Nova automobilistička sezona

Udvostručen je broj zainteresiranih vozača za kružne utrke PH, ali i ukupni broj natjecanja

Miroslav Krpan

Sudionici presice na Kastvu/M. KRPAN

Sudionici presice na Kastvu/M. KRPAN

Upravo su utrke na kružnim stazama u nas posljednjih godinu dana doživjele svojevrsni preporod - rekao je Dean Grbac, sportski direktor HAKS-a



KASTAV  S prvim danima proljeća, u Kastvu, povijesnom gradu, ali i gradu sporta, u kojem je znakovit udio automobilističkog sporta kroz zapaženu aktivnost domicilnih klubova, najavljena je ovogodišnja sezona Prvenstva Republike Hrvatske na kružnim stazama.


– Upravo su utrke na kružnim stazama u nas posljednjih godinu dana doživjele svojevrsni preporod. Povećan je broj vozača, stigli smo do 46 sudionika, a uz jedini domaći nastup na Automotodromu Grobnik, za bodove hrvatskog prvenstva vozilo se i na znanim europskim stazama Slovakiaring i Hungaroring. Sve je to bilo u godini pandemije, kada je puno toga otkazivano, a mi smo razumijevanjem prijatelja, kalendar obogatili nastupom prvo u Slovačkoj, a potom i Mađarskoj. Sve je to bio temelj da proteklih mjeseci pripremimo još sadržajniju i bogatiju sezonu kružnih utrka udvostručivši ukupni broj natjecanja, ali i inozemnih nastupa, sve u okvirima FIA CEZ natjecanja i jakih eurokupova. Od sredine travnja, kada startamo novu sezonu hrvatskog prvenstva na F1 stazi Hungariring, ciklično jednom mjesečno, do rujna, slijedit će utrke u Austriji (Redbull Ring), dva puta Automotodrom Grobnik, a potom u Slovačkoj (Slovakiaring) i završnica početkom rujna u Češkoj, na stazi Brno. Znatno smo doradili pravilnike, otvorili nove klase osnovom iskazanog interesa vozača, u predprijavama za sezonu starni broj zatražilo je čak 70 vozačica i vozača. Zasebno ćemo, kao novost, bodovati konkurencije juniora, seniora i značajno vozačica, za koji vlada sve veći interes. Zahvaljujući velikoj podršci Hrvatskog auto i karting saveza novim stremljenjima napretku domaćeg auto sporta, te suradnji s domaćim i inozemnim partnerima, vozačima će se omogućiti besplatan organizirani prijevoz sportskih automobila na inozemne utrke uz suport tvrtke Neva logistika, nastupat će s povlaštenim iznosom startnina u odnosu na zemlje domaćine, a naši će vozači biti u prigodi nabaviti i nove gume po znatno povoljnijim cijenama. Vjerujemo da će se na startu sezone pojaviti više od 50 hrvatskih vozačica i vozača – optimistično je novu sezonu najavio Kastavac Dean Grbac, sportski direktor HAKS-a za auto utrke na kružnim stazama.


– Nastavljamo tamo gdje smo stali jesenas, uz bogatiji i sadržajniji program. Nastavljamo i s televizijskim prijenosima koje je prošle godine, kroz TV i društvene mreže, pratilo gotovo stotinu tisuća gledatelja. Svi će automobili, među kojima ima dosta noviteta, biti jednoznačno obilježeni od startnih brojeva, imena, nacionalnih simbola, zahvaljujući našem partneru “Grafiti Becker”. Veliki ulog u unapređivanju kvalitete kružnih utrka stiže iz redova domicilnog ASK Kastavac, nositelja organizacije vrhunskih utrka na Grobniku, posebno velikim zalaganjem sportskog direktora Deana Grpca i predsjednika kluba Gorana Saftića – izjavio je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.




Susretu s novinarima, u Vijećnici Grada Kastva, prisustvovalo je i dvoje uspješnih vozača. Svoje prve “korake” u automobilizmu ove će sezone učiniti trofejna i dugogodišnja uspješna kartingašica, najmlađa hrvatska vozačica, 17-godišnja članica AK Istra racing team iz Pazina Stefani Mogorović, dok se još boljoj sezoni nada iskusni Krčanin Lovro Badurina iz KK Rijeka.


– Vrhunac kartingaške karijere doživjela sam 2019. godine, pa sam već prošle počela razmišljati i planirati automobilističke nastupe.Sudjelovat ću s vrhunski pripremljenim “Renault Sport Clio 2.0 Cup III”, automobilom klase E1. Konkurencija će biti žestoka, predviđam velike, ali i fer borbe. Ima i treme, ali one pozitivne, pa željno očekujem prvi nastup – riječi su mlade hrvatske uzdanice Stefani Mogorović, koja je prije dvije godine bila reprezentativka Hrvatske u osvajanju izvrsnog šestog mjesta u kartingu FIA Motorsport igrama u Italiji.


Lovro Badurina iskusni je automobilist koji se okušao u znatnom broju disciplina.


– Nakon nastupa u nizu drugih disciplina, očito sam sebe pronašao na kružnim stazama. Potvrđuju to i prošlogodišnje pobjede i naslov državnog prvaka. U novu sezonu, po novi naslov idem u novopripremljenom “Peugeotu 106 max” grupe 4 – kazao je “leteći Bodul”.
O značajnijem uključivanju Automotodroma Grobnik i suradnji s nacionalnim savezom, kao i pomoći klubovima i vozačlima govorio je Robert Žiković, član Uprave “Automotodrom Grobnik” d.o.o. i odnedavno član Upravnog odbora HAKS-a, dok je riječi podrške i zahvalnosti za, do sada učinjeno, ali i sve planove uputio domaćin, kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.


– Dobar glas brzo se pronosi, pa tako i ovaj vezan za automobilistički sport po kojem je naša sredina prepoznata na domaćem i inozemnom terenu. Nastojat ćemo biti dobri domaćini i još bolji partneri u realizaciji obuhvatnog programa kako HAKS-a, tako i našeg Auto sportskog kluba Kastavac – izjavio je Mostarac.


Na početku susreta s novinarima svi su sudionici minutom šutnje odali dužnu počast Dubrovčaninu Dubravku Čikoru, do prije godinu dana dugogodišnjem sportskom direktoru za kružne auto utrke, a koji nas je nakon teške bolesti u 67.godini napustio prije četiri dana. Hrvatska automobilistička sezona, usprkos svim problemima s pandemijom, ima svoj sadržajan i bogat kalendar. Kroz dva tjedna kreće se u ostvarenje zacrtanog, a za vjerovati je da će i ovo biti “senzacionalna i spektakularna sezona” – kako najavlju čelni ljudi oktanskog sporta na četiri kotača.