Nova-stara odluka

Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza opet proglasio Mladosti prvacima, završnica Kupa još aktualna

Hina

Otkazuju se sve utakmice iz natjecanja pod direktnom nadležnošću HOS-a čije je održavanje predviđeno za razdoblje nakon 11. ožujka 2020. godine osim polufinala i finala KUP-a RH za muškarce i žene, te završnice PH za mlađe dobne kategorije



ZAGREB Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza (HOS) ponovio je odluku o završetku natjecateljske sezone 2019/20. kojom se u muškoj konkurenciji prvakom proglašava Mladost Ribola Kaštela, a u ženskoj konkurenciji naslov osvaja Mladost Zagreb.


Podsjetimo, Upravni odbor HOS-a je sredinom ožujka zaključio ligaška natjecanja za ovu sezonu i proglasio prvake na temelju plasmana uoči prekida prvenstva uslijed epidemije koronavirusa. To je značilo da su prvacima postale odbojkašice zagrebačke Mladosti i odbojkaši Mladost Ribole Kaštele.


Međutim, 24. travnja Upravni odbor HOS-a je donio odluku o poništavanju odluka donesenih 17. ožujka. Nakon poništavanja odluka, Upravni odbor je pokrenuo novi postupak pronalaženja rješenja vezanih uz završetak sezone.




Nakon provedene rasprave članova Odbora za natjecanje HOS-a, prema Upravnom odboru upućen je prijedlog rješenja zaključenja sezone 2019/2020. Sukladno Čl. 61. stavak 3.  Zakona o sportu, isti prijedlog je upućen Hrvatskom olimpijskom odboru (HO) na davanje mišljenja.


Povjerenstvo za sustav natjecanja HOO-a ocijenilo je “da je navedeni prijedlog promjena u sustavu odbojkaških natjecanja u Republici Hrvatskoj za sezonu 2019/2020 utvrđen na najbolji mogući način za odbojkaški sport i odbojkaške klubove koji nastupaju u sustavu natjecanja Hrvatskog odbojkaškog saveza, u nastalim izvanrednim okolnostima, a sukladno čl. 3 Zakona o dopunama Zakona o sportu, koji upravo utvrđuje uvjete za promjenu sustava natjecanja u slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje podrazumijevaju stanje nastalo slijedom epidemije od bolesti COVID 19”, te je donijelo pozitivno mišljenje na prijedlog promjene sustava natjecanja za sezonu 2019/2020.


Po dobivanju pozitivnog mišljenja HOO-a, HOS je uputio zahtjev za izdavanjem suglasnosti na isti prijedlog završetka natjecanja Središnjem državnom uredu za šport (SDUŠ).


Nakon izdane suglasnosti SDUŠ-a, Upravni odbor HOS-a potvrdio prijedlog odbora za natjecanje te donio odluku o završetku odbojkaških natjecanja sezone 2019/2020 kako slijedi.


“Zbog nastupanja posebnih okolnosti (globalna pandemija COVID-19) koje podrazumijevaju događaj i stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a sve zbog zaštite zdravlja svih sudionika natjecanja (natjecatelji i službene osobe), gledatelja i drugih dionika, odbojkaška natjecanja u Republici Hrvatskoj pod direktnom nadležnošću Hrvatskog odbojkaškog saveza u svim kategorijama za žene i muškarce se obustavljaju s plasmanom na tablici zatečenim 11. ožujka 2020. godine i otkazuju se sve utakmice iz natjecanja pod direktnom nadležnošću HOS-a čije je održavanje predviđeno za razdoblje nakon 11. ožujka 2020. godine osim polufinala i finala KUP-a RH za muškarce, KUP-a Snježane Ušić za žene i završnica Prvenstva Hrvatske mlađe dobnih kategorija,” objavili su iz odbojkaškog saveza.


Naslov prvakinja po drugi put su osvojile odbojkašice zagrebačke Mladosti ispred OK KaštelaOK Marine Kaštela, dok je četvrto mjesto osvojila ekipa HAOK Rijeka CO.


U muškoj konkurenciji slavili su odbojkaši Mladost Ribola Kaštela, druga je zagrebačka Mladost, treće mjesto osvojila je Mursa Osijek, a četvrto MOK Rijeka.