22. izdanje

U petak na bazenu na Kantridi počinje Primorje syncro cup. Dođite podržati domaće cure

Ivana Vaupotić

Valerija Petračina, Sanja Pavić, Paula Biagini i Petra Premuš / I. VAUPOTIĆ

Valerija Petračina, Sanja Pavić, Paula Biagini i Petra Premuš / I. VAUPOTIĆ



RIJEKA – Sve je spremno za početak 22. izdanja Primorje synchro cupa, međunarodnog natjecanja u umjetničkom plivanju za seniorke, juniorke i mlađe juniorke, što će se od petka do nedjelje održati na bazenu na Kantridi.


– Naše natjecanje jedino je međunarodno natjecanje u umjetničkom plivanju u Hrvatskoj što je uvršteno u kalendar LEN-a. Na to smo izuzetno ponosni. Ove je godine interes za naše natjecanje veće no ikad, što je dokaz da smo dobri organizatori i domaćini jer nam se klubovi i reprezentacije vraćaju u sve većem broju – rekla je Sanja Pavić, predsjednica Kluba sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris na konferenciji za novinare održanoj u Trofejnoj sali bazena na Kantridi, kojoj su prisustvovale i Valerija Petračina, glavna trenerica Primorja AM i od prošle godine izbornica hrvatske reprezentacije, te plivačice Petra Premuš i Paula Biagini.


Reprezentacija


Na Primorje syncro cupu nastupit će 350 plivačica, odnosno 31 ekipa iz 11 zemalja, među kojima će biti i reprezentacije iz Austrije, Engleske, Amerike, Češke, Mađarske, Švedske, Švicarske, Bugarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, koje će se natjecati u disciplinama solo, duet, mix duet, tim, kombinacija i akrobatska rutina. Natjecanje na bazenu Kantrida počinje u petak od 9 sati s rutinama za juniore i seniore, a novost je da će se u okviru Primorje syncro cupa održati i mlađejuniorsko prvenstvo Hrvatske.




– Ovo je veliko natjecanje, pogotovo ove godine, jer na Kantridu dolazi velik broj natjecateljica i reprezentacija. Među njima će biti i seniorska reprezentacija Hrvatske koja će nastupiti samo u umjetničkom timu. Od ove je sezone umjetničko plivanje promijenilo pravila. Radi se na pokušaju što veće objektivnosti, tako da treneri u kartice koje predaju sucima uoči natjecanja upisuju težinu rutine, a na sucima je da ocijene svaki pojedinačni element – rekla je Valerija Petračina koja će osim o reprezentaciji brinuti i o izvedbama Primorjašica, među kojima će u prvom planu biti Petra Premuš, juniorska prvakinja Hrvatske u solu, koja će braniti boje seniorki svojega kluba.


Dva dijela


– Na početku sezone nastupile smo na natjecanju u Dubaiju, što nam je poslužilo kao dobar uvod u sezonu. Primorje syncro cup meni je osobno nešto lakše natjecanje, manji je pritisak i uživat ću pokazati solo koje smo ove godine dosta dorađivali po novim pravilima. Pozivam i sve žitelje Rijeke i okolice da nas dođu podržati i da uživo upoznaju naš sport – rekla je Petra Premuš.


Natjecanje na bazenima Kantrida sva tri dana održat će se u dva dijela, jutarnji program na rasporedu je od 9 sati, poslijepodnevni dio u petak počinje u 14.15 sati kada su na rasporedu slobodni dueti i mix dueti u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, u subotu su od 14.50 sati na rasporedu natjecanja u solu, dok je nedjeljno poslijepodne rezervirano za kombinacije (13.15 sati). Ulaz je besplatan.


– Velika je motivacija nastupati na državnom prvenstvu u domaćem bazenu u ovolikoj konkurenciji. Potrudit ćemo se da budemo što bolje, a vjerujem da rezultati neće izostati – poručila je Paula Biagini, mlađa juniorka Primorja AM.