77. izdanje Vuelte

U Utrechtu starta španjolska Vuelta, ovogodišnje izdanje utrke obilježit će “penzioneri”

Valentina Prokić

Vincenzo Nibali/Foto REUTERS

Vincenzo Nibali/Foto REUTERS

Drugi put se starta u Nizozemskoj, posljednji put to je bilo 2009. u Assenu, a ujedno tek četvrti put španjolski Grand Tour počinje izvan Španjolske. Danas momčadski kronometar



RIJEKA   Treća Grand Tour utrka sezone, španjolska Vuelta, startat će danas momčadskim kronometrom dugim 23,3 kilometra ulicama nizozemskog Utrechta. Prve tri etape 77. izdanja Vuelte vozit će se u Nizozemskoj, a zatim se biciklistička karavana seli u Španjolsku gdje će vozači odraditi još 18 etapa te završiti u Madridu. Ovo je drugi put da se veliki start održava u Nizozemskoj, posljednji put to je bilo 2009. u Assenu, a ujedno tek četvrti put španjolski Grand Tour starta izvan Španjolske. Vuelta je još startala u Portugalu 1987. i Francuskoj 2017. godine.


U etapnom programu su zahtjevni usponi u Pirinejima, Sierra Nevadi i Picos de Europa. Svake četiri godine Vuelta se vozi između Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva, kao 2021., ali ove godine trotjedna utrka će završiti sedam dana prije nego što će brojni najbolji vozači krenuti na dug put preko oceana u Australiju, točnije u Wollongong, gdje je na rasporedu Svjetsko prvenstvo od 18. do 25. rujna.


Roglić za povijest


Vueltu će svakako obilježiti dvojica »penzionera«, domaći biciklist Alejandro Valverde (Movistar) i Talijan Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan). Obojica su objavila da odlaze u mirovinu po završetku ove sezone. Španjolac Valverde će se tako oprostiti u svojoj domovini od vjernih navijača i pokušati povećati svoj skor na Vuelti. Dosad je pobijedio u 13 etapa, a 2009. godine bio je i ukupni pobjednik Vuelte.




U povijesti Vuelte samo je jedan vozač četiri puta osvajao naslov pobjednika, Roberto Heras, dok trojica vozača imaju po tri naslova pobjednika, Tony Rominger, Alberto Contador te Slovenac u dresu Jumbo Visme Primož Roglič, koji je pobijedio na posljednja tri izdanja zaredom. Roglič će pokušati ove godine izjednačiti rekord Herasa, ali konkurencija će biti jaka.


Ključne etape


Belgijanac Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl Team), Španjolac Mikel Landa (Bahrain Victorious), Richard Carapaz (INEOS-Grenadiers), lider Astane Miguel Angel Lopez, Simon Yates (BikeExchange-Jayco) još jedan pobjednik Vuelte ili pak trojka iz Bora-hansgrohe momčadi Jai Hindley, Sergio Higuita i Sam Bennett, sve su to vozači koji mogu i žele do trona u Madridu. Na listi prijavljenih je i Chris Froome, koji je Vueltu osvojio 2017. godine…


Bivši pobjednik Nairo Quintana (Arkea-Samsic) bio je među favoritima, ali odustao je dan poslije diskvalifikacije s ovogodišnjeg Tour de Francea na kojem je završio kao šesti. Quintana je naveo da u ovoj situaciji »ni glavom, ni tijelom nije spreman za natjecanje«.


Izuzev početnog kronometra, ključne etape bit će deseta kada se vozi još jedan kronometar, ali individualni, zatim 15. etapa od Martosa do Sierra Nevade s dva izuzetno teška uspona od kojih je drugi i završni s ciljem na vrhu na 2.512 metara nadmorske visine, 18. etapa od Trujilla s tri uspona, koja završava ciljem na vrhu Piornala na 1.166 metara, te 20. etapa od Moralzarzala do Puerta de Navacerrade s čak pet uspona.