Prijem u PGŽ

U Primorsko-goranskoj županiji održan prijem za novu seniorsku šahovsku prvakinju Hrvatske

Denis Frančišković

Detalj s prijema u prostorijama Županije/V. KARUZA

Detalj s prijema u prostorijama Županije/V. KARUZA

Drago mi je da je netko iz Gorskog kotara i mog Vrbovskog pokazao ovakvu izvrsnost - ustvrdio je dožupan Mamula



RIJEKA Patricija Vujnović, nova seniorska šahovska prvakinja Hrvatske, zajedno s vodećim ljudima županijskog šaha, Brankom Brdarom, alfom i omegom ŠK Liburnija i šahistom Ognjenom Jovanićem, Ivanom Mandekićom, predsjednikom ŠS PGŽ-a, Veljkom Karabaićem, predsjednikom Zajednice sportova PGŽ-a u svojstvu posebne delegacije, primljeni su   kod zamjenika župana Petra Mamule i Sonje Šišić, županijske pročelnice za sportu i kulturu. Povod i više nego značajan, Fide majstorica Vujnović, 25-godišnja članica riječke Liburnije, na nedavno održanom pojedinačnom PH za šahistice ostvarila je uspjeh karijere u Đurđevcu okitivši se naslovom državne prvakinje. Veliki je to uspjeh riječkog, goranskog i županijskog šaha.


– Drago mi je da je netko iz Gorskog kotara i mog Vrbovskog pokazao ovakvu izvrsnost – ustvrdio je dožupan Mamula. – Nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih i sličnih rezultata, da ovo neće ostati uspjeh karijere već početak osvajanja titula. Mi kao Županija nastavit ćemo podupirati šah.


Patricija je više od desetljeća igračica Liburnije, no njezini šahovski korijeni sežu u klub Goran Vrbovsko i tamošnju poznatu školu Željka Mitrovića.




– Šah me naučio igrati djed prije nego što sam krenula u školu. U šahovskoj garnituri držao je i neke čavle, a mene je sve to zanimalo. Kasnije mi je pokazao figure i osnovne poteze, Željko Mitrović je to prepoznao i pozvao me u klub u kojem sam bila od drugog razreda osnovne škole. I onda je sve krenulo. Ostala sam u šahu – istakla je Vujnović koja je nedavno završila menadžment u turizmu na fakultetu u Iki.


Posebno zadovoljan bio je Branko Brdar.


– U posljednje vrijeme bila su nam važna dva natjecanja, juniorsko PH na kojem smo uzeli ekipni nasov i PH za žene u kojem je Patricija trijumfirala. Pokazali smo da smo i dalje šahovski najjača županija u Hrvatskoj. Imamo i dobre klubove i nadam se da će tako ostati unatoč svim poteškoćama – rekao je Brdar.


Foto galerija: Prijem za prvakinju Hrvatske u šahu FIDE majstoricu Patricija Vujnović Foto: Vedran Karuza


Veljko Karabaić je uputio čestitku ispred Zajednice sportova.


– Ovo je velik uspjeh i čestitam Patriciji uime 20 tisuća županijskih sportaša. Županija je još puno ranije prepoznala ulaganja u šah u Gorskom kotaru i sad se vidi koliko je to bio pravi potez – naglasio je Karabaić.


Prvi čovjek županijskog šaha Ivan Mandekić stavio je naglasak na nekoliko stvari.


– Koliko smo dobri potvrđuje i činjenica da među prvih šest šahista pet je iz naše županije. A to je stvarno dominacija. Uz to, pokazuje se i da je Cvijet Mediterana puno doprinio našim igračima u sazrijevanju i stjecanju iskustva u igranju s kvalitetnim inozemnim suparnicama. Unatoč cijeloj situaciji ići ćemo s novim izdanjem Cvijeta Mediterana, a prvi poziv upućujem Patriciji – znakovito je istaknuo Mandekić.