Šah

Ovogodišnji Cvijet Mediterana okupit će šahistice iz šest zemalja, Olga Zimina predvodnica

Andrej Pejnović

Ivan Mandekić, Anamarija Radiković, Sonja Šišić, Dorotea Pešić-Bukovac i Zdravko Ivanković/Foto M. GRACIN

Ivan Mandekić, Anamarija Radiković, Sonja Šišić, Dorotea Pešić-Bukovac i Zdravko Ivanković/Foto M. GRACIN

Turnir se održava u tjednu obilježavanja međunarodnog Dana žena čime se želi potaknuti ravnopravnost žena u sportu i društvu.RIJEKA Šahovski klub Draga iz Rijeke nastavlja tradiciju dugu 21 godinu te i ove godine, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Hrvatskog šahovskog saveza i Šahovskog saveza PGŽ-a organizira međunarodni ženski velemajstorski turnir Cvijet Mediterana.


– Ovogodišnji Cvijet Mediterana okupit će šahistice iz šest zemalja. Velemajstorsku trojku predvodi Olga Zimina, nositeljica titule muškog međunarodnog majstora koja je svjetski priznato šahovsko ime. Bugarka Viktorija Radeva upravo je u Rijeci ispunila treću normu, a time i titulu velemajstorice.


Trojku najboljih zaključuje Mirjana Medić koja je sudjelovala na svim dosadašnjim turnirima i jedina je hrvatska predstavnica koja je pobijedila na turniru, što govori o snazi natjecanja. Međunarodne majstorice koje pretendiraju na osvajanje normi za titulu velemajstorica predvode Poljakinja Anna Kubicka i Ljilja Drljević, prvakinja Srbije, a konkurentna je i Ana Berke, članica kluba organizatora i dvostruka seniorska prvakinja države – rekao je Ivan Mandekić, predsjednik ŠK Draga.
Mandekić dodaje kako će nastupiti i tri FIDE majstorice. Klupska uzdanica Drage, juniorka Anamarija Radiković, seniorska viceprvakinja države, koja ima i prvu normu za titulu međunarodne majstorice, kao i njena suigračica Patricija Vujnović. Zbog nemogućnosti dolaska ruske predstavnice u posljednji je trenutak uskočila jaka bugarska predstavnica Nadya Tončeva koja ima zavidan rejting i titulu muškog FIDE majstora. Listu zaključuje solidna Slovenka Petra Kejžar.


Turnir se održava u tjednu obilježavanja međunarodnog Dana žena čime se želi potaknuti ravnopravnost žena u sportu i društvu.