Svečanost

U Hrvatskom saboru uručene nagrade za sport Franjo Bučar, Piliću, Trniniću i Šolmanu nagrade za životno djelo

Hina

Nikola Pilić/Foto Arhiva NL

Nikola Pilić/Foto Arhiva NL

Lauretima su nagrade uručili Gordan Jandroković i Nikolina BrnjacZAGREB U Hrvatskom saboru je održana svečana dodjela državnih nagrada za sport “Franjo Bučar” za 2023. godinu, na kojoj su nagrade za životno djelo dobili Nikola Pilić, Slavko Trninić i Damir Šolman (posthumno).


Nagradu za životno djelo Slavko Trninić dobio je zbog iznimnog doprinosa u stvaranju vrhunskih trenera i košarkaša, kao i na znanstvenom području kineziologije, Nikola Pilić za sva svoja postignuća koje je ostvario kao jedan od najboljih hrvatskih tenisača i trenera tenisa svih vremena, a Damir Šolman kao nositelj olimpijskih medalja s iznimnom košarkaškom karijerom.


Godišnje Državne nagrade za sport Franjo Bučar pripale su Josipu Šojatu, Ivici Jeliću, Josipu Reiću, Korneliji Kvesić, Tigranu Goričkom, Zlatku Žagmešteru, Ivanu Katanušiću, Josipu Vrliću, Mladenu Drnasinu, Damiru Poliću, Iliji Matijeviću i Veslačkom klubu Krka Šibenik.
Nagrade su laureatima uručili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


Nagrada Franjo Bučar najveće je državno priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje našim sportašicama i sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i svim pojedincima koji čine sustav sporta. Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijeljuje se  diploma i pozlaćena medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos 6.636,14 eura, dok dobitnici godišnje nagrade dobivaju diplomu i posrebrenu medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 2.654,46 eura.


Odluku o dobitnicima nagrada donio je Odbor državne nagrade za sport Franjo Bučar kojeg čine Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković, a donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Javni poziv.