Homo si teć

U podnožju Stuba Petra Kružića starta utrka od 539 stepenica

Denis Frančišković

Dragan Kitak lani je imao startni broj jedan/Foto Arhiva NL

Dragan Kitak lani je imao startni broj jedan/Foto Arhiva NL



RIJEKA I danas će biti živo u podnožju Stuba Petra Kružića. Utrkom 539 skok otvara se ovogodišnji Festival sporta i rekreacije Homo si teć koji traje do 14. travnja i objedinjuje čak deset utrka. Središnja je utrka građana Homo si teć koja ulazi u svoju 22. godinu i najmasovnija je ulična utrka u Hrvatskoj, a kojoj se uz današnju pridružuju dm mići trk, Memorijalna utrka Milke Milinković, Molo Longo trk, Desetka, Erste Petica, utrka štafeta 3×7, 18. Riječki polumaraton te 4. Riječki maraton koji je ujedno Pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske u maratonu.


Prošlogodišnji naslov brane članovi Atletskog kluba Kvarner Matjaž Štanfel i Sara Superina, a utrka je okupila 73 trkača. Matjaž je inače triput slavio, a i vlasnik je rekorda staze od od 3:05 kojeg je ostvario 2017. godine. Uz njega, pobjednik premijerne utrke bio je Carlo Paris, veslač Jadrana, dok su u ženskoj konkurenciji uz Saru dosad slavile Ljubica Bezjak, Paula Tepuš i Andrea Juričić.


Inače riječ je o izazovnoj i izuzetno strmoj trasi koja datira još od 1531. godine kada je kapetan Klisa Petar Kružić dao izgraditi 128 stuba, dok su ostale izgrađene kasnije s ukupnim brojem od njih 561. Ova utrka pak traži najbrže i najizdržljivije na 539 stepenica, od podnožja stuba do platoa na šetalištu Joakima Rakovca.




Utrku koja počinje u 10 sati otvoriti će gradonačelnik Vojko Obersnel.