Liga prvaka u odbojci

VIDEO Odbojkašima poljske Zakse i odbojkašicama Vakifbanka spektakl pred 10 tisuća navijača u ljubljanskim Stožicama

Ivan Volarić

I. VOLARIĆ

I. VOLARIĆ

Svoj obol finalima, pored brojnih riječkih ljubitelja vrhunske odbojke (bivših i aktualnih odbojkaša riječkih klubova) dao je i Milan Rajković, ugledni riječki međunarodni odbojkaški sudac



LJUBLJANA Odbojkaši poljske Zakse obranili su naslov, a odbojkašice istanbulskog Vakifbanka stigle do svoje pete titule europskih prvakinja u posljednjih deset godina. Epilog je to nedjeljenog odbojkaškog spektakla u ljubljanskoj dvorani Stožice, finala odbojkaške Lige prvaka čiji domaćin je bila slovenska prijestolnica. U obje konkurencije odigrale su se reprize prošlogodišnjih finala. Zaksa je ponovo bila bolja od Trentina (3:0; 25:22, 25:20, 32:20), pokazavši da je u ovom trenutku jednostavno bolja u uigranija. Postala je pritom tek četvrta momčad u povijesti europske odbojke koja je uspjela obraniti titulu. Poljaci su uživali i vatrenu podršku nekoliko tisuća svojih  navijača, a dali su i MVP-ja finala Kamila Semeniuka.


Kamil Semeniuk (Zaksa)/Foto Facebook Zaksa


U ženskoj konkurenciji odigralo se nešto neizvjesnije finale. Turkinje su se revanširale Talijankama za prošlosezonski poraz u finalu i nanijele im prvi poraz (3:1; 25:22, 25:21, 23:25, 25:21) nakon 26 uzastopnih europskih pobjeda. Vakifbank je pritom zaokružio sezonu s petim trofejom. Osvojile su titulu svjetskih klupskih prvakinja, Turske, Kup Turske, Superkup Turske i za kraj – Ligu prvakinja. Coneglianu kao ni kolegama iz redova Trentina nije pomoglo ni nekoliko tisuća “tifosa” u žutom. Paola Egonu ostala je usamljena u napadačkom dijelu, s druge strane najbolja igračica finala Brazilka Gabi (23 poena) imala je pomoć u većini svojih suigračica koje su odigrale sjajno finale.


gračice i treneri Vakifbanka neposrednog nakon dobivenog finala/Foto Facebook CEV


Inače, poraženi Conegliano vodi donedavni hrvatski izbornik Daniele Santarelli, a svoj obol finalima, pored brojnih riječkih ljubitelja vrhunske odbojke (bivših i aktualnih odbojkaša riječkih klubova) dao je i Milan Rajković, ugledni riječki međunarodni odbojkaški sudac. Rajković je u obje finalne utakmice bio zadužen za challenge.