32. Igre

Otkriven je slogan ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju

Hina

REUTERS

REUTERSSlogan Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se ovo ljeto održavaju u Tokiju bit će »Ujedinjeni osjećajem«, objavio je u ponedjeljak organizacijski odbor.


Odbor kojeg su činili bivši sportaši i drugi sportski radnici izabrao je taj slogan u nadi da će potaknuti ljude različitog podrijetla da prihvate jedni druge i da se povežu putem emocija, stoji u priopćenju organizacijskog odbora.


Deseta tenisačica svijeta Naomi Osaka, koja je rođena u Japanu od majke Japanke i oca Haićanina, ali je živjela u SAD-u, predstavila je slogan u posebnom video spotu.
»Svi smo različiti, a onda opet isti«, govori Osaka u videospotu koji je prikazuje kako ulazi na novi Nacionalni stadion okružena različitim navijačima.


Ljetne olimpijske igre u Tokiju, 32. po redu, održavat će se od 24. srpnja do 9. kolovoza. To je drugi put da je Tokio domaćin Olimpijskih igara nakon 1964. i četvrti puta da se igre organiziraju u Japanu nakon Zimskih olimpijskih igara 1972. u Sapporu i 1998. u Naganu.


Oko 10.000 sportaša iz preko 200 zemalja natjecat će se u rekordna 33 sporta na Olimpijskim igrama koje se održavaju od 24. srpnja do 9. kolovoza. Nakon 2008. godine na Igre se vraćaju bejzbol i softball, a po prvi put će biti održana natjecanja u karateu, sportskom penjanju, surfanju, skateboardu te u sklopu košarkih natjecanja basket 3×3 i u sklopu biciklizma madison i freestyle BMX. Mješovite muško-ženske kategorije su uvedene u atletici, plivanju, stolnom tenisu, streljaštvu, triatlonu i judou.