Oktanska poslastica

Ovoga vikenda vraća se Rally Opatija, sudjelovat će 68 posada iz jedanaest zemalja

Miroslav Krpan

NAJBOLJI PRIJE ČETIRI GODINE - Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac/Foto M. KRPAN

NAJBOLJI PRIJE ČETIRI GODINE - Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac/Foto M. KRPAN

Opatijski reli, jedan od najstarijih u nas, tijekom četiri desetljeća prolazio je faze »toplo-hladno«, a sad se poslije dvogodišnje »koronapauze« vraća na automobilističku scenu svojim 29. izdanjem



OPATIJA Danas već davne 1981. godine, tadašnje Auto moto društvo Opatija organiziralo je prvi reli pod imenom Rally riviera Opatija. Svjedoci tih vremena tada zasigurno nisu vjerovali u dugovječnost tog natjecanja koje se s nekoliko prekida održalo sve do danas.


U srcu turističkog bisera Kvarnera, pored Mrkata, u Opatiji će startati 29. izdanje Rallya Opatija, međunarodne sportske oktanske manifestacije koja je unatrag nekoliko godina doživjela svoj istinski preporod. I onda je opet uslijedila pauza, ovoga puta uzrokovana koronom. Ovogodišnja »Opatija« održava se ovoga vikenda, u svom pomalo skraćenom, natjecateljskim dijelom tek jednodnevnom programu, ali nimalo beznačajnom, kako sudjelovanjem prijavljenih posada, tako i dionicama u zaleđu Učke.


Nedjeljni program

AK Opatija ove je godine natjecateljski program složio u jednodnevnoj priči, na dvije lokacije brzinskih ispita, u zaleđu Učke, uglavnom s istarske strane. Nedjeljni program počinje u jutarnjim satima, od 8.43 sati, prvo brzincem Račja Vas – Ročko Polje, a potom Mune – Dane. Vozi se tako tri puta, drugi je start od 11.21 sati, a treći u 13.59 sati. Između toga posade se vraćaju na Preluk, da bi u četvrti »krug« istim dionicama, ali u kontra smjeru, prvo od 16.52 sati iz Dana, a potom u 17.18 sati iz Ročkog Polja stigli do odlučujućih vremena za pobjednička postolja. Administrativni dio poslova, verifikaciju i tehnički prijam vozila posade će obavljati u subotu na Preluku. Ceremonijalni start je u 18 sati iz središta Opatije, a cilj je predviđen dan poslije, oko 18.45 sati.



Nije teško prisjetiti se da je 2016. godine upravo ovo natjecanje oborilo hrvatski rekord broja sudionika u »kraljici« autosporta – reliju. Bilo je na startu tada 108 natjecatelja. Ovogodišnja lista prijava broji 68 posada iz 11 zemalja, a upisan u FIA međunarodni kalendar ove se godine boduje za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, prestižni Mitropa Cup za moderna i povijesna vozila, te kao drugo natjecanje ovogodišnjeg PH.


Vratimo se na trenutak u povijest, u tu znakovitu 1981. godinu. Na cilju prvijenac je pobjedom obilježio Zagrepčanin Boris Bočkaj, tada u »stojadinu« uz suvozača, tada Riječanina Nicka Broznića. Nick je slavio kao suvozač i godinu kasnije uz legendu hrvatskog relija, Riječanina Darka Rafaja. U 28 dosadašnjih izdanja slavilo je 18 različitih vozača, njih nekolicina više puta. Četverostruki pobjednik onih »istarskih« izdanja »Opatije« sredinom prvog desetljeća ovog stoljeća, bio je Mariborčanin Tomaž Kaučić.


Ove će se godine od svih pobjednika naći trojica na startu. Trostruki Juraj Šebalj koji je posljednju generalku u Opatiji upisao na 21. Rallyu, sada s novim suvozačem Marijanom Stiblićem u Toyoti Yaris GR klase 5, te pobjednička posada 2017. godine iz domicilnog Autokluba Opatija Motorsport, sadašnji aktualni državni prvaci Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac, ovog puta u Renault Clio Rally 4 klase 2. U istoj klasi nastupit će još jedan opatijski pobjednik, Mađar Janos Szilagyi.