Marko Bijač

Vratar Barakuda uoči večerašnjeg finala: “Ova reprezentacija već je odigrala puno ovakvih utakmica”

Davor Petrović

Marko Bijač/Foto PIXSELL

Marko Bijač/Foto PIXSELL

Može se reći da u finalu imamo manji pritisak nego u polufinalu jer smo protiv Mađarske bili izraziti favorit – rezonira Bijač



ZAGREB Nije tajna da ovako velike utakmice u vaterpolu uvijek skreću velik dio pažnje na golmane čiji učinak vrlo često može značiti razliku između nijanse sjaja medalje. U nokaut fazi natjecanja Marko Bijač je svojim učinkom potvrdio reputaciju jednog od najboljih na svijetu, obranivši devet udaraca u četvrtfinalu protiv Grčke, odnosno osam u polufinalu protiv Mađarske.


– Mislim da smo napravili jako puno ovim plasmanom u finale. Prije svega, osigurali smo još jednu veliku medalju za hrvatski vaterpolo. Naravno, u ovom trenutku se ne želimo zadovoljiti srebrom i napravit ćemo sve kako bismo još jednom pobijedili sjajnu reprezentaciju Španjolske – kaže Bijač.


Zlatna medalja značila bi da je Hrvatska ispisala povijest, osvojivši drugi uzastopni naslov europskog prvaka na svom terenu, a donijela bi i vizu za Olimpijske igre u Parizu.




– To je još jedan bonus i dodatni motiv. No, nema potrebe za stvaranjem dodatnog pritiska. Jasno je da svi želimo ostvariti taj cilj, ali plasman na Olimpijske igre možemo osigurati i na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Dohi. Prema tome, ne trebamo se opterećivati razmišljanjem o Parizu. Sada se moramo fokusirati isključivo na finale sa Španjolskom. Naš cij je još jedna prava utakmica i osvajanje zlata. Olimpijske igre tu su, kao što sam rekao, bonus – dodaje kapetan hrvatske reprezentacije.


Pritisak je izraz koji je vrlo često korišten uoči sučeljavanja s Grcima i Mađarima. Naime, te dvije reprezentacije osigurale su nastup u Parizu na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Fukuoki, i u tom smislu su bile lišene dodatnog opterećenja.


– Svaki veliki finale ima svoju težinu. Ova reprezentacija Hrvatske već je odigrala puno ovakvih utakmica, i zbog toga mislim ćemo protiv Španjolske biti na pravoj razini. Može se reći da u finalu imamo manji pritisak nego u polufinalu jer smo protiv Mađarske bili izraziti favorit – rezonira Bijač.


Na početku Europskog prvenstva Hrvatska je u prvom kolu skupine A savladala Španjolsku nakon raspucavanja. Bijač je tijekom te utakmice u Dubrovniku uknjižio četiri obrane, a zatim je skinuo peterac Alvaru Granadosu u drugoj seriji. Taj potez bio je ključan za pobjedu.


– Finale će biti potpuno drukčija utakmica. I mi i oni smo ispitivali snage na otvaranju turnira, a sada se borimo za zlatnu medalju. Sigurno je da će obje reprezentacije dati zadnji atom snage za to zlato – tvrdi 32-godišnji golman Olympiacosa.


Najbolju ilustraciju snage Španjolaca sasvim sigurno će dati njihova pobjeda u polufinalu (7:4), gdje im je moćna Italija uspjela zabiti samo jedan gol u prvih 26 minuta utakmice.


– Pogledali smo snimku te utakmice. Španjolci su stvarno odigrali sjajnu obranu i napadački su limitirali odličnu Italiju. Jasno nam je da protiv te fantastične obrane moramo biti na vrhunskoj razini – zaključuje Bijač.