Marko Blažić

Vaterpolisti Primorja EB branit će boje Slovenije na EP-u: “Bit će čudno igrati protiv Hrvatske”

Valentina Prokić

Marko Blažić/V. KARUZA

Marko Blažić/V. KARUZA

Za najbolju hrvatsku vrstu vlada jako velika konkurencija i teško je u njoj izboriti mjesto. Mnogi niti ne dočekaju priliku, tako da na ovo gledam kao na veliki korak naprijed - kaže Blažić



RIJEKA Marko Blažić, vaterpolist Primorja Erste bank, postao je slovenski reprezentativac. Kapetan Primorja EB odlučio se na taj korak nakon što su ga iz Slovenije zvali da nosi njihovu kapicu na predstojećem Europskom prvenstvu u Splitu. Slovenija je prije tri mjeseca dobila »wild card« za nastup u Splitu te je tada krenula i komunikacija s riječkim vaterpolistom.


– Bili smo na turniru Regionalne lige u Kranju na kojem smo osvojili prvo mjesto i krenula je naša komunikacija. Dogovorili smo se i igrat ću za Sloveniju. Imam dvojno državljanstvo jer sam s tatine strane Slovenac. Prošao sam mlađe selekcije u Hrvatskoj, bio sam na Europskim igrama u Bakuu i na Europskom prvenstvu u Minsku, ali za najbolju hrvatsku vrstu je jako velika konkurencija i jako je teško izboriti svoje mjesto. Mnogi igrači niti ne dočekaju priliku da zaigraju za reprezentaciju, tako da ja na ovo gledam kao na veliki korak naprijed jer imam priliku igrati na Europskom prvenstvu – rekao je Marko Blažić.


Riječkom vaterpolistu nije bio problem odlučiti se na takav korak.




– Ponudu Slovenije sam prihvatio jer smatram da je prevelika gužva u hrvatskoj reprezentaciji do koje je jako teško doći. Ova solucija mi je zvučala super i zadovoljan sam – dodao je Blažić.


Ulaganja


Stanje u slovenskom vaterpolu nije na razini hrvatskog vaterpola, ali nakon krize ono se popravlja na svim razinama, iako je u Sloveniji to posve amaterski sport.


– Trenutno stanje je da se vaterpolo počeo brže razvijati. Slovenski savez je nakon perioda loše financijske situacije krenuo s ulaganjima, a krenule su i mlađe selekcije. Bili su na Mediteranskim igrama u Oranu s mladima i osvojili su šesto mjesto, čak su parirali Crnoj Gori, pobijedili su Francusku. Počeli su ulagati, kako u reprezentaciju, tako i u klubove. Nije to niti blizu razine hrvatskog vaterpola, ali mogla bi to za koju godinu biti solidna europska reprezentacija. Dosta su motivirani, iako je to više na amaterskoj razini, ali se to i prihvaća na taj način. To su sve ljudi koji rade i uz to igraju vaterpolo. Nitko nije profesionalac, ali toga u konačnici nema niti u Hrvatskoj. Samo se tu profesionalizam malo maskira, a tamo se zna da je riječ o amaterizmu i na taj način se i predstavlja – pojašnjava Blažić, koji je svoje kolege iz reprezentacije upoznao na okupljanju, iako neke igrače već poznaje.


– Prije tjedan dana imali smo prvo okupljanje. Bio sam u Sloveniji, upoznao sam sve suigrače, a dosta ih već znam iz prijašnjih utakmica. S nekolicinom sam dosta dobar, tako da sam se uklopio. Imat ćemo pripreme cijelo vrijeme, a u Kranju ćemo odigrati i prijateljsku utakmicu s Hrvatskom. Ići ćemo u Bratislavu kod Maroša Tkača, mog suigrača iz Primorja EB. Dogovorili smo da bazičnu pripremu radim u Rijeci – dodaje riječki vaterpolist, koji će u Splitu pred domaćom publikom zaigrati u slovenskoj kapici.


Primorje EB


– Bit će malo čudno, pogotovo ako budemo igrali protiv Hrvatske. No, kada se uđe u bazen nema velikih prijatelja, prijateljstvo se zaboravlja i bori se za svoju državu. Djed i baka s tatine strane su Slovenci, djed i baka s mamine strane su Hrvati, prema tome, ja sam i Hrvat i Slovenac. Obje zemlje su moje domovine, ponosan sam na njih, tako da mi neće biti nikakav problem nastupati pod slovenskom zastavom – poručio je igrač Primorja EB.


Što se kluba s Kantride tiče, u tijeku je ljetna stanka. Blažić trenira na Kantridi, ali još uvijek nije riješio svoj status u klubu za iduću sezonu.


– Sve opcije su zasad otvorene. Razgovori idu svojim tijekom. Naravno da bih volio ostati u Primorju EB jer je Rijeka moj dom, to je jasno. Vidim da se u klubu događaju neke promjene, ali to treba pratiti i financijska strana jer nije sve samo u velikim naslovima u novinama – zaključio je Marko Blažić.