Bogata karijera

Ovih pet velikih utakmica posebno je obilježilo karijeru legendarnog Ćire: Dinamova ’82. i francuska bronca

Davor Petrović

BRONCA ZA POVIJEST - Hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj/Foto Arhiva NL

BRONCA ZA POVIJEST - Hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj/Foto Arhiva NL

Kod navijača Dinama spominjanje ‘82. odmah priziva u sjećanje trijumf nad Crvenom zvezdom (3:0) i pohod na titulu, dok je Ćirino ime u povijest zauvijek ušlo 1998. pobjedom nad Nizozemskom (2:1) i broncom na SP-u



ZAGREB Bogata trenerska karijera Miroslava Blaževića trajala je od 1968. do 2015. godine i za pretpostaviti je da ni on sam nije znao koliko je točno utakmica proveo na klupi. Naravno, svaka od njih imala je određenu težinu ili smisao, a neke su ostavile dubok trag, kao Ćirine najupečatljivije pobjede.


DINAMO – CRVENA ZVEZDA 3:0, prvenstvo Jugoslavije, 21. veljače 1982.


Kod svih zagriženih navijača Dinama spominjanje legendarne ‘82. automatski priziva u sjećanje ovaj veliki trijumf u Zagrebu. Na stadionu Maksimir okupilo se preko šezdeset tisuća gledatelja, svjesnih da bi ishod velikog derbija mogao usmjeriti nastavak prvenstva. Na kraju je uknjižena visoka pobjeda, golovima dvostrukog strijelca Zlatka Kranjčara i Snješka Cerina, što je bilo dovoljno za skidanje Crvene zvezde s prvog mjesta. Tu je bilo jasno da je Ćirin Dinamo spreman za visoke domete.


HAJDUK – DINAMO 1:2, prvenstvo Jugoslavije, 28. veljače 1982.


Modre je sedam dana nakon pobjede nad Crvenom zvezdom čekalo teško gostovanje kod još jednog člana Velike četvorke nogometa u bivšoj Jugoslaviji, s time da je beogradski Partizan imao samo bod manje od njih. Golovi Velimira Zajeca i Stjepana Deverića Dinamu su donijeli prednost, koju je u završnici tek uspio smanjiti Zoran Vujović, čiji je brat blizanac Zlatko dobio crveni karton zbog koškanja s Milivojem Bračunom. Dinamo je zadržao prvo mjesto i krenuo prema stvaranju povijesti.


ŠPANJOLSKA – HRVATSKA 0:2, prijateljska utakmica, 23. ožujka 1994.




Taj ogled sam po sebi ne bi bio ništa posebno da nije predstavljao Ćirin prvi nastup na klupi hrvatske reprezentacije, kao i debi Roberta Prosinečkog. Španjolci su se spremali za nastup na Svjetskom prvenstvu u SAD-u i trebali su pobjedu u Valenciji za podizanje samopouzdanja. Međutim, već na početku utakmice Prosinečki je doveo Hrvatsku u vodstvo, a Davor Šuker je udvostručio prednost. Ipak, najzapaženiji igrač bio je Dražen Ladić koji je, u nizu sjajnih intervencija,, skinuo i jedanasterac Juaneleu.


HRVATSKA – NJEMAČKA 3:0, četvrtfinale na Svjetskom prvenstvu, 4. srpnja 1998.


Dvije godine ranije EURO u Engleskoj označio je debi Hrvatske na velikim natjecanjima, a tamo su baš Nijemci bili kobni u četvrtfinalu, obilježenom sudačkim propustima. Francuska je donijela priliku za vraćanje dugova s kamatama. Doduše, to se dogodilo tek nakon što je Christian Wörns krajem prvog dijela zaradio crveni karton zbog prekršaja na Davoru Šukeru. Robert Jarni i Goran Vlaović načeli su njemačku mrežu udarcima izvan šesnaesterca, a Šuker je stavio točku na »i«.


HRVATSKA – NIZOZEMSKA 2:1, utakmica za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, 11. srpnja 1998.


Ovaj ogled na Parku prinčeva zapisao je Ćirino ime u povijest hrvatskog nogometa za vijeke vijekova. Drugi nastup na velikom natjecanju donio je brončanu medalju, iako put do pobjede nije bio jednostavan. Kao i na Ćirinom debitantskom nastupu sa Španjolskom u Valenciji, golove su postigli Robert Prosinečki i Davor Šuker, dok je Nizozemcima nadu vratila bomba Boudejwina Zendena. I ovoga puta je neopjevani junak bio Dražen Ladić.