Kongres LEN-a

Veliko priznanje za Predraga Slobodu: “LEN-ova obitelj je prepoznala kvalitetan rad HVS-a”

Igor Duvnjak

Predrag Sloboda/Foto Arhiva NL

Predrag Sloboda/Foto Arhiva NL

Ugledni riječki sportski djelatnik postao član Izvršnog odbora LEN-a, europske federacije vodenih 



RIJEKA Novo zasluženo priznanje Predragu Slobodi, postao je član Izvršnog odbora LEN-a. Ispada da je naslijedio pokojnog Ivana Varvodića, nekadašnjeg predsjednika Hrvatskog plivačkog saveza. Ovaj Slobodin izbor, osim njemu osobno, priznanje je za sve vodene sportove u Hrvatskoj. Stoga je u ovom izboru imao i potporu Hrvatskog plivačkog saveza. Biralo se devet novih članova, a on je izabran u ovo kontinentalno tijelo udruge svih vodenih sportova, plivanja, skokova u vodu, daljinskog plivanja, sinkroniziranog plivanja i vaterpola.


U ovom izboru Paolo Barelli ponovo je izabran za predsjednika LEN-a. Prema rasporedu Kongres LEN-a trebao se u Budimpešti u svibnju ove godine, zbog koronavirusa odgođen je za protekli vikend. S obzirom na pandemiju koronavirusa održan je virtualno, hrvatski predstavnici u radu zajednički su sudjelovali iz zagrebačke središnjice.


Predraga Slobodu ne treba posebno predstavljati i isticati, predstavio se i istaknuo svojim djelima te je bez sumnje jedan od najistaknutijih, ako ne i najistaknutiji riječki sportski djelatnik. Ovim izborom je sada dobio veliko međunarodno priznanje, u organizaciji koja je u vodenim sportovima krovna, te je ovo sada otprilike isto kao da je u nogometu postao član Izvršnog odbora UEFA-e.




– Ocijenio bih ovaj izbor kao prepoznavanje rada našeg Saveza, našeg sporta, ali i utjecaja koji Hrvatska ima u LEN obitelji. Ovo ne treba shvaćati, niti ja to gledam kao na glasovanje o osobi, već kao kandidatu iz naše države – rekao je Sloboda, ujedno i dopredsjednik HVS-a. – Ja sam bio zajednički kandidat svih hrvatskih vodenih sportova, a kroz službenu podršku Hrvatskog plivačkog saveza. Na tome zahvaljuje i Hrvatski vaterpolski savez.


Sloboda, bivši čelnik Hrvatskog vaterpolskog saveza, svojevremeno je izazvao euforiju na Kantridi s transferima nezapamćenima u povijesti riječkog sporta, okupio je megamomčad s čak sedam olimpijskih pobjednika. U njegovu mandatu na čelu HVS-a reprezentacija Hrvatske postala je olimpijski pobjednik 2012., svjetski prvak 2017., prvak Mediterana 2013., prvak Svjetske lige 2012. i prvi prvak Europskog kupa prije dvije godine. S Primorjem EB, tada jednim od najboljih klubova na svijetu, u sezoni 2014./2015., osvojeno je prvenstvo Hrvatske, Kup Hrvatske, Regionalna liga i drugo mjesto u Europskoj ligi.