Pripreme za sezonu

U Opatiji u iščekivanju bogate “oktanske sezone” održan FIM seminar za suce u moto sportu

Miroslav Krpan

Lipanj je rezerviran za atraktivnu utrku SP-a prikoličara

Lipanj je rezerviran za atraktivnu utrku SP-a prikoličara

Svjetska motociklistička federacija znakovitu pozornost posvećuje okupljanju sudačkog kadra najvišeg ranga, obnovi znanja i prenošenju novih pravila koji FIM suci moraju primijeniti



OPATIJA Dvodnevni FIM seminar za suce u moto sportu održan je proteklog vikenda u organizaciji Motociklističkog kluba Kvarner. Uobičajeni godišnji seminar za FIM licence okupio je u opatijskom Hotelu Palace-Bellevue 20-ak iskusnih sudaca iz Hrvatske, Češke, Slovačke, Srbije i Austrije, dok je predavač i ispitivač bio iskusni mađarski sudac. Svjetska motociklistička federacija znakovitu pozornost posvećuje okupljanju sudačkog kadra najvišeg ranga, obnovi znanja i prenošenju novih pravila koji FIM suci moraju primijeniti obavljajući najodgovornije funkcije na međunarodnim utrkama brzinaca, na kružnim zatvorenim stazama. Sveobuhvatnu materiju pravilnika za Grand prix utrke, superbike, Red Bull rockie cup, E-moto i junior GP obradili su i hrvatski suci, a znanje u teoriji primijenili polaganjem dva testa za dužnosti sporting stewarta i race director.


Automotodrom Grobnik, na kojem su se u proteklim mjesecima odvijali radovi obnavljanja zaštitnih barijera novim, a dio radova na infrastrukturi kompleksa upravne zgrade još traje, sve kao dio poboljšanja uvjeta sigurnosti i boravka na jedinoj hrvatskoj u svijetu poznatoj i priznatoj auto i moto stazi, ove godine, uz niz treninga i internih natjecanja, u motociklističkom svijetu očekuju i dva značajna vikenda. Utrka GP FIM Sidecar, jedina u rangu Svjetskog prvenstva, koja ima svoj višegodišnji kontinuitet, ove će se godine održati od 24. do 26. lipnja i bit će peta u nizu od osam utrka koje su u kalendaru FIM-e za 2022. godinu.


Prvenstvo počinje 16. travnja u Francuskoj na stazi Le Mans Bugatti, a vozi se još u Nizozemskoj, Belgiji, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Portugalu. U istom će se vikendu održati i treća ovogodišnja utrka Alpe Adria International Motorcycle Championship (prvenstvo Alpe Adria), a Hrvatska, odnosno MK Kvarner, domaćin je još jedne utrke AAC od 26. do 28.kolovoza.