Europska liga

U Šibeniku će se igrati američki nogomet, najavljen trodnevni spektakl: “Bit će to senzacionalni debi!”

Portal Novi list, Hina

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Šibenik stižu Hamburg Sea Devils i Madrid Bravos, a dovodi ih vlasnik HNK Šibenik i ivršni direktor Europske lige u američkom nogometu Željko Karajica



U Šibeniku će se 24. kolovoza ove godine prvi put ikad igrati utakmica američkog nogometa u okviru Europske lige u američkom nogometu (ELF), najavili su organizatori u srijedu na konferenciji za medije u Amadria parku u Šibeniku.


Utakmica između Hamburg Sea Devilsa i Madrid Bravosa igrat će se na nogometnom stadionu na Šubićevcu. Američki nogomet u Šibenik dovodi vlasnik HNK Šibenik i izvršni direktor Europske lige u ovom sportu Željko Karajica.


Organizatori su najavili trodnevno događanje koje će, osim utakmice sve popularnijeg sporta u svijetu, uključiti i popratni program u trajanju od 23. do 25. kolovoza.




Predzadnjeg vikenda u kolovozu igrat će se utakmica zadnjeg kola Zapadne konferencije osnovnog dijela sezone ELF-a.


Sve kao u Americi


U Šibenik stiže momčad Sea Devilsa, koja je u posljednje dvije sezone igrala u finalu, dok je španjolski Bravos novak u ligi. Organizatori na utakmici u Šibeniku očekuju nekoliko tisuća posjetitelja.


“U Njemačkoj smo lani imali finale i bili smo rasprodani. Ovo je u Europi najbrže rastući sport koji je sve više gledan. Na finalu ove godine očekujemo 55 tisuća ljudi.


Bit će to veliki spektakl i Šibenik i cijelo ovo područje bit će mali dio svega toga. Američki nogomet nije samo 90 minuta. Utakmica traje otprilike tri sata, ali organizirat ćemo to kako se radi u Americi, u Njemačkoj i ostalim državama.


Bit će druženja, zabave, fan zone, glazbe, koncerata. Mislim da ćemo dati ljudima da uživaju, ali i turistima pravi ‘happening. Organizirat ćemo vikend doživljaj kakva nikad nije bio viđen na ovom području”, najavio je Karajica.


Dobri domaćini


Na konferenciji je sudjelovao i Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, koji je istaknuo kako je Vlada izabrala one niše po kojima je naša zemlja prepoznatljiva i konkurentna u svijetu u odnosu na zemlje koje su bogatije od Hrvatske. a jedan od tih brendova je i sport.


Dodao je da je američki nogomet samo jedan u nizu sportova koji u zadnje vrijeme dolaze u Hrvatsku.


“Sport je prozor u svijet kroz koji se promoviramo, pokazujemo koliko smo sigurna zemlja i dobri domaćini i na kraju i dobri sportaši, jer genetika, ipak, jest na našoj strani”, poručio je Družak.


Dat će sve od sebe


Uz Karajicu i Družaka, medijima su se obratili i generalni menadžer ekipe Hamburg Sea Devils Mark Weitz te generalni menadžer ekipe Madrid Bravos Jaime Martin Lostao.


Wetiz je ispred ekipe iz Hamburga istaknuo kako im je čast što će upravo Sea Devilsi biti domaćini u Šibeniku.


“Drago nam je što ćemo doći igrati ovdje i vidjeti možemo li se širiti na nova tržišta na ovaj način”, istaknuo je Weitz, dodajući da među ekipama nema suparništva.


Sličnog je razmišljanja bio i generalni menadžer Madrid Bravosa koji je kazao da itekako žele biti dio ovog projekta populariziranja američkog nogometa u ovom dijelu svijeta te da će dati sve od sebe u svom dijelu te priče.


Senzacionalni debi


“Premda je naše sjedište u Madridu, cilj nam je pomoći popularnosti američkog nogometa u Europi. Ovo se savršeno uklapa u naš cilj i privrženost ELF-u”, rekao je Jaime Martin Lostao.


Ove godine se igra četvrta sezona ELF-a.


“Navijačima na prostoru Balkana želimo ponuditi senzacionalni debi”, rekao je generalni menadžer Hamburg Sea Devils.


U ELF-u se natječe 17 klubova iz Španjolske, Njemačke, Italije, Švicarske, Mađarske, Italije, Poljske, Francuske, Češke i Austrije.