Junak derbija

Pašalić je izazvao delirij na krcatim tribinama: “Naježio sam se na atmosferu. Navijačima kapa do poda”

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Ulazimo u samu završnicu, ali ne mogu reći što mislim. Sve je otvoreno



RIJEKA Najnoviji Jadranski derbi kvalitetom i sadržajem nije oduševio, naprotiv, bio je ispod razine, ali to i ne treba previše čuditi s obzirom na velik ulog za obje momčadi. Riječani su pokazivali više inicijative i za to su nagrađeni u ogledu u kojem su obje momčadi propustile jednu veliku priliku.


Pobjeda Rijeke u konačnici je očekivana s obzirom na krizu i brojne izostanke kod Splićana, no sve se pretvorilo u tvrdo nadmetanje. Navijači Rijeke sigurno su očekivali da će Hajduk biti »lakši zalogaj«, no prorijeđeni redovi gostiju dobro su parirali Bijelima, poglavito u obrambenim zadaćama i donekle u vezi. Rijeka je imala puno više udaraca prema vratima, ali iz domene »polušansi«, Hajduk se razbudio prekasno u završnici.


No, sastav Željka Sopića još jednom je pokazao da i kada ne igra najbolje, opet pobjeđuje. Minimalno, ali na tragu željene pragmatičnosti. Bilo u Kupu, kad treba izbaciti Rudeš, ili u prvenstvu, kad treba matirati Hajduk. Uz mladost i širinu kadra, ta vrsta mentaliteta sigurno je jedna od najvećih snaga nove, moderne Rijeke. Rijeke koja još od prošle zime ima glavu i rep, stabilnost i disciplinu. Pa se i u jednoj ovakvoj utakmici, u kojoj su navijači bili na daleko većoj razini od igrača, dogodi još jedna asistencija Tonija Fruka i još jedan sjajan pogodak Marca Pašalića. Marco se malo pomalo vraća u staru formu, a svaki novi gol vraća stari sjaj igraču ubojite ljevice koji je dvije lopte poslao visoko preko grede, ali je onu najvažniju smjestio u mrežu Ivana Lučića.




– Čestitam svojim igračima na dobroj igri i muškom gardu. To je bila, da tako kažem, »odrasla utakmica« koju je odlučio moj pogodak. Sretan sam zbog toga, ali sam još sretniji zbog momčadi – kaže Marco Pašalić. – Osjetilo se da će to biti utakmica »run and gun«, pri čemu je bitno da svaki igrač ide sto posto do kraja. Naše zamjene su isto odradile jako dobar posao. Mogu samo čestitati svojim suigračima. Uistinu, lijepa večer začinjena golom koji je odlučio – dodao je Pašalić.


Impuls


Pašalić se u pravo vrijeme našao na pravom mjestu. Fruk je samo malo dotaknuo loptu, dovoljno da iz ravnoteže izbaci desnu stranu uže obrane Hajduka. Završnica je bila klasična Pašalićeva.


– Sačekao sam trenutak i onda ciljano razmišljao gdje ću poslati loptu. I ona je ušla opet nakon dugo vremena na Rujevici. Meni je svaka utakmica poticaj. Kao ofenzivnom igraču, ovo će mi biti još veći impuls za dalje.


U prvih pola sata Hajduk je pokušavao s visokim pritiskom, a igru Rijeke nerijetko je vodio stoper Stjepan Radeljić, najbolji igrač utakmice.


– Plan je bila igra s loptom. To nam leži i dobro smo to odradili.


Rijeka je izbacila Splićane iz utrke, troboj se pretvorio u dvoboj. No, Rijekin reprezentativac smatra da se to ne treba gledati na takav način.


– Ne bih rekao da smo izbacili Hajduk iz utrke. Nekako uvijek više gledamo sebe. Nikad se ne zna što se može dogoditi do kraja sezone u ovih sedam kola. U nogometu je sve moguće. Gledamo samo na svaku sljedeću utakmicu i ne zamaramo se previše Dinamom, kao niti drugim momčadima – tvrdi Pašalić.


Sve otvoreno


Momčad Sergeja Jakirovića koji je, između ostalog, nagovorio i Pašalića da dođe na Rujevicu, očekivano se pretvorila u najvećeg suparnika u lovu na dva trofeja.


– Dinamo je dobar, po meni je Hajduk isto dobra momčad, ali jednostavno ih ne ide. Dinamo se digao, ali fokus je na nama. Najbitnije je ono što mi napravimo. Prvo sada razmišljamo o Istri, a kad bude vrijeme za dolazak Dinama, posvetit ćemo mu pozornost.


Riječani su dobili slobodno do srijede, a potom se okreću Derbiju della Učka. Puljani su u prvom dijelu Bijelima otkinuli dva boda i znaju biti opasni ako momčad nije na »najvišim obrtajima«.


– Utakmica s Istrom je važna, ali to je bespredmetno govoriti. Sada je svaka važna. Znamo da će nas bodriti velik broj naših navijača koji su naš dvanaesti igrač. Naježio sam se na atmosferu u ovoj utakmici. No, atmosfera nas ne smije povući, fokus mora biti na ono što se događa na travnjaku. A onda kada pobijediš, slaviš sa svojim navijačima i onda je sve još ljepše.


Pašalić je, kao i ostatak suigrača, još uvijek poprilično suzdržan i zakopčan po pitanju procjene završnice prvenstva. Rijeka je u najboljoj poziciji, ali to tek mora potvrditi u utrci s Dinamom.


– Ulazimo u samu završnicu, ali ne mogu reći što mislim. Sve je otvoreno. Sada je osjećaj još ljepši jer dugo nismo igrali na Rujevici, bili smo prije toga na tri gostovanja. Što više poželjeti, rasprodan stadion, dobro navijanje, ovacije i naša pobjeda. Navijačima kapa do poda – zaključio je Pašalić.