Strašni podaci

Ukrajinci objavili koliko je njihovih sportaša izgubilo živote u ratu s Rusijom, uništeno je i puno sportskih objekata

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Među poginulima samo ove godine bili su umjetnički klizač Dmitro Šarpar, koji je poginuo u borbi u blizini Bahmuta, i Volodimir Androščuk, 22-godišnji prvak u desetoboju



KIJEV  Ruski rat protiv Ukrajine odnio je živote 262 ukrajinska sportaša i uništio 363 sportska objekta, rekao je u subotu ministar sporta zemlje Vadim Hutsait, tvrdi Reuters.


Reuters nije mogao neovisno potvrditi broj poginulih ukrajinskih sportaša niti koliko je objekata uništeno.


Nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022., brojni ukrajinski sportaši nacionalne razine dobrovoljno su uzeli oružje u ruke kako bi branili svoju zemlju.




Među poginulima samo ove godine bili su umjetnički klizač Dmitro Šarpar, koji je poginuo u borbi u blizini Bahmuta, i Volodimir Androščuk, 22-godišnji prvak u desetoboju.


Sastajući se s gostujućim predsjednikom Međunarodne federacije gimnastike, Morinarijem Watanabeom, Hutsait je rekao da nijedan sportaš iz Rusije ne bi trebao nastupiti na Olimpijskim igrama ili drugim sportskim natjecanjima.


“Svi oni podržavaju ovaj rat i posjećuju događaje koji se održavaju u znak podrške ovom ratu”, rekao je Huttsait, prema transkriptu na web stranici predsjednika Volodimira Zelenskog.


Međunarodni olimpijski odbor (MOO) preporučio je postupni povratak ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja kao neutralnih, ali još nije odlučio o njihovom sudjelovanju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.


Ukrajina je u petak rekla da njezinim sportašima neće biti dopušteno sudjelovati u kvalifikacijama za Igre 2024. ako se budu morali natjecati protiv Rusa, što je odluka koju je MOO kritizirao.