Davis Cup

U redovima hrvatske Davis Cup reprezentacije unatoč porazu od SAD vjeruju da mogu do plasmana u četvrtfinale

Hina

Borna Gojo/Foto PIXSELL

Borna Gojo/Foto PIXSELL

Finci igraju jako dobro. Svi mečevi su 50-50, otvoreni. Protiv Amerikanaca smo igrali dobro, tako ćemo morati i u tom meču - poručio je izbornik Vedran Martić



SPLIT  Porazom hrvatskih tenisača od reprezentacije SAD-a u Splitu je kompletirano prvo kolo natjecanja u skupini D grupne faze završnice Davis Cupa, a iako se Hrvatska trenutačno nalazi na posljednjem mjestu, izgledi izabranika Vedrana Martića za plasman u četvrtfinale nisu kompromitirani.


Štoviše, nakon što je jedan set dijelio Ivana Dodiga i Matu Pavića od prve zajedničke pobjede u Davis Cupu, a time i reprezentaciju od šeste pobjede na Amerikancima, optimizam u našoj reprezentaciji trebao bi biti još izraženiji. Protiv prvog favorita turnira na splitskim Gripama, Hrvatska je bila konkurentna u svakom meču.


Dino Prižmić je u svom debitantskom meču u Davis Cupu natjerao 39. tenisača svijeta Mackenzieja McDonalda da pokaže sve što zna kako bi slomio otpor 18-godišnjeg Splićanina. To što je tijekom meča Vedranu Martiću u nevjerici objašnjavao da mu nije jasno kako može gubiti od tog igrača, što je hrvatski izbornik sa smješkom podijelio s predstavnicima medija, samo pokazuje pravu prirodu Prižmićeve osobnosti.




“Dino je bio ljut što gubi. Ima pobjednički stav. Stalno napreduje, kad god ga vidim. Vjerujem da će od ekipe dobiti još neke savjete, a on će to znati primijeniti na terenu. Vjerujem da će biti sve bolji i bolji te da će u budućnosti biti čvrst oslonac naše reprezentacije”, rekao je Vedran Martić o najmlađem članu reprezentacije koji je impresionirao i američkog izbornika Boba Bryana:


“Taj dečko doista mnogo obećava. Nismo očekivali da će tako dobro igrati. Mackenzie je morao igrati svoj najbolji tenis. Ništa mu nije darovano, morao je sve zaraditi. Bilo je to fizički vrlo zahtjevnih 90 minuta. Dečko uopće nije bio uznemiren, djelovao je potpuno opušteno. Bit će opasan i sljedećim suparnicima, vjerujem da može doći i do pobjede u Splitu.”


Nema sumnje da je svojim debijem Dino Prižmić učvrstio poziciju drugog igrača u našoj reprezentaciji te da će priliku za pobjedu, koju je spomenuo Bob Bryan, imati već u petak protiv 22-godišnjeg Finca Otte Virtanena.


“On je mlad igrač, gledao sam ga na US Openu. Prošao je kvalifikacije i izgubio meč prvog kola u pet setova. Odlično servira, a najdraže mu je igrati u dvorani. Bit će težak suparnik”, istaknuo je Vedran Martić.


Ako je Prižmić u srijedu zgrabio status hrvatskog “broja 2”, što reći za 25-godišnjeg Bornu Goju, za njegov nastup i pobjedu protiv donedavnog Top 10 igrača, Francesa Tiafoea? Amerikanac je u prvom setu bio bez prilike, Gojo ga je “izbombardirao”, a u drugom je vođena otvorena borba. ‘Tie-break’ je odlučivao o pobjedi ili nastavku dvoboja, a razvoj događaja u odlučujućem gemu pokazao je tko je danas Borna Gojo. I sam će priznati da se promijenio, sazrio na terenu i izvan njega, a to je i pokazao kad je propustio tri meč-lopte (6-3), a na treću napravio dvostruku pogrešku. Ostao je smiren, pribran, s jasnim ciljem ispred sebe, do kojeg je stigao samo dva poena poslije.


Ponovno je iz sebe izvukao ono najbolje igrajući za reprezentaciju i nastavio u Splitu pokazivati formu koja ga je iz kvalifikacija dovela do osmine finala US Opena, gdje ga je zaustavio tek najuspješniji tenisač svih vremena Novak Đoković. Njegov stav “mi smo Hrvatska, imamo tenisku kulturu i povijest i ne bojimo se nikoga” bio je primjetan u svakom pokretu, kao da je poručivao Tiafoeu – u ovoj dvorani, pred mojim ljudima ne možeš me pobijediti.


U četvrtak još može malo uživati u najvećoj pobjedi u karijeri, a onda se u istom izdanju mora pojaviti u petak na Gripama. Kad je Gojo u pitanju, nema sumnje da će pristup biti isti. I sam je svjestan da pobijediti Emila Ruusuvuorija neće biti nimalo lak zadatak.


“Vrhunski je tenisač. Gledao sam par njegovih mečeva, sviđa mi se njegova igra. Agresivan je, voli uzeti stvari u svoje ruke, kao i ja. Bit će paljba s obje strane”, najavio je Gojo.


Bude li u petak nakon dva pojedinačna dvoboja rezultat 1-1 kao protiv Amerikanaca, Ivan Dodig i Mate Pavić najavljuju da će s igrom koju su pokazali u srijedu donijeti pobjedu, svoju prvu zajedničku za reprezentaciju i prvu za Hrvatsku na splitskom turniru.


“Osobno sam jako zadovoljan kako smo igrali. Ako ćemo tako igrati, mislim da će to biti dovoljno za pobjedu u drugim mečevima”, izjavio je Mate Pavić bez podcjenjivanja sljedećih suparnika.


“Heliovaara je odličan igrač parova. Treba vidjeti s kim će igrati. Može igrati s Ruusuvuorijem, a može i s Patrikom Niklas-Salminenom, koji je igrao protiv Nizozemaca. Njega ne poznajem baš dobro. Izgubili smo od Amerikanaca, ali i dalje imamo dobre šanse za proći skupinu. Vrijeme je da ja i Mate dobijemo meč”, poručio je Ivan Dodig.


Koliko god to zvučalo čudno, moguća pobjeda nad Amerikancima ne bi donijela Hrvatskoj veliku prednost u utrci za plasman u četvrtfinale. I dalje bi im trebala pobjeda protiv Finaca ili Nizozemaca, kao što je to slučaj i sada. Amerikanci su od danas “hrvatski saveznici”. Pobijede li u četvrtak Nizozemce, imat će gotovo pa zajamčeno mjesto u četvrtfinalu, a Hrvatskoj će otvoriti mogućnost da im se na tom putu pridruži pobjedama u preostala dva dvoboja.


“Finci igraju jako dobro. Svi mečevi su 50-50, otvoreni. Protiv Amerikanaca smo igrali dobro, tako ćemo morati i u tom meču”, poručio je Vedran Martić.


U srijedu su tribine dvorane Gripe bile u najboljem slučaju poluprazne. Oni koji su došli podržati hrvatske tenisače napravili su domaćinsko ozračje u kojem je bilo lakše igrati. No, pogled na veliki broj slobodnih mjesta, rastužio je reprezentativce koji su igrali u svom gradu. Ono što su pokazali u srijedu bila je najbolja pozivnica hrvatskim ljubiteljima sporta da im svojom podrškom daju dodatni poticaj, nahrane ih energijom koja će ih voditi prema pobjedama i prema trećem uzastopnom četvrtfinalu Davis Cupa