Redovna sjednica

U Opatiji održana skupština HPO-a, pljesak za Milku Milinković kao znak ponosa i slave

Valentina Sablić

Ratko Kovačić, tijekom Skupštine/D. ŠKOMRLJ

Ratko Kovačić, tijekom Skupštine/D. ŠKOMRLJ

Premijerno je prikazan dokumentarni film Vladimira Vujnovića »Život je lijep – Milka Milinković«. Priča je to o heroini hrvatskog paraolimpizma koja je nastupila na deset Paraolimpijskih igara



OPATIJA Hrvatski paraolimpijski odbor održao je redovnu sjednicu Skupštine u hotelu Ambasador. Radnom dijelu skupštine prethodila je svečana dodjela priznanja i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o najuspješnijoj hrvatskoj paraolimpijki Milki Milinković. Na sjednici su bili članovi izvršnog odbora predsjednik HPO-a Ratko Kovačić, dopredsjednica Ana Sršen, dopredsjednik Josip Držaić, glavni tajnik Ticijan Komparić, te pomoćnik glavnog tajnika za administrativne i organizacijske poslove Zoran Pamić. Skupštini HPO-a prvi je put prisustvovao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak. Uz predsjednika HPO-a i državnog tajnika, prisutnima su se obratili zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić te Zvonimir Brozić, predsjednik Saveza športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije, koji je suorganizator ovogodišnje sjednice.


Priznanja


– Na ovim su područjima korijeni začetka paraolimpizma, ovo je područje iznjedrilo nekoliko vrhunskih sportaša, među prvima je to naša ikona hrvatskog, europskog i svjetskog paraolimpizma, nezaboravna Milka Milinković. Svakako treba spomenuti i paraolimpijce Miroslava Matića, Ivicu Pribanića, Vjekoslava Gregorovića, Rudolfa Petrovića, Zorana Talića i našu novu nadu, perspektivnog paratriatlonca Antonija Franka. Imamo bogatu lepezu uspješnih sportaša na području Županije i ponosimo se njima, ekipirani smo sa stručnjacima, posložili smo sve kockice u našim savezima – rekao je Zvonimir Brozić.


Uslijedila je dodjela priznanja najuspješnijim udrugama, sportašicama i sportašima HPO-a. Najuspješnija udruga na Sportsko-rekreativnim igrama državne razine Poreč 2019. je Sportski savez invalida Bjelovarsko-bilogorske županije, najuspješnija sportašica je Vlasta Kolouh, a najuspješniji sportaš Juraj Škrtić. Najuspješnija udruga u prošloj godini na državnim prvenstvima je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom s osvojenih devet ekipnih prvih mjesta na državnim prvenstvima u kuglanju slijepih i slabovidnih osoba, šahu, sjedećoj odbojci, boćanju, stolnom tenisu, atletici, košarci u kolicima, tenisu u kolicima i plivanju.


Brojne medalje




– Naši planovi su uspješno ostvareni u 2019. godini jer smo imali povećanje financiranja od SDUŠ-a. Naši su se reprezentativci pobrinuli da gotovo niti jedan dan 2019. godine ne prođe bez medalje. Naime, osvojili su čak 412 medalja i to 187 zlatnih, 130 srebrnih i 95 brončanih – rekao je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a.


U okviru skupštine premijerno je prikazan dokumentarni film Vladimira Vujnovića »Život je lijep – Milka Milinković«. Priča je to o heroini hrvatskog paraolimpizma koja je nastupila na deset Paraolimpijskih igara, od Heidelberga 1972. do Rio de Janeira 2016. godine osvojivši pritom dva zlata, dva srebra i četiri bronce. Milka Milinković je na svjetskim i europskim prvenstvima osvojila 16 zlata, šest srebra i sedam bronci te više od 200 medalja na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Milkina je priča praćena u potpunoj tišini nakon koje se dvoranom prolomio gromoglasni pljesak kao znak ponosa i zahvale.