dva razlike. Jadranski derbi sigurno će donijeti agresivnu igru, i u tom segmentu moramo biti na pravoj razini. Također moramo biti maksimalno koncentrirani na druge lopte. Najvažnije je da na Poljudu odigramo dobru utakmicu i stvaramo prilike za gol. Nadam se da ćemo tamo popraviti realizaciju jer to nas je mučilo u prvom dijelu sezone.


Za razliku od Rijeke, Dinamo se nije uspio vratiti iz rezultatskog minusa protiv Lokomotive. Što to znači za prvenstvo?


– Dinamo sigurno nije otpao iz borbe za naslov prvaka zbog tog poraza. Svi znamo koliko je naslova prvaka završilo u Maksimiru kroz zadnjih dvadeset godina. Taj poraz ih je malo gurnuo unatrag, ali do kraja je ostalo još puno kola, i tu se još svašta može dogoditi. Bilo bi glupo misliti da je Dinamo sada otpisan.