Nikola Pilić

Hrvatska teniska legenda nakon poraza u finalu: “Ne želim umanjiti trud i odličnu igru, ali…”

Zlatko Horvat

Nikola Pilić

Nikola Pilić

Ja se s ovim Davis Cupom ne slažem jer nema prave atmosfere - tvrdi trostruki osvajač Davis Cupa



OPATIJA  Nikola Pilić, 82-godišnja teniska legenda, osvojio je Davis Cup s reprezentacijama Njemačke (triput), Hrvatske i Srbije. Hrvatska nije uspjeha otići do kraja protiv Rusije u Madridu, ali u protekla dva tjedna napravila je pothvat, pogotovo zato što je nastupila bez Borne Ćorića, koji je bio prvi hrvatski reket kada je morao na operaciju ramena.


– Treba im čestitati, jer su dali puno više nego bi im dao bilo tko prije početka i zaslužili su pravi doček. Ostvaren je velik uspjeh za hrvatski tenis i hrvatski sport. Ja se s ovim Davis Cupom ne slažem jer nema prave atmosfere, ali ne želim umanjiti njihov trud i odličnu igru. I u finalu su Borna i Marin pokazali da znaju igrati, Rubljov i Medvjedev nisu bili sigurni u pobjedu. Marin je imao 4:2 u »tie-breaku« i servis, Borna je došao do šanse i napada, kada je Rubljov odigrao majstorski forhend – govori Nikola Pilić poslije treninga u TK-u Opatija.


Prije 16 godina Hrvatska je u prvom kolu trebala proći SAD u gostima s Roddickom, Agassijem i braćom Bryan, jake Ruse u polufinalu.




– Kad se sjetim SAD-a, koji je to bio naboj… Oni su se šalili, ali nisu znali da imamo elektricitet od 10 tisuća volti u sebi. Rusi u Splitu… Vidio sam ujutro jednu fotografiju gdje me Goran Ivanišević, Boško Čavka i Mario Ančić dižu u zrak, a svi nosimo majicu »mi smo u finalu«. Bratislava? Tamo je bilo predivno… Uživao sam na svoj način, u sebi. Vozio sam za München, na rođendan kćeri Danijeli. Duša mi je bila puna.


Borna Gojo je bio Martićev »joker« u Torinu i Madridu. Sada Splićanin samo treba prenijeti ove igre na ATP turnire.


– Gojo ima najbolji servis od hrvatskih igrača, bolji od Marina. On se stalno izvlačio sa servisom. Momak je jednostavno igrao fantastično, bez respekta prema bilo kome. Sviđa mi se i izbornik Vedran Martić. Dugo ga znam, moj najbolji prijatelj Zoran Ercegović Mek ga je učio igrati tenis.


Marin Čilić rezultatski nije dao koliko se očekivalo, ali on je Hrvatskoj već donio jedan Davis Cup (2018.), uz Grand Slam naslov.


– Marin ima izvrsnu ruku i 198 centimetara visine. Kada je dobar s nogama, tada je vrhunski igrač. Sjećam se meča s Đokovićem u Wimbledonu, gdje je dva seta igrao najbolji tenis na svijetu. No, nestalo mu je benzina. No, meni je drago da se vratio, bio je u jednoj velikoj rupi. Nikola Mektić i Mate Pavić igrali su fantastično.


Davis Cup će opet promijeniti formulu. Igrat će se četiri skupine po četiri reprezentacije u četiri grada, s finalom u petom gradu.


– Gdje je tu atmosfera? Ono protiv Rusije u Splitu u polufinalu, to se ne može platiti. Naša Bratislava, gdje je bilo više Hrvata nego Slovaka u gledalištu. Ili finale Srbije i Francuske. To je nenaplativo.


Medvjedev je u New Yorku pokazao da je nova garda spremna za preuzimanje vrha.


– Medvjedev je možda jedini koji može pobijediti Novaka Đokovića, koji je neke važne mečeve u posljednje vrijeme odigrao u petoj brzini. Medvjedev na US Openu, Zverev u Tokiju i na ATP Finalu…


Opatijski »futures« upitan

Opatijsko izdanje Istarske rivijere, serije turnira što iduće godine upisuju 50. rođendan, a u Opatiji se održava od 1973. godine, pod znakom je pitanja.


– Vrsar, Poreč, Rovinj i Umag mogu imati turnir, a mi izigravamo »kraljicu turizma« i kažemo da je Opatija Monte Carlo Hrvatske, a nismo u stanju napraviti jedan »futures« turnir, jedini u ovom kraju. Sramota! Nije to samo tenis, mi punimo hotele, dolazilo je 200 ljudi za vrijeme turnira. Mi se borimo, ali Grad Opatija i HTS moraju pronaći sredstva za turnir. I zašto je Opatija mogla u zadnjih pet godina, a sada ne može? – kaže Nikola Pilić, predsjednik Organizacijskog odbora turnira, koji je 12 godina vodio ATP u Münchenu.


Veteranski ITF turnir i »futures« Istarske rivijere dio su opatijske ponude. Ako to nestane…


– Znam da nismo velika zemlja, ali ne mogu vjerovati da novca nema. Uostalom, hrvatski igrači na našim turnirima dobivaju pozivnice, imaju prigodu osvojiti prve ATP bodove. Pune se hoteli koji su u tom razdoblju prazni. Borim se za ovaj turnir i zbog djece, da oni mogu vidjeti prave igrače – kaže Pilić.