Davis Cup

Velimir Zovko nakon neuspješnog izborničkog debija: “Samo možemo biti bolji”

Hina

Velimir Zovko/Foto PIXSELL

Velimir Zovko/Foto PIXSELL

Kao da nam je falila mrvica sreće u ovoj fenomenalnoj atmosferi - rekao je Zovko



VARAŽDIN Novi izbornik hrvatske Davis Cup reprezentacije Velimir Zovko zasigurno je zamišljao drugačiji i ljepši debi na klupi dvostrukih pobjednika najstarijeg teniskog momčadskog natjecanja, ali ostat će ubilježeno da je pod njegovim vodstvom Hrvatska prvi put ostala bez nastupa na završnom turniru od uvođenja novog sustava natjecanja.


U nedjelju su Ivan Dodig i Mate Pavić izgubili ‘tie-break’ trećeg seta u paru, a Zizou Bergs je i protiv Duje Ajdukovića dokazao da je bio najbolji igrač ovog susreta.


“Parovi – nevjerojatan meč. Mogao bi biti završni meč na svakom velikom stadionu na svijetu. Užasno puno uzbuđenja, nažalost i (neiskorištenih) prilika za naš par. Tako se dogodilo, okrenulo se na njihovu stranu. Žao mi je što Duje intenzitet s početka nije nastavio nego je malo ušao u nervozu. U drugom setu se dobro držao rezultatski, malo je nespretno izgubio servis, poslije se maestralno vratio. Kao da nam je falila mrvica sreće u ovoj fenomenalnoj atmosferi. Svaka čast organizatorima, svima koji su došli i podržali nas i stovorili taj fenomenalan sportski ambijent”, sažeo je Zovko nedjeljne mečeve u Areni Varaždin.




Hrvatska je igrala značajno oslabljena. Marin Čilić još uvijek nije sposoban odigrati na onoj razini na kojoj je godinama igrao, Borna Gojo nije mogao pomoći zbog ozljede leđa, a Borna Ćorić se nije osjećao spreman izložiti drugačijoj vrsti pritiska koju donose mečevi za reprezentaciju. No, i u takvim okolnostima je Hrvatska bila konkurentna.


“Ne trebamo razmišljati o nekakvom padu. Mi smo i ovdje odigrali odličan meč. Sport je nekad takav. Naša je momčad velika, s puno odličnih igrača. Ne brinem da bi se mogao dogoditi nekakav pad. Mislim da samo možemo biti bolji.”


Ovog rujna hrvatski tenisači se neće boriti za plasman u četvrtfinale Davis Cupa već će pokušati izboriti pravo da i u 2025. budu u kvalifikacijama za završni turnir.


Ponovno će to biti meč u istom formatu kao što je bio i ovaj s Belgijom. Ovisno o ždrijebu, koji će biti održan u četvrtak, hrvatske tenisače čeka gostovanje ili još jedno domaćinstvo. Hrvatska će biti jedan od 12 nositelja, a među mogućim suparnicima najopasnije djeluju Poljska  te poraženi iz dvoboja Argentine i Kazahstana. Popis svih mogućih suparnika bit će poznat u ponedjeljak.


Budu li svi igrači zdravi, Zovko bi mogao imati problema s izborom, jer je uz sve spomenute, istaknuti kandidat za reprezentaciju i 18-godišnji Splićanin Dino Prižmić.


“Daj Bože da mi dođu te slatke brige, da ne bude kao za ovaj meč. Sa slatkim brigama nemam problema.”


Naravno, s obzirom na nepovoljan ishod dvoboja s Belgijom, postavilo se pitanje izostanka najbolje rangiranog hrvatskog igrača Borne Ćorića, koji je u isto vrijeme došao do finala ATP turnira u Montpellieru.


“Presretan sam što je odigrao dva dobra tjedna, žao mi je što je danas izgubio finale. Znači vraća se u turnirsku, u igračku formu i kao takav će biti raspoloživ za reprezentaciju. Kad smo razgovarali, nikad nije bio protiv igranja za reprezentaciju. Dio je reprezentacije i želi igrati.”


Nakon još jednog poraza para Dodig – Pavić postavljeno je i pitanje moguće promjene i povratka Nikole Mektića.


“Mektić je i ovaj tjedan bio s nama, trenirao, bio spreman uskočiti da je zatrebalo. Nikoli hvala jer je bio tu uz nas. On je uvijek moguća opcija.”


Rujan donosi prvi veliki ispit. Još jedan poraz gurnuo bi Hrvatsku u Svjetsku skupinu 1 i ostavio bez mogućnosti borbe za završnicu najmanje do 2026.