Utrke Sydney - Hobart

U Sydneyu startala jedna od najtežih jedriličarskih regata na svijetu, 109 jedrilica krenulo u jurnjavu za rekordom

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Start je bio kaotičan, a dva vodeća kandidata Andoou Comanche i Hamilton Island Wild Oats su zbog povrede pravila napravili kaznena skretanja u prvih 20 minuta



SYDNEY Jedrilica Andoo Comanche sa skiperom Johnom Winningom je povela na 77. izdanju utrke Sydney – Hobart, jedne od najpoznatijih i najtežih jedriličarskih regata na svijetu.


Sydneyjska luka je vrvila od brodova. Na startu 1.170 km dugačke regate pojavilo se 109 jedrilica, a osim natjecatelja u luci je bilo i stotine brodova s gledateljima. Start jedne od najpoznatijih jedriličarskih utrka pratio se i s kopna.


Regata je počela u 13 sati po lokalnom vremenu pucnjem startnog topa, bile su postavljene četiri startne linije, a posade su morale paziti da ih ne prijeđu prije 13 sati. Start je bio kaotičan, a dva vodeća kandidata Andoou Comanche i Hamilton Island Wild Oats su zbog povrede pravila napravili kaznena skretanja u prvih 20 minuta.




Nakon što su napustili Sydney Bay, jedriličari moraju prijeći strašni Bassov tjesnac prije nego što stignu do Hobarta, glavnog grada otoka Tasmanije, preko estuarija rijeke Derwent.


“Bit će to stvarno sjajna utrka za gledati,” rekao je skiper Wild Oatsa Mark Richards prije starta.


“Mislim da će svijet uskoro saznati koji je zapravo najbrži čamac niz vjetar na svijetu. Je li Comanche? Je li Black Jack? Je li LawConnect? Ili je to Hamilton Island Wild Oats? Vrijeme je fantastično i nismo mogli poželjeti bolju prognozu,” dodao je.


Rekordno vrijeme koje treba nadmašiti je 1 dan, 9 sati 15 minuta i 24 sekunde za 628 nautičkih milja Božićne jurnjave Južnim morima.


Meteorološka služba Novog Južnog Walesa predvidjela je da će sjeveroistočni vjetrovi gurati u krmu jedrilice klase Supermaxis, s preko 30 metara dužine, od samog početka u ponedjeljak.


Jedrilice bi trebale prijeći ciljnu liniju u srijedu.