Šahovski turnir

Ovoga vikenda počinje 21. izdanje Cvijeta Mediterana: Laura Unuk predvodi velemajstorsku četvorku

Denis Frančišković

NA KORZU - Laura Unuk/Foto PIXSELL

NA KORZU - Laura Unuk/Foto PIXSELL

Cvijet Mediterana mogao bi biti vjesnik povratka u normalan život. Možda ima neke simbolike u tome jer su žene oduvijek bile stup našeg društva - kaže Ivan Mandekić, direktor turnira



RIJEKA Šahovski klub Draga nastavlja tradiciju dugu 20 godina, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza i Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije, od subote do 13. ožujka održat će se 21. izdanje međunarodnog ženskog velemajstorskog šahovskog turnira Cvijet Mediterana.


– Organizacija se privodi kraju, no mora se naglasiti da je izuzetno teško organizirati ženske turnire, posebice u Hrvatskoj, jer osim financija, problem predstavlja i mali izbor domaćih igračica. Naime, zbog niskih međunarodnih rejtinga naših šahistica problem je izbora inozemnih šahistica koje visokim rejtingom moraju »pokriti« taj minus, a sve da bi se na turniru mogle stjecati titule ženskog velemajstora i međunarodnih majstora.


Stoga rješavanje tog problema iziskuje i veća financijska sredstva pa su, u okolnostima kada u »novom normalnom« ništa nije normalno, pred organitatora postavljena dodatna iskušenja i problemi, no oni se zasad uspješno rješavaju. Sadašnja pravila zahtijevaju pri ulasku inozemnih igračica u Hrvatsku negativne testove ne starije od 48 sati pa je, nažalost, uvijek moguće da poneka od njih u zadnjem trenutku bude spriječena. No, mi smo učinili sve što smo mogli i nadamo se najboljem – kaže Ivan Mandekić, direktor turnira.


Karpov u gradu




Prošle je godine Rijeku i turnir obišao i legendarni Anatolij Karpov, nekadašnji svjetski prvak. Bila je to kruna jubilarnog 20. izdanja.


– Bio je to jedan od posljednjih događaja koji se uspio održati prije lockdowna izazvanog pandemijom koronavirusa, pa bi ovaj 21. Cvijet Mediterana mogao biti vjesnik povratka u normalan život. Možda ima neke simbolike u tome jer su žene oduvijek bile stup našeg društva i svojom su snagom održavale svijet i u najtežim trenucima, a jedna od ideja te datum održavanja ovog turnira upravo žele podsjetiti društvo na još uvijek nedovoljno vrednovanje žena u našem društvu, pa tako i sportu.


S obzirom na probleme vezane uz pandemiju, Mandekić je uspio okupiti dobro društvo.


– Ovogodišnji Cvijet Mediterana okupit će šahistice iz pet zemalja, Bugarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Velemajstorsku četvorku predvodi u svijetu priznata slovenska velemajstorica, bivša kadetska prvakinja svijeta Laura Unuk, koja je svoja veća međunarodna iskustva stjecala upravo na ovom turniru. Druga nositeljica je Olga Zimina, Ruskinja s talijanskom putovnicom. Nositeljica titule muškog međunarodnog majstora svjetski je priznato šahovsko ime, kao i velemajstorica Marija Manakova, Ruskinja sa srpskom putovnicom.


Velemajstorsku četvorku zaključuje naša Mirjana Medić, koja je sudjelovala na svih dosadašnjih 20 turnira i jedina je hrvatska predstavnica koja je uspjela pobijediti na ovom turniru, što dovoljno govori o snazi natjecanja. Međunarodne majstorice koje pretendiraju na osvajanje normi za titulu velemajstorice predvodi mlada talentirana i jaka Bugarka Viktorija Radeva, a Slovenka Ivana Hreščak senzacionalna je pobjednica 19. Cvijeta Mediterana pa se i na ovom turniru očekuje njezin uspješan nastup. Članica kluba organizatora, internacionalka Ana Berke, dvostruka je seniorska prvakinja države, što dovoljno govori o njezinoj kvaliteti, a Slovenka Petra Kejžar svojim ozbiljnim pristupom i iskustvom može mnogima pomrsiti račune.


Fide majstorica Noemi Špiranec ima već dovoljno iskustva, ali i znanja da odigra važnu ulogu na tuniru, a članica našeg kluba, juniorka Anamarija Radiković, već ima srebrno odličje na seniorskom prvenstvu države, što je rijetkima u tim godinama pošlo za rukom. Zasigurno će joj ovaj turnir biti još jedna velika prigoda za napredak jer joj ljubavi prema šahu i talenta zasigurno ne nedostaje.


Povijesne titule


Turnir se igra u Šahovskom domu Rijeka u organizaciji Šahovskog kluba Draga.


– U svojoj dugoj šahovskoj povijesti Draga je postigla iznimne rezultate upravo u ženskom šahu. Da je tome tako, pokazuje osvojeni niz ekipnih i pojedinačnih titula državnih prvaka, ali prije svega povijesnih titula svjetskih prvakinja Lare Stock u kadetskoj i Valentine Golubenko u juniorskoj konkurenciji. Da se uspjesi nastavljaju, govore i prošlogodišnja pobjeda u prvoj ligi za žene i titula ekipnih prvakinja države. Treba istaknuti da u svim tim uspjesima ovaj turnir zasigurno igra značajnu ulogu.


Datum održavanja turnira nije izabran slučajno pa se gotovo u pravilu održava u tjednu kada obilježavamo Međunarodni dan žena, čime želimo potaknuti afirmaciju i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Impresivan je podatak da je ovaj turnir do sada ugostio preko 50 velemajstorica, 40 međunarodnih majstorica i 20 Fide majstorica iz više od 30 zemalja svijeta, što zasigurno potvrđuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha, ali isto tako veliku ulogu u promociji Rijeke, naše županije i Hrvatske.


Zanimljivost je da turnir traje upravo koliko i mandat gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, koji od prvog turnira, uz Grad Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatski šahovski savez, nesebično pomaže ovu manifestaciju i jedan je od najzaslužnijih za njenu kvalitetu i dugovječnost.