Skijaški skokovi

Umro “Leteći Finac” Matti Nykänen, skakač kojeg su s punim pravom zvali – pticom

Hina



Najbolji skijaški skakač svih vremena Finac Matti Nykänen umro je noćas u dobi od 55 godina, objavio je finski ministar sporta Sampo Terho. Uzrok smrti zasad nije poznat.


Nykänen, koji je tijekom karijere dobio nadimke »Čovjek ptica« i »Leteći Finac«, već je sa 18 godina postao svjetski prvak na velikoj skakaonici u Holmenkollenu.


Također, postao je prvi skijaški skakač koji je osvojio tri zlatne medalje na jednim olimpijskim igrama, a bilo je to 1988. u Calgaryju. Tada je osvojio zlatne medalje na maloj i velikoj skakaonici, te ekipno zlato. Prije toga je na ZOI 1984. v Sarajevu osvojio srebro na maloj i zlato na velikoj skakaonici.




Ima devet medalja sa svjetskih prvenstava, od čega pet zlatnih. Četiri puta je bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa (1983, 1985, 1986, 1988), a u tom natjecanju je skupio 46 pobjeda. Također, dva puta je bio pobjednik novogodišnje turneje Četiri skakaonice (1983, 1988), a natjecateljsku karijeru, nakon deset uspješnih godina, zaključio je 1991.


Nakon završetka karijere imao je problema sa alkoholizmom, te obiteljskim nasiljem. Dva puta je završio u zatvoru zbog toga što je pretukao suprugu.