Damir Martin

Osvajač srebra u Riju pun je optimizma uoči novih Igara: “Najteži dio bit će iščekivanje rezultata testiranja”

Davor Petrović

OPTIMIZAM S POKRIĆEM - Damir Martin/Foto PIXSELL

OPTIMIZAM S POKRIĆEM - Damir Martin/Foto PIXSELL

Bilo bi iznimno razočaravajuće da mjeseci teškog rada padnu u vodu. U našoj delegaciji svi su cijepljeni i nadam se da neće biti razloga za strah - kaže Martin



ZAGREB Kada je riječ o olimpijskim trenucima epskih razmjera, nemoguće je zaobići utrku samca Rio de Janeiru, gdje je Damiru Martinu zlatna medalja pobjegla za treptaj oka. Stoga nije na odmet podsjetiti da su on i Mahe Drysdale iz Novog Zelanda ušli u cilj s identičnim vremenom (6:41.34), zbog čega su organizatori morali posegnuti za mjernom jedinicom koja se izražava tisućitim dijelom sekunde. Na kraju je Martin ostao bez zlata za nevjerojatnih pet tisućinki.


U međuvremenu se dosta toga dogodilo u njegovoj karijeri. Zaredale su ozljede i problemi s leđima i mišićima, zbog kojih je bio daleko od vrhunskih rezultata nakon nastupa u Riju, a krajem listopada 2019. godine završio je na operaciji kuka u Münchenu. Gledajući s te strane, odgoda Olimpijskih igara u Tokiju sa 2020. na 2021. godinu njemu je odgovarala.


– Mogu reći da sam sada konačno odradio kompletne pripreme u tih pet godina od Rija. Iza mene je mjesec dana bez propuštenog treninga i pun sam optimizma. No, ne mogu reći jesam li blizu ili daleko od optimalnog stanja jer se puno toga dogodilo. Ne mogu ništa predvidjeti, osim da sam brži nego na zadnjoj regati – poručio je Damir Martin.


Odličan mjesec


Možete li onda definirati vlastita očekivanja?




– Radujem se natjecanju i vjerujem da će to pridonijeti poboljšanju koncentracije. Očekujem četiri utrke na vrlo visokoj razini. Budu li sve onakve kakve priželjkujem, vjerujem da ćemo svi biti jako sretni i zadovoljni. Teško mi je reći nešto konkretnije od toga jer sam imao puno problema s ozljedama i operaciju kuka prije nepune dvije godine. Sada je iza mene odličnih mjesec dana, a takve pripreme nisam odradio od Rija. Neke brzine jesu dobre, ali nemam pojma kako će to izgledati s konkurencijom na Olimpijskim igrama.


Kako ste zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone?


– Rekao bih da smo se tu nekako šuljali i čuvali. Nismo htjeli pretjerati, da nešto ostane i za završne pripreme uoči Tokija. Na kraju je ispalo da ima dosta toga za iskoristiti. Mislim da smo na kraju iskoristili najveći dio tih rezervi, ako ne i sve njih.


Svi cijepljeni


Ove Olimpijske igre bit će specifične po strogim epidemiološkim mjerama i učestalim testiranjima na koronavirus. Jeste li se psihički pripremili na to?


– Dosta sam razmišljao o toj situaciji i zaključio sam da će mi daleko najteži dio svega toga biti iščekivanje rezultata testiranja. Uvijek postoji neizvjesnost oko toga, da ne bi neka mrtva stanica virusa reagirala i donijela pozitivan nalaz.
Bilo bi iznimno razočaravajuće da mjeseci teškog rada padnu u vodu zbog nečega takvog. Pozitivan test za sobom povlači dva tjedna izolacije, što znači propuštanje natjecanja, a to nikome ne želimo. Međutim, u našoj olimpijskoj delegaciji svi su cijepljeni i zato se nadam da tu neće biti problema i razloga za strah.


U Tokiju ćete biti u strogom režimu i nećete smjeti napuštati Olimpijsko selo. Imate li plan za trenutke opuštanja uoči natjecanja?


– Živimo u doba modernih tehnologija koje će mi omogućiti da se čujem i vidim sa suprugom i ostatkom obitelji. Što se tiče ostaloga, vidjet ćemo na licu mjesta. Vjerujem da ćemo moći prošetati unutar Olimpijskog sela, popričati s ljudima i malo skrenuti misli s natjecanja. Istina, ima nas dosta manje nego u Riju, ali vjerujem da će sve biti dobro. Jasno mi je da ništa u Tokiju neće biti slično prethodnim Olimpijskim igrama, ali tome se moramo prilagoditi. Svi želimo postići što bolji rezultat i to je jedino što nas zanima. Tokio mogu turistički razgledati sa suprugom za nekih deset godina, kada se sve ovo smiri.