Ususret Igrama

Pfizer će osigurati cjepivo za sve sudionike Olimpijskih igara u Tokiju, ali sportaši nisu obvezni primiti ga

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Dvije će se tvrtke "koordinirati s nacionalnim olimpijskim odborima širom svijeta", a prve isporuke njihovog cjepiva započet će krajem svibnja.TOKIO Laboratoriji Pfizer i BioNTech objavili su u četvrtak da su sklopili memorandum o razumijevanju s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) za osiguravanje cjepiva protiv Covid-19 za sportaše i izaslanstva iz svih zemalja koje sudjeluju na Olimpijskim igrama u Tokiju.


Dvije će se tvrtke “koordinirati s nacionalnim olimpijskim odborima širom svijeta”, a prve isporuke njihovog cjepiva započet će krajem svibnja. MOO je isključio da je cijepljenje obvezno za sudionike Olimpijskih igara (23. srpnja i 8. kolovoza), ali MOO potiče sudionike na cijepljenje.


“Ova donacija cjepiva još je jedan instrument u alatu mjera koji će pomoći da ove Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. budu sigurne za sve sudionike, dok istovremeno pokazuje našu solidarnost s našim domaćinom, Japanom”, kazao je predsjednik MOO-a  Thomas Bach, citirano u priopćenju.
Olimpijske igre trebale bi ugostiti oko 11 000 sportaša, ali mnogi od njih već su cijepljeni kroz svoje nacionalne programe “ili su dobili obećanje da će biti”, navodi MOO. Sporazum s Pfizer-BioNTechom mogao bi se stoga ticati nekoliko tisuća sportaša, ali i svih članova delegacija.