Automobilizam

Veličanstveni start nove sezone: Počinje INA Rally Kumrovec 2020.

Miroslav Krpan

Viliam Prodan i Zoran Raštegorac/Foto PIXSELL

Viliam Prodan i Zoran Raštegorac/Foto PIXSELL

Itinerer se odvija na dionici ukupne duljine 161,48 km, od čega 76,09 km otpada na osam brzinskih ispita



KUMROVEC Prije devet godina začet, kao nastavak tradicije znanog imena, Rally Kumrovec vremenom se profilirao u respektabilnu međunarodnu sportsku manifestaciju, automobilističko natjecanje koje otvara i ovu automobilističku sezonu, kao prvo od 50-tak bodovnih natjecanja Hrvatskog auto i karting saveza.


Itinerer se odvija na dionici ukupne duljine 161,48 km, od čega 76,09 km otpada na osam brzinskih ispita. Prva su dva Terme Tuhelj u petak, a preostali u subotu tijekom dana. Ovim se relijem otvara i sezona FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, a uz uobičajeno bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske i Otvorenog prvenstva Zagreba (Regija Sjever HAKS-a), drugu je godinu i Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, u kojem će se bodovati više od polovice sudionika.


Na startu se očekuje čak 69 posada iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske, Švicarske i jedna suvozačica iz Danske. Ugodno su iznenađenje, gotovo nevjerojatne 52 posade s licencama 16 hrvatskih klubova, što može biti pomalo neočekivana renesansa hrvatskog relija. Raduje i podatak čak 16 vozača juniora.




Zavidan je vozni park, među kojima čak deset automobila klasifikacije R5. Listu predvode Austrijanci Simon Wagner i Gerald Winter (Škoda Fabia R5 Evo), a slijede Mađari Hadik-Kertesz (Ford Fiesta R5 MKII), Slovaci Majerčak-Kušnier i Česi Odložilik-Turaček u Škoda Fabia R5 Evo, Poljaci Lukasz i Tomasz Kotarba (Citroen C3 R5), i tako redom.


Izostankom trostrukog hrvatskog prvaka Mađara Krisztiana Hidega, među prvih deset startnih brojeva tek su dvije hrvatske posade, one ponajbolje, srazmjerno klasi automobila kojima nastupaju. Prednost na listi dobila je posada Viliam Prodan-Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport) u Renaultu Clio R3, a potom najtrofejniji domaći reli as, ali u Kumrovcu nikad pobjednik, Juraj Šebalj uz suvozača Ivana Pogačića (AKK Sveta Nedelja) u Toyoti GT86 CS-R3.Startat će iz Servisnog parkirališta u 16.21 sati, a od 16.44 sati kreće prvi brzinac Terme Tuhelj (2,08 km).

Večernje izdanje starta u 19 sati. Ceremenijalni start predviđen je u subotnje jutro od 9,15 sati u znanoj zoni kumrovečkog Muzeja Staro selo. Od 10.39 sati kreće BI Zagorska Sela (10,14 km), a od 11.07 BI Kumrovec (13,83 km) i svaki se ponavlja još dva puta. Pobjednike se očekuje u centru Kumrovca u 17.30 sati. Sve naznake kazuju da će rally sezona startati spektakularno.